Kalkning af hus – Hvad koster det?

Kalkning af huse, er noget man har gjort gennem hundredevis af år. Det er en billig og god løsning og så giver det et idylsk, landligt og romantisk udseende til huset.

Men hvad skal du være opmærksom på når du vælger at kalke huset, er det stadig en god løsning i vores moderne tid og findes der eventuelt bedre løsninger derude. Her kan du læse om alt du skal vide inden du får kalket huset.

Hvad koster kalkning af huset?

Hvad koster kalkning af facade? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris mellem 300-550 kroner pr. kvadratmeter. Et hus på 100 kvadratmeter vil derfor koste i omegnen af 30.000-55.000.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere priser hos lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Hvilke faktorer spiller ind på prisen?

Ønsker man ikke selv at give sig i kast, med at kalke sin boligs facade, er der heldigvis hjælp at hente ude fra, i form af at kontakte en fagmand indenfor området.

Hvad det helt præcist vil koste at henvende sig til en fagmand i et sådant tilfælde, er dog svært at komme med en nøjagtig pris på, da der er mange forskellige variable parameter, som der spiller ind på den endelig pris.

Disse parametre, råder blandt andet over hvor mange kvadratmeter, der ønskes at blive kalket, samt hvilken leverandør man henvender sig til, og hvilken form for kalkningsmaterialer der anvendes osv.

Det bedste du kan gøre, er derfor at rette henvendelse til et par forskellige leverandører, for på den måde, at have mulighed for at kunne sammenligne deres nøjagtige priser på lige netop din situation.
Der er mange faktorer der kan spille ind i en prisvurdering, her er nogle af dem.

Standen på facaden: Når en fagmand, skal lave et tilbud på at udføre arbejdet, så vil han med garanti også gerne vide hvad standen er på facaden. Er der store skader som skal udbedres inden kalkningen kan starte. Jo bedre en stand facaden er i og jo hurtigere fagfolkene kan udføre arbejdet, jo billigere vil det også blive i sidste ende.

Hvor i landet arbejdet udføres: Du kan sagtens forvente at håndværkerne vil ligge ekstra på prisen, hvis de skal køre langt for at udføre arbejde.

Hvor meget haster det: Skal arbejdet udføres hurtigst muligt og er håndværkerne nødt til at rykke rundt i deres kalender, for at komme ud til dig med det samme. I så fald, kan du også forvente at se det på prisen.

LÆS OGSÅ: Facaderenovering – Hvad koster det?

Hvor lang tid tager det at kalke facaden på mit hus?

Det korte svar er op til tre døgn fra selve forbedringerne går igang til det endelige resultat er færdig kalket. Hertil skal det dog siges, at såfremt man har problemer med enten alger, fugt, mug og/eller skimmelsvamp, skal disse former for problemer være udbedret, senest 14 dage inden man påbegynder kalkningen.

Dernæst er det første step, at forvande selve facaden, hvilket har en tilhørende tørre tid på op til 12 timer. Efter at de 12 timer er gået, er det tid til at påføre det første lag kalk på facaden.

Ved facader, hvor det er første gang at der bliver kalket, vil det som regel være nok med 2-3 lag kalk, hvorimod at en efterkalkning ofte vil skulle have op til 4-5 lag kalk. Det sidste lag kalk, skal hertil have lov at hærde i mindst 24 timer, inden man kan gå i gang med selve forseglingen af kalken.

LÆS OGSÅ: Sandblæsning af hus – Hvad koster det?

Hvornår på året er det bedst at kalke huset? 

Når man ønsker at kalke sin boligs facade, er det vigtigt at man lader kalken tørre helt igennem, hvilket kræver en langsommelig hærdningsproces.

Hvis denne hærdningsproces går for hurtig, fordi at kalkningen for eksempel udføres i et for varmt og tørt vejr, vil selve kalken begynde at pulveriserer, inden den når at sætte sig og hærde ordentlig igennem. Nordiskemedier.dk, har lavet en god pdf, med råd til kalkning.

Hvis kalken først begynder at pulverisere, vil selve kalkoverfladen blive løstsiddende, for derefter at begynde at smitte af. Med andre ord, vil kalken altså få ringe vilkår for at binde sig ordentlig til facaden.

Man bør derfor som tommelfingerregel primært foretage en kalkning af facaden i gråt vejr, hvor temperaturen ligger på mellem 5 og 15 grader (celsius), og hvor der ikke er risiko, for at facaden udsættes, for at blive varmet op af solen eller solskin under selve udførelsen og den efterfølgende hærdningsproces.

LÆS OGSÅ: Maling af facade – Hvad koster det?

Hvor lang tid holder kalken? 

Hvis selve kalkningen er blevet udført korrekt, er det ikke ualmindeligt, at en kalkning af for eksempel boligens facade, kan holde op til et sted imellem 8 og 15 år, førend at der er behov for en efterkalkning.

Det er dog vigtigt, at man jævnligt holder øje, med for eksempel en kalket facade, da facaden vil vise tegn på det, hvis den trænger til en efterkalkning inden de 8 til 15 år er gået. På kalk.dk kan du finde flere gode artikler som går i dybden med kalkning.

Nogle af tingene, som man her bør holde godt øje med, er blandt andet hvorvidt kalken begynder at krakelere, skalle af eller direkte smitte af efter for eksempel en regnvejrsdag. Hvis nogle af disse tegn opdages, er det med andre ord, tid til en efterkalkning. 

Kan jeg selv kalke mit hus? 

Hvis man ønsker at sin bolig skal have foretaget en kalkning af facaden, handler et typisk spørgsmål om, om man kan foretage denne kalkning selv eller om det er nødvendigt med en fagmand. Følg denne guide fra kalkforum.org, som går i dybden med hvordan man kalker selv.

Hertil er der ikke andet at sige, end du bare bør kaste dig ud i projektet. Du bør naturligvis læse godt op på det inden, og eventuelt se en video eller tre, inden du går igang, men med dette på plads, og med de rette materialer indkøbt, burde du være klar til selv at kunne foretage en kalkning af din boligs facade.

LÆS OGSÅ: Rensning af facade – Hvad koster det?

Fordele ved kalkning af facaden?

Når det kommer til hvilke fordele, der er forbundet med en kalkning af facaden, er der en lang række ting, som der kan nævnes. Først og fremmest er der de rent udseendemæssige forandringer, der kan være medvirkende, til at give boligen et nyt liv udefra set.

Dertil kommer fordelen, omkring at en kalket facade, kan være med til at skabe et forbedret indeklima, for ikke at tale om den måde, som en kalket facade hjælper til med at forebygge frostskader.

Dertil kommer de mere klimavenlige fordele, der blandt andet indebærer, at en sådan kalkning både er miljøvenligt, men samtidig også er en ret så økonomisk løsning, da metoden både er billig og samtidig har en lang holdbarhed.

LÆS OGSÅ: Pudsning af facade – Hvad koster det?

Kan jeg kalke huset med forskellige farver? 

Hvis man ikke ønsker at kalke sit hus i de typiske kedelige hvide farver, findes der heldigvis et hav af muligheder, for at kalke sin facade i andre og mere spændende farver.

Udover den almindelige hvide farve, findes der nemlig også farver som blandt andet rød, okker, umbra, terra og gul, for ikke at nævne de mere grønlige og blålige nuancer, der ligeledes er til at finde på markedet.

Med andre ord, er det altså mere eller mindre kun fantasien, som der sætter grænser for en smuk oppudsning af boligens facade under en eventuel kalkning.

LÆS OGSÅ: Maling af sokkel – Hvad koster det?

Hvad gør jeg ved mos og alger på en kalket facade? 

Hvis man bor i en bolig med en kalket facade, er det vigtigt at holde godt øje med blandt andet mulige udbrud af mos og/eller alger. Såfremt man oplever problemer med disse, er det vigtigt hurtigst muligt at bekæmpe årsagen til at det opstår.

Man skal derfor altid sørge for at finde frem til årsagen til at problemet er opstået, da man ellers kan være sikker på, at problemet vil vende tilbage igen med tiden. Når selve årsagen er fundet, er det tid til at foretage en grundig rengøring af det angrebne område.

Til denne rengøring bør man anvende et af de mange rengøringsmidler, som der netop har til formål at bekæmpe alger og/eller mos, og som der findes et hav at kunne vælge imellem på markedet.

LÆS OGSÅ: Filsning af hus – Hvad koster det?

Gør det selv guide til kalkning af facade

1.Klargøring af facaden

Alle huse, der er bygget før år 1960, er formentlig bygget med en facade af kalk, og bør derfor også blive efterbehandlet med kalk. Det første step i en sådan kalkning af facaden, omhandler således selve klargøringen af facaden.

Med en klargøring af facaden, menes der hertil, at man først og fremmest, skal starte med at rense selve facaden for eventuelt løst siddende kalk og andre støvpartikler. Dette kan med lethed gøres med en spartel og en støvkost/stiv kost eller stålbørste. 

Derudover er det bedste vejr, til en sådan kalkning af facaden, på diverse gråvejrs dage. Dette skyldes, at man ikke bør foretage en kalkning, ved en luftfugtighed på under 65%, samtidig med at der ikke må være fare for frost i de efterfølgende uger, efter at selve kalkningen har fundet sted.

2. Rensning af facaden

Når dette er gjort, afvaskes facaden i rent vand, så både den gamle kalk og øvrige støvpartikler fjernes helt. Hvis der sidder mange gamle kalkrester, kan det være en mulighed at højtryksspule facaden, for at få det bedste mulige og mest optimale resultat.

3. Forvandling af facaden

Det næste step handler hertil om at gøre facaden helt klar til kalkningen. Dette gøres ved at man fugter facaden med rent vand. Facaden skal således hverken være helt igennem våd eller knas tør, ved dette trin.

Til at fugte facaden, kan man med fordel anvende en vandslange/haveslange med en påsat sprededyse på. Når overfladen på facaden efterfølgende atter er blevet mat og let sugende igen, men endnu ikke helt tør, er facaden klar til den egentlige kalkning.

4. Selve kalkningen kan starte

Som det næste step, er det derfor nu tid til at påbegynde selve kalkningen af facaden. Måden hvorpå dette gøres, er først og fremmest ved at arbejde med metoden “vådt-i-vådt”.

Det vil sige, at selve kalken skal stryges på i helt tynde lag af gangen, imens både facaden og massen stadig er våd. Disse lag skal hertil påføres med både cirkulære, lodrette og vandrette bevægelser. 

Skulle det ske, at det påførte kalk begynder at hærde og tørre ind, inden selve behandlingen er færdig, bør man blot fugte den påførte masse igen.

Af samme årsag, er det således også vigtigt, at man undervejs i behandlingen, sørger for at røre i selve kalkmælken regelmæssigt. Dette step gentages og fortsættes med indtil facaden er helt dækket, og indtil at der er opnået et ønsket resultat.

5. Efterbehandling med kalkvand

Når det sidste lag kalk er blevet lagt, er det tid til selve efterbehandlingen af den ny-kalkede facade. En sådan efterbehandling, kaldes oftest også for en “forsegling med kalkvand”.

Dette skyldes, at man, med andre ord, forsegler den ny-kalkede facade med såkaldt kalkvand. Selve denne efterbehandling/forsegling bør hertil først påbegyndes mindst et døgn efter at det sidste lag kalk er blevet påført.

Herefter kan selve kalkoverfladen sprayes til med kalkvand, hvortil at man med fordel kan anvende enten en rygsprøjte eller en sprayflaske til at gøre dette.


Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.


Fagtilbud.dk