Rensning af Facade – Hvad koster det?

Vores facader bliver udsat for lidt af hvert, ikke mindst det til tider hårde vind og vejr men bestemt også af alger og mos som nyder godt af at gro på en facade. Når først du begynder at se spor af alger og mos, så kan det være en rigtig god ide at bestille en facaderensning, så facaden igen er flot og indbyddende og holder i mange år.

Hvad koster rensning af facade? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris mellem 35-65 kroner pr. kvadratmeter. Et hus på 100 kvadratmeter vil derfor koste i omegnen af 3.500-6.500 kr.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et mere præcist estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Hvilke faktorer spiller ind på prisen?

Der er dog rigtig mange faktorer som kan give udslag på de priser du indhenter, nogle af disse faktorer er som følger.

Hvor stort er huset? En af de første og mest basale spørgsmål som fagmanden vil stille dig er hvor stort arealet på huset er. Jo større en facade, jo billigere kan du også regne med at det bliver pr. kvadratmeter.

Hvad er standen på facaden? Er der mange forhold ved facaden, som der skal tages hensyn til, det kan eksempelvis være planter der har kravlet op af facaden og som skal fjernes før arbejdet kan fuldføres. Det vil selvfølgelig koste ekstra.

Er der andre ting der skal renses? Har du eksempelvis en indkørsel med nogle gamle sten som godt kunne trænge til en tur, så kan det være en god ide at få det gjort samtidig da du kan presse prisen længere ned.

Skal facaden imprægneres? Hvis du føler der er behov for at din facade bliver imprægneret og dermed bliver resistent overfor vind og vejr, så er det også en udgift der vil blive lagt oven i den endelige pris.

Hvordan er arbejdsforholdende? Der kan være mange ting som sænker arbejdsforholdende, det kan eksempelvis være at bolig ligger et sted der er svært at komme til, det kan også være at huset har flere etager. Jo sværere forhold, jo mere vil det også koste i sidste ende. Læs mere om facaderenovering her.

Typiske spørgsmål og svar

Kan jeg fjerne alger og mos på mursten?

Alger og mos på hustage og facader, er et æstetisk problem som de fleste gerne slipper for, det er vigtigt at bruge nogle fremgangs metoder som ikke ødelægger materiallerne. Du kan prøve at fjerne algerne med en bløs børste og vand, lykkedes det ikke bør du finde en fagmand nær dig.

Skal jeg rense en træfacade inden jeg maler den?

Det er altid en god ide at gøre forarbejdet så grundigt som muligt, fjern derfor alt snavs og møg, sidder der alger eller andet, bør det også fjernes først. Husk altid at facaden skal være helt tør inden du igangsætter arbejdet.

Afrensning af gasbeton mur, er det muligt?

Det er bestemt muligt at rense og renoverer en mur eller facade i gasbeton. Gasbeton er et porøst materiale, så man skal passe på den yderste overflade ikke revner og dermed kan syge fugt og vand til sig.

Hvordan renser jeg en kalket facade?

Der er flere måder at rense en kalket facade på. På denne side kan du læse om de forskellige former for afrensning. Hvilket metode der er rigtig for din facade er noget en fagmand kan vurdere.

Kan jeg også få renset mine fliser i indkørslen?

Hvis du får en fagmand ud for at fjerne mos og alger på facaden, så kan det være en god ide samtidig at få renset fliserne i indkørslen eller i haven. Hvis du får ordnet det hele på en gang, kan du også presse prisen ned og en fagmand vil med glæde udføre arbejdet.

Vil rensningen ødelægge malingen på facaden?

Det kommer meget an på hvor løst malingen sidder i dag og hvor hårdt man går til værks. Er malingen blevet porøs og sidder løst, så kan der være en risiko for at malingen skaller helt af. Læs mere om sandblæsning af hus her.

Kan jeg få renset husets indervægge?

Vi ser at flere og flere gerne vil have rå “new yorker” vægge indenfor. Det kan sagtens lade sig gøre og det kan give et visuelt flot look. Der er dog flere ting man skal være opmærksom på. Først og fremmest vil det støve meget og man skal derfor sikre sine ejendele og så skal man også sørge for god udluftning samt værnemidler. Dette arbejde bør foretages af en professionel fagmand.

Kan jeg få renset solcellerne på taget?

Det siger sig selv, at hvis solcelleanlægget er fyldt med snavs og skidt, så fungerer det heller ikke optimalt. Derfor er det en god ide jævnligt at få renset solcellerne. Der findes mange firmaer derude, som specialiserer sig i at rense solcellerne på de danske tage, tag fat i en fagmand og få tilbud på opgaven.

Imprægnering giver beskyttelse af facaden

Er der noget som alger trives med, så er det overflader som er fugtige og våde. Når man imprægnere facaden, så giver man facaden en behandling som gør den vandafvisende og dermed minimere man risikoen for at algevækst kan forekomme i fremtiden.

Det er på mange måder en investering i boligens fremtid, jo færre alger på facaden og jo mindre vand på væggene giver et godt klima for boligen, at leve i.

Det er ikke alle facader, som vil have behov for at blive imprægneret, en fagmand vil helt sikkert foreslå det, hvis han mener at jeres facade har bedst af at få en behandling. Læs mere om maling af facade her.

Gode grunde til at rense og sikre facaden

Der er rigtig mange gode grunde til at rense vedligeholde husets facade. En bygning med en snavset facade ser hurtigt uindbydende ud og ved at rense den kan du gøre boligen mere attraktiv. Her er nogle gode grunde til at få renset facaden.

Få din facade flot og indbydende – Facaden er det første vi kigger på ved et hus, er den snavset, er der huller, er malingen begyndt at krakkelere af, så giver det et dårligt første håndsindtryk. En flot og ren facade giver derimod et godt indtryk og vi får automatisk også lyst til at træde ind i hjemmet.

Øger værdien af boligen – Har du planer om at sælge din bolig, så kan det være en rigtig god ide at investerer lidt i optimering og renovering af boligen inden du skal sælge. Det er de små ting som er med til at trække prisen mest muligt op og sikre at flest muligt kommer og kigger på boligen.

Undgå nedbrydning -Alger og fugt tiltrækker hinanden og begynder der først at komme alger og fugt på facaden, så kan du også risikere frostsprængninger om vinteren. Det vil med tiden nedbryde facaden og efterlade den sårbar, så ved rense og imprægnere facaden, giver du den bedst mulige leveforhold i fremtiden. Læs mere om fugt i soklen her.

Gør det selv guide til rensning af facade

  1. Forberedelse er afgørende – Når man ønsker at rense sin facade, ofte for skidt snavs og algebakterier, findes der en lang række forskellige rensningsmidler, som der kan anvendes. Hvis vi f.eks. blot kigger nærmere på de forskellige rensningsmidler til at fjerne alger med, sælges disse under diverse forskellige navne.

    Man vil således kunne opleve alt lige fra betegnelser som f.eks. facaderens, murrens eller algerens. Men også andre rensningsmidler kan anvendes til at bekæmpe mulige algeudbrud, herunder blandt andet rensningsmidlet: ”Rodalon”. ”Rodalon” er ikke direkte beregnet til at bekæmpe alger, men selve indholdet og de aktive virkestoffer i ”Rodalon”, er mere eller mindre de samme, som der at finde i de øvrige nævnte algebekæmpelsesmidler. Ligeledes fremkommer de forskellige rensningsmidler også i forskellige styrker, hvortil det højeste/mest intens styrke, naturligvis er at foretrække, såfremt man bøvler med meget angrebet plamager.

    Det er endvidere altid væsentligt at lave en lille test af rensningsmidlet, på et mindre synligt område på facaden, inden man går i gang med hele facaden. Dette skyldes, at nogle typer rensningsmidler, kan have en tendens til at lave en mere eller mindre misfarvning på selve murværket og pudset, hvilket man naturligvis ønsker at undgå.
  2. Tjek facaden – Det første skridt i selve rensningen af facaden, er altid at tjekke facaden igennem for eventuelle skader, revner og huller. Forekommer der nogen af disse typer, skal disse naturligvis repareres, hvilket ofte kan være en fordel at gøre, samtidig med selve rensningen.
  3. Fjern løst algevækst, skidt og andet snavs – Dernæst er det tid til at fjerne alt løstsiddende algevækst, skidt, og hvad der eller kan være af snavs på facaden. Til at gøre dette kan man med fordel anvende en stiv skurebørste. Man bør dog altid være forsigtig når man udfører dette trin, således at man ikke risikere at ødelægge selve malingen eller pudsen.
  4. Påfør rensningsmidlet – Efterfølgende påføres det valgte rensningsmiddel, hvortil at emballagens fremgangsmåde og doseringsforslag naturligvis altid nøje efterfølges.

    Det er hertil også altid vigtigt at huske på, at man kun bør nøjes med en lille opblanding ad gangen, således at man undgår at tvære bakterierne rundt i hinanden, og muligvis op på facaden igen.
  5. Lad rensningsmidlet virke og vask væk – Når det valgte rensningsmiddel er blevet smurt godt og grundigt ind i facaden, ved hjælp af emballagens angivne fremgangsmåde, skal rensningsmidlet sidde i en vis rum tid. Når denne tid er gået, er det tid til at vaske rensningsmidlet grundigt væk igen, hvortil det anbefales at anvende rigeligt med vand, en børste og håndkræfter.

    Har man problemer med et meget slemt algeangreb, kan det nogle gange være nødvendigt at gentage processen, for at opnå et tilfredsstillende resultat og komme helt i bund med problemet.
  6. Vask facaden ren – Når man har skrubbet i et godt stykke tid, og er kommet til det punkt, hvor man er blevet tilfreds med resultatet af rensningen af facaden, er det tid til at skylle facaden af en sidste gang. Facaden skal nu blot have lov at lufttørre.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.