Tagrenovering – Hvad koster renovering af taget?

Går du med overvejelser om at få renoveret taget på dit hus eller den ejendom, som du bor i? Da er du kommet til de rette. Her på siden byder vi dig velkommen med en dybdegående artikel om netop tagrenovering.

Den kommende tekst hjælper dig til at få et overblik over den vifte af ting, der er at skulle forholde sig til i forbindelse med overvejelser om tagrenovering – og, hvis det kommer så vidt som til at du beslutter at igangsætte et projekt, hvilke ting der er værd at huske på og tage sig af inden at renoveringen sættes igang. 

Vi giver dels en grundig introduktion til hvilke ting, du selv kan se på og udføre i forbindelse med mindre tagskader. Og samtidig guider vi dig til at vide, hvornår at det er tid til at kontakte et professionelt tagfirma. På samme måde indeholder guiden en række gode tips og tricks i forbindelse med hvordan man finder den rette håndværker til et projekt, samt til hvordan man planlægger processen på bedst mulig vis.

Hvad koster renovering af taget?

Hvad koster renovering af taget? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris mellem 15.000 – 100.000 kroner. Prisen kan variere, alt efter hvor omfattende arbejdet er.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et mere præcist estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Hvornår er det aktuelt at overveje en renovering af mit tag?

Der kan være rigtig mange forskellige grunde til at overveje at få igangsat en tagreparation. Måske er har dit tag nået en alder, hvor det vil være normalt for det at der begynder at opstå tegn på ældning. Er dit tag nået til det punkt, er det vigtigt at tage det seriøst – og jo før jo bedre.

Kan du få igangsat en renovering inden at den første skade viser sig, har du med garanti sparet dig selv for både tid og penge. Desuden undgår du det element af stress, der kan være forbundet med en akut tagrenovation eller -reparation. 

Er skaden sket, ja så skal det helst gå hurtigt. Taget er den del af huset, som er vigtigst i forbindelse med at beskytte det imod vind og vejr, og er det ikke intakt, kan der hurtigt igangsættes en dominoeffekt af skader, som tilsammen kan vokse til overskuelig størrelse. 

Tagrenovation i forbindelse med almindeligt slid: Er den mest almindelige årsag til at få renoveret taget – og heldigvis for det. Det er nemlig, som vi også nævnte oven for, langt at foretrække at tage skaderne i opløbet frem for efter at de er opstået. 

Den absolut bedste måde at sikre sig, at man får taget renoveret, når det er nødvendigt, er at finde ud af, hvor gammelt taget ér. Sammenholder du tagets alder med de vejrforhold, der har gjort sig gældende igennem dets levetid indtil videre, så vil du (eventuelt med hjælp fra en professionel tagperson) kunne regne dig frem til hvornår tiden er kommet til at renovere. 

Her kan det ikke understreges nok, at selvom du muligvis har en modvilje i forbindelse med en sådan “unødig” udgift, så er renoveringsprojektet med sikkerhed en rigtig god investering, som du vil takke dig selv over den dag at din nabo står med en uoverskuelig regning fordi at hun ikke fik sit renoveret i tide. 

Det kan også være, at du så småt begynder at se tegn på, at taget trænger til at renoveres. Det kan være, at tagets isolationsevne daler, eller at der er tegn på fugt eller fugtskader andre steder i boligen eller bygningen.
Det kan også være, au du registrerer eksempelvis et grønt område, som kan være mos, der muligvis har flere meter lange tråde inde under taget. Eller måske har du et tag af tagpap, som er begyndt at slå revner? Læs eventuelt mere om, hvad du skal kigge efter, når du tjekker dit tag, længere nede i artiklen. 

Kort sagt: Viser dit hus tegn på, at der er problemer med taget, er det meget vigtigt at du tager affære med det samme og kontakter en professionel uden tøven. Taget er en bygnings “hue”, og er der utætheder i det, så kan det som vi beskrev oven for forårsage endnu større skader på andre elementer af huset såsom vægge og andre konstruktionsdele. 

Tagrenovation i forbindelse med ulykke: Som vi også nævnte tidligere, så lever vi jo som bekendt i en del af verden, hvor at vejret ofte viser tænder på forskellige måder. Store mængder vand kan udfordre taget voldsomt, og særligt om sommeren er det derfor ikke sjældent at tage rundt omkring i landet bukker under for årstidens stærke skybrud. 

En anden faktor ved det danske vejr, nemlig vind, kan ofte forårsage ulykker og ødelæggelser på tage, der kræver akut reparation. Når en storm ruller over landet er det forholdsvis almindeligt at tegltage får revet én eller flere sten af, og at tage i almindelighed rammes af væltende træer. 

Jeg vil gerne undersøge mit tag selv – hvad skal jeg kigge efter?

Det vil til en hver tid være anbefalelsesværdigt, at du allierer dig med professionelle tagfolk, når du skal have tjekket taget. Men vil du trods det gerne lave en første- konsultation med dit tag på egen hånd, så er der bestemt en række guidelines at have i baghånden.

Disse afhænger naturligvis af, hvilken type tag der er tale om. I næste afsnit beskriver vi hvad der er “bad news” for dit tag alt efter om det er lavet af pop, teglsten, betonsten eller eternit. 

Mit tag er lavet af tagpap. Hvad skal jeg kigge efter, når jeg vil tjekke, om det er OK?

lavet af tagpap, så er det, du særligt skal kigge efter, når du undersøger det, revner i overfladen. Revner i tagpappet kan i værste fald ske at være tegn på at der har fundet forskydninger sted inden under det.

Det kan også være, at taget ikke hælder nok, og at det på den måde har haft vand eller is liggende på sig længe nok til at få synlige skader, som igen kan være tegn på alvorligere problemer, der ikke nødvendigvis er synlige for øjet.

Mit tag er lavet af tegl eller beton. Hvilke tegn skal jeg kigge efter?

Når du har et tag, som er lavet af enten beton eller tegl, så er der fire ting, som du særligt skal scanne for, når du kigger på dit tags stand: Nemlig nedblæste tagsten, frostsprængninger, knækkede sten og udfald af mørteludstrygninger.

Hvis du ser en eller flere af disse symptomer, så er der sansynligvis brug for at du kontakter en professionel med det samme. 

Mit tag er hverken af tegl, beton eller pap, men af eternitbølgeplader (fibercement). Hvad skal jeg se efter her?

Når du er heldig at have det smukke eternittag på dit hus, så er det nogle andre ting, du skal se efter, end hvis du har tag af eksempelvis tagpap eller tegl.

Her er det nemlig særligt løse skruer samt belægning af mos og/eller alger, som du skal kigge efter. Mørnede og/eller revnede plader er en anden ting, som du med stor fordel kan gå taget efter for. 

Hvad kan jeg gøre selv?

Har du efterset dit tag, så godt som du nu kunne selv, og er du rent faktisk nået frem til at taget viser tegn på forfald, så ér der naturligvis en række ting, som du selv kan prøve af, inden at du overvejer at kontakte et professionelt håndværkerfirma.

Har du tagpaptag, så kan du med fordel give det en overstrygning med Icopal Tagsafalt for at styrke det. Hvis der er revner i taget, så er det vigtigt at du inden du udfører overstrygningen tætner dem med kit og glasvæv.

Har du tegltag, og er der udfaldne elementer, så kan disse selvfølgelig udskiftes med nye, men det er vigtigt at du også tager udfaldet af sten som et seriøst tegn på, at flere med stor sandsynlighed vil kunne følge inden for den nærmeste fremtid. 

Er du med eternittag, så skal de plader, der eventuelt måtte være gået i stykker eller beskadiget udskiftes. Inden at udskiftningen igangsættes, så er det vigtigt at tage visse forholdsregler. Visse eternittage kan nemlig indeholde asbest, og hvis dét også er tilfældet med dit tag, så er der specifikke sikkerhedshensyn, som er vigtige at tage.

Her kan du med fordel spørge dig til råds i dit lokale byggemarked. Det er også muligt at lægge et nyt tag oven på et gammelt beskadiget. Men her er det vigtigt at holde sig for øje, at værdien på huset sansynligvis vil falde i samme ombæring. 

Tag-på-tag-modellen betyder nemlig at der er risiko for at et gammelt asbestholdigt tag indkapsles i huset, og dét er naturligvis problematisk. Vælger du trods det faktisk at lægge et nyt tag oven på det gamle, er der én ting, de rer ekstremt vigtigt: Inden at du sætter projektet igang, så skal du få tjekket standen på det træværk, som skal holde nu ikke kun ét men to tag. Er konstruktionen stærk nok til dét? Huske at tjekke det for både råd og svamp. 

Hvordan får jeg de bedsate tilbud på renovering af mit tag?

Har du læst alt det ovenstående, og er du trods alt nået til den konklusion, at du skal have arrangeret en professionel renovering af dit tag, så vær forberedt på, at du stadigvæk har en række opgaver at udføre for at sikre dig, at projektet bliver udført bedst og billigst muligt. Du kan med fordel sætte en eftermiddag af til formålet.

Her vil du skulle bruge tid på at søge på internettet, eller måske rundt i din bekendtskabskreds, for håndværkerfirmaer, der umiddelbart anbefales eller ser gode ud.

Lav en liste på eksempelvis fem forskellige kandidater. Du kan eventuelt notere ud for hvert af dem, hvad der umiddelbart tiltalte dig ved firmaet. Det kan være at en ven varmt anbefalede dem for deres gode service, eller at de havde fået gode anmeldelser på internettet. 

Uanset hvad, så er listen og notaterne et godt udgangspunkt for næste led i processen: Ring rundt! At tale med en repræsentant fra hvert firma kan give dig et indtryk af ikke kun konkrete priser, kalender og så videre, men også serviceniveauet.

Et tagrenoveringsprojekt kan være forholdsvis omfattende, og foregår det i dit eget hjem, er det vigtigt, at de personer, som skal udføre arbejdet, er nogen du føler dig tryg ved. 

Et andet godt tip er, inden at du begynder at ringe ud, at have stillet dig selv en række forskellige spørgsmål angående planlægning og budget. Gør dig det eksempelvis klart, hvor meget du maksimum vil kunne betale for projektets udførelse, samt hvornår det vil kunne passes bedst ind i dig og din families kalender, at arbejdet udføres.

Værd at vide om tage og tagrenovering

Taget som element i en bygning er essentielt. Det er taget, der yder langt den vigtigste beskyttelse for husets konstruktion, og som har den største betydning for hvor godt eller dårligt bygningens isolering fungerer. Taget er derfor, på trods af dets nogen gange lidt usynlige fremtoning over vores hoveder, altid værd at være opmærksom på. En grundregel, som vi allerede har nævnt i artiklen, er her “better safe than sorry”. Hellere investere i en renovation eller måske ligefrem en udskiftning af dit tag, end senere at fortryde, at du ikke gjorde det. 

En anden ting, som vil kunne være aktuel for ejere eller administratorer af større byggerier er at være opmærksom på de kreative muligheder, der kan åbne sig i forbindelse med at man begynder at interessere sig for sit tag. Nogen steder gemmes der store lommer af uudnyttet plads under en bygnings tag, hvis uudnyttede kvadratmeter vil kunne bruges til eksempelvis at oprette helt nye boliger. Dette vil både give en økonomisk gevinst, samt give en eller flere personer, som mangler, tag over hovedet. 

En anden ting, der er værd at notere sig i forbindelse med en kommende tagrenovering er, at man skal huske at sætte masser af tid af til projektet. Inden at projektet går igang, skal der foretages inspektion af det gamle tag, som kan tage tid.

Nogle firmaer går frem på gammeldags vis med lift og/eller stillads; andre er mere moderne orienteret og benytter droner til formålet – en metode, som er både nemmere og billigere. Forhør dig eventuelt hos det firma, som du påtænker at give opgaven, i forhold til deres metoder, hvis du er ivrig efter at projektet skal i hus så hurtigt som muligt.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.