Maling af facade – Hvad koster det?

Vi lever i et land, hvor den lidt barske natur, hurtigt kan ses på facaden af et hus. Som ofte ses det på puds der begynder at skalle af, så man kan se direkte ind til murværket. Det kan også være fugt, eller skader fra algevækst, i denne guide kigger vi nærmere på hvordan man kan male facaden på huset og give hele boligen mere værdi.

Hvad koster det at få malet facaden på huset? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris mellem 130-210 kroner pr. kvadratmeter. Et hus på 100 kvadratmeter vil derfor koste i omegnen af 13.000-21.000.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Hvilke faktorer afgører prisen

Når en fagmand skal udregne en pris til dig på maling af facaden på din bolig, så er der flere forhold som han er nødt til at kende til før han kan give dig en pris. Nogle af de faktorer han skal kende til er eksempelvis:

Hvor stort er huset? En af de første ting han vil spørge dig om er hvor stort huset er. Han skal også vide hvor nemt det er at tilgå hele facaden, da diverse forhindringer vil sænke arbejdet og dermed i sidste ende koste mere.

Er der skader på facaden? En af de ting han vil kigge nærmere på er selve standen på den nuværende facade, sidder der løse mursten som skal erstattes, eller sidder der gammel puds som først skal tages ned og spartles op igen inden der kan males, vil det også koste ekstra.

Hvor højt er huset? Han vil helt sikkert også skulle vide hvor højt der er op til kip på huset, skal der eksempelvis et stillads op, så kan du også forvente at det vil blive lagt oven i den endelige pris.

Hvilken type facade skal males? Hvilken facade er der på huset, er det en træfacade, eller en murstensfacade. Det er ikke den store forskel der vil være i pris på de to typer, men det vil helt sikkert være noget han skal vide.

Hvornår skal arbejdet udføres? Har du nogle krav til hvornår arbejdet skal udføres og skal du dermed rykke rundt i fagmandens kalender, så kan du også forvente det vil koste ekstra hvis det er en hasteopgave. Læs mere om facaderenovering her.

Hvornår på året er det bedst at male facaden?

Som du helt sikkert ved, så er vejret i Danmark meget utilregneligt, det kan derfor være ret svært at sige hvornår på året det er bedst at få malet facaden.

Som udgangspunkt skal du dog satse på at finde et par dage i kalenderåret, hvor der er +10 grader. Som ofte vil det være fra Maj til September, det bedst kan lade sig gøre.

Vejret vil have stor indflydelse på det færdige resultat, det må hverken regne eller være for meget sollys. Så en dag med lette skyer er ofte optimalt. Læs mere om maling af sokkel her.

Hvilken type facade er der tale om?

 • Træfacade – En af de ting du skal være opmærksom på inden du giver dig i kast med at male husets træfacade er at sikre dig at træet er helt tørt. Har det regnet et par dage i forvejen, er der sandsynlighed for at træet ikke er helt tørt. Det er også vigtigt at vælge en god maling som kan holde i mange år og sikre træværket. For at opnå det bedste resultat må træet ikke have en fugtighed på over 15%.
 • Murværk – Der kan være mange måder at male en murstensfacade på, typisk vil man først pudse facaden, så man får en ensartet overflade og derefter vil man male i den ønskede farve. Igen er det vigtigt at købe en god maling som vil holde i mange år og som giver det flotteste resultat. Læs mere om sandblæsning af hus her.

Gør det selv guide – Sådan maler du selv husets facade

 1. Klargøring af murværk og oppudset facaderInden man kan påbegynde selve malingen af facaden, er det første skridt, at klargøre selve facaden. Denne klargøringsproces er både omfattende og tidskrævende, men samtidig også yderst nødvendig, for at opnå det bedste mulige slutresultat.

  Under denne klargøring, er der forskellige ting, som der er vigtige at holde øje med. Først og fremmest er det vigtigt at holde øje med samtlige fuger samt eventuelt løstsiddende puds. Såfremt dette forefindes, skal dette først udbedres, inden man kan fortsætte videre til selve malerarbejdet.

  Er der revner, eller på anden vis skade i fugerne, skal disse udbedres ved at blive udskiftet, inden man kan begynde at male. Dette skyldes, at såfremt eventuelle huller og revner ikke bliver fyldt ud, vil det være muligt for regnvand, at lægge sig i disse fordybninger, hvorved det både kan opstå fugtskade samt slid på malingen.
 2. Klargøring af træfacader – Har man derimod en facade af træ, er det særligt algeudbrud og skimmelsvampsangreb, som man skal holde godt øje med, da dette naturligvis skal behandles, inden man kan påbegynde malingen. Med andre ord, vil det altså være nødvendigt at foretage en grundig facaderens, såfremt man oplever problemer med enten alge- eller skimmelsvampsangreb.

  Efterfølgende vil man skulle fjerne alt løstsiddende gamle maling rester, inden man kan behandle facaden med en god omgang træbeskyttelse.
 3. Rengøring af facaden – Når du har klargjort din facade, og du har kigget den efter for eventuelle skader, er det tid til en grundig rengøring, så alt skidt og snavs fjernes. Det vil hertil være en fordel, at anvende en god facaderens samt en god stiv børste.

  Efterfølgende skal hele facaden skylles grundigt rent, hvorefter man skal lade facaden tørre helt inden man fortsætter. Når facaden efterhånden er begyndt at vær tør over det hele, kan man begynde at dække af rundt omkring, herunder blandt andet vinduer og døre.
 4. Grund facaden inden der males – Når facaden er rengjort og tør, samtidig med at man har fået dækket af over det hele, er det tid til at påføre sin grunder. Selve valget af grunder, afhænger oftest af ens valg af facademaling. Ligeledes afhænger tørretiden af grunderen, også af den enkelte grunder, der er valgt.
 5. Maling af facaden kan begynde – Når grunderen er helt tør, er det endelig blevet tid til den egentlig malerdel af projektet. Det vil altid være en god ide, at anvende en pensel rundt omkring og langs døre og vinduer, hvorimod man bør anvende en rulle til de større flader – eventuelt med et forlængerskaft.

  Det er ligeledes vigtigt at huske på, at man ikke bør holde pause eller stoppe, førend at man er helt færdig med den væg, som man er gået i gang med. Stopper man undervejs, risikere man at der vil være en synlig farveforskel i det endelige slutresultat. Når alle facader er malet, er der ikke mere for, end blot at lade det tørre og nyde det færdige resultat. Læs mere om fugt i soklen her.

Hvis facaden er ødelagt

Alt efter hvor skidt det står til med facaden, så er der forskellige alternative muligheder for dig. Hvis du skal have en fagmand eller murer til at lave arbejdet, vil standen på facaden spille ind for den samlede og forventede pris.

Få skiftet ødelagte mursten – Sidder der enten løse mursten i facaden, som gør at den kolde luft kan komme ind og give et dårligt klima for boligen, så er det noget der skal skiftes så hurtigt som muligt.

Omfugning af facaden – Kan de gamle fuger ikke holde til meget mere, så kan det bestemt være en rigtig god investering at få skiftet fugerne. Det behøves ikke være alle fuger der skal skiftes, men en fagmand vil hurtigt kunne pege dem ud som med garanti skal omfuges.

Snadblæsning af facaden – Sidder der gammelt puds eller maling som er begyndt at skalle af, så skal det ned først inden nogen ny maling skal op på ydrervæggene. Er det store områder, så vil det tage lang tid at gøre med en spartel. Derfor vil det både være hurtigere og nemmere for dig at få sandblæst facaden først.

Puds ydrervæggene op igen – Når alle reparationer er overstået og alt gammel maling og puds er fjernet, kan du igen få pudset væggene op. Når væggene er pudset og de har en flot og jævn overflade kan du vælge at få væggene malet eller lade dem stå som de er. Læs mere om rensning af facade her.

Kan det svare sig at isolerer huset udefra?

Hvis du skal igang med den helt store renovering af husets facade, så har du sikkert også spurgt dig selv om det kan svarer sig at få isoleret facaden når du er igang.

Vores enkle svar er ja, det kan bestemt være en rigtig god ide at få isoleret facaden udefra mens du er igang. Udvendig isolering af facade er langt mere effektiv end eksempelvis isolering indefra. Det tager heller ikke på kvadratmeterne i boligen. Men tilgengæld er der andre ting du skal være opmærksom på.

En af de ting er udseendet, ydrevæggene vil blive tykkere og det kan give et lidt klodset look, da døre og vinduer dermed kommer længere ind. Det kan også give mindre sollys inde i boligen da væggene bliver tykkere.

Hvis du ønsker at isolere facaden udefra, så skal du regne med en pris på ca. 1.300-2.300 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms. Grunden til den store prisforskel er primært at der er mange faktorer som spiller ind, alt efter hvilken isolering og hvilken tykkelse du vælger. Læs mere om kalkning af hus her.

Indhent flere tilbud

En af de bedste måder at få den bedste pris på, er ved at indhente flere tilbud og sammenligne dem. Der kan være stor forskel på hvad forskellige firmaer inkluderer i deres arbejde. Det er dermed også en rigtig god ide at læse hele tilbuddet ordenligt igennem.

I gamle dage, havde du skulle finde telefonbogen frem og selv ringe til de mange lokale fagmænd, noget der vil have taget lang tid. I dag er det blevet noget nemmere. Du kan bruge en tjeneste som denne til at indhente dine 3 tilbud, det er helt gratis og ganske uforpligtende.

Der går blot 48 timer, så har du dine tilbud, derefter kan du sætte dig med en kop kaffe og kigge dine tilbud igennem og vælge den du ønsker skal udfører arbejdet. Nemmere bliver det ikke!


Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.


Fagtilbud.dk