Vi lever i et land, hvor den lidt barske natur, hurtigt kan ses på facaden af et hus. Som ofte ses det på puds der begynder at skalle af, så man kan se direkte ind til murværket. Det kan også være fugt, eller skader fra algevækst, i denne guide kigger vi nærmere på hvordan man kan male facaden på huset og give hele boligen mere værdi.

Hvad koster det at få malet facaden på huset? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris mellem 230-295 kroner per kvadratmeter af husets gulvareal, for et 1-plans hus. Et hus på 100 kvadratmeter vil derfor koste i omegnen af 23.000-29.500.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


100% Gratis & uforpligtende.


Fagmandens 7 Tips

DU SKAL BRUGE: Sikkerhedsbriller, malerdragt, handsker, sandpapir, slibemaskine, børste, sæbevand, skraberedskab, primer, maling, pensler, malerruller, afdækningspap og malertape.

1. Inspektion af facadens tilstand

Inden man går i gang med at male sin facade, er det vigtigt at undersøge facadens tilstand grundigt for at sikre, at man får det bedste resultat. Dette inkluderer en inspektion af følgende områder:

Løse fuger og mørtel: Tjek for løse fuger og mørtel, der kan være slidt eller ødelagt. Hvis det er tilfældet, skal de gamle fuger krædses ud og erstattes med ny mørtel, før man maler facaden.

Løs puds: Løs puds kan føre til en række problemer, hvis ikke det bliver behandlet, inden facaden males. Løs puds kan føre til skader på det underliggende murværk, hvilket kan resultere i dyre reparationer i fremtiden.

Løse mursten: Tjek også for løse mursten, da det kan føre til ustabilitet og sikkerhedsproblemer.

Skimmelsvamp og fugtproblemer: Kontroller for tegn på skimmelsvamp eller fugtproblemer, da det kan føre til skader på malingen og være en sundhedsrisiko.

Hvis man ikke løser disse problemområder, før man maler sin facade, kan det føre til yderligere skader og øgede udgifter i fremtiden. Derfor er det en god idé at tage sig tid til en grundig inspektion af facadens tilstand, før man går i gang med at male.

2. Reparation af skader og ødelæggelser

Reparation af skader på facaden er en vigtig del af processen med at male sin facade. Hvis du opdager skader eller fejl, skal du sørge for at reparere dem inden du går i gang med at male.

Alvorlige skader bør altid udbedres af en professionel. Dette kan være alt fra revner i muren, løse mursten eller løse fuger, til mere avancerede skader som eksempelvis sætningsskader. Hvis man ikke udbedrer skaderne, kan det have negative konsekvenser for facadens tilstand og for dit hjem som helhed.

Selv de mindste skader kan have en effekt på hvordan facaden ser ud efter når arbejdet er overstået. Derfor er det en god idé at få udbedret alle fejl, før du går i gang med at male. Så du kan være sikker på, at du får et jævnt og ensartet resultat, der holder i mange år fremover.

3. Fjern gammel maling

Hvis du malingen på din facade er begyndt at flake og er i dårlig stand, er det på tide at overveje at få den fjernet, det giver et bedre og flottere resultat i sidste ende.

Fjerning af gammel maling kan være en udfordrende opgave, men heldigvis er der flere metoder, du kan vælge imellem. En af de mest almindelige metoder er sandblæsning, da det er hurtigt og ikke ligeså tidskrævende, som hvis man skal slibe og skrabe en hel facade.

Sandblæsning er ikke en opgave vi anbefaler at du gør selv, vi anbefaler, at du hyrer en fagmand til at gøre arbejdet for dig. Fagmanden vil have den nødvendige viden og erfaring til at udføre arbejdet sikkert og effektivt.

4. Rensning af alle overflader

En simpel omgang sæbevand og en blød børste kan nå rigtig langt når facaden skal renses. Det er en god idé at starte med at vaske overfladen med sæbevand og børste forsigtigt på hele overfladen, for at få fjernet snavs, støv og andet skidt, der kan have samlet sig på overfladen over tid.

Hvis du opdager, at der er alger på overfladen, så er det en god idé at anskaffe sig et algemiddel. Det er vigtigt at læse på etiketten, før du anvender produktet, for at se, hvor lang tid der skal gå, før du kan male efter algebehandlingen. Algemidlet dræber algerne, så de ikke vokser tilbage på overfladen.

Det er typisk anbefalet at vente mellem 24-48 timer, efter at facaden er blevet vasket, før man går i gang med at male. Det er ligeledes afgørende at tage hensyn til vejret, når man planlægger at male sin facade, da høj luftfugtighed eller regn kan forsinke tørretiden.

5. Beskyt planter og omgivelserne

Det er vigtigt at beskytte planter og omgivelserne, når man maler udendørs. Man kan gøre dette ved at bruge afdækningspap eller plastik til at dække området og sørge for, at børn og dyr holder sig væk fra arbejdsområdet. På denne måde kan man sikre, at planterne og omgivelserne forbliver ubeskadigede under malerarbejdet.

Sørg for at få lagt afdækningpap på græsset, så det ikke bliver beskadiget og ødelagt, ligeledes skal du dætte alle planter og buske af, så der ikke kommer maling på dem.

6. Grund facaden med en primer

Bruge af primer før maling af facaden er en vigtig proces, da det sikrer en jævn og ensartet overflade, samt forlænger holdbarheden af malingen. Primer er en type undermaling, der anvendes på facaden inden maling påføres, og det hjælper med at sikre, at malingen holder sig pæn og flot i længere tid.

Det er nemt at anvende primer på facaden, men det er vigtigt at sørge for, at overfladen er ren og fri for støv og snavs, før du begynder. Brug en malerrulle til at påføre primer på overfladen, og lad den tørre i mindst 24 timer, inden du påfører malingen.

For at få det bedste resultat, bør du vælge en primer, der passer til det materiale, du vil male, og de vejrforhold, som facaden udsættes for. Der findes mange forskellige typer af primer, så du kan nemt finde en, der passer til dine behov.

7. Begynd at male facaden

Det er nu endelig blevet tid til at skulle male facaden, start med at klargøre maling, ved rør den godt rundt, så alle komponenter er blandet korrekt. Start derefter med at male fra facadens højeste punkter og arbejd dig nedefter.

Når du begynder at male, er det vigtigt at følge de retningslinjer, der er angivet på malingens emballage. Dette kan omfatte anbefalinger om, hvor mange lag maling, der skal påføres, samt hvor ofte malingen skal tørres mellem lagene.

Det er også en god idé at tjekke vejrforholdene, før du begynder at male, da høj luftfugtighed eller stærk vind kan påvirke tørretiden for malingen.

HUSK AT TJEKKE VEJRET:
Når du maler facaden, er det vigtigt med en temperatur på mellem 10-25 grader, du må ikke male i direkte sollys, eller mens det regner, en optimal luftfugtighed er omkring 60%. Kilde.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvilke faktorer afgører prisen på at få malet facaden?

Når en fagmand skal udregne en pris til dig på maling af facaden på din bolig, så er der flere forhold som han er nødt til at kende til før han kan give dig en pris. Nogle af de faktorer han skal kende til er eksempelvis:

Hvor stort er huset? En af de første ting han vil spørge dig om er hvor stort huset er. Han skal også vide hvor nemt det er at tilgå hele facaden, da diverse forhindringer vil sænke arbejdet og dermed i sidste ende koste mere.

Er der skader på facaden? En af de ting han vil kigge nærmere på er selve standen på den nuværende facade, sidder der løse mursten som skal erstattes, eller sidder der gammel puds som først skal tages ned og spartles op igen inden der kan males, vil det også koste ekstra.

Hvor højt er huset? Han vil helt sikkert også skulle vide hvor højt der er op til kip på huset, skal der eksempelvis et stillads op, så kan du også forvente at det vil blive lagt oven i den endelige pris.

Hvilken type facade skal males? Hvilken facade er der på huset, er det en træfacade, eller en murstensfacade. Det er ikke den store forskel der vil være i pris på de to typer, men det vil helt sikkert være noget han skal vide.

Hvornår skal arbejdet udføres? Har du nogle krav til hvornår arbejdet skal udføres og skal du dermed rykke rundt i fagmandens kalender, så kan du også forvente det vil koste ekstra hvis det er en hasteopgave.

Hvornår på året er det bedst at male facaden?

Som du helt sikkert ved, så er vejret i Danmark meget utilregneligt, det kan derfor være ret svært at sige hvornår på året det er bedst at få malet facaden.

Som udgangspunkt skal du dog satse på at finde et par dage i kalenderåret, hvor der er +10 grader. Som ofte vil det være fra Maj til September, det bedst kan lade sig gøre.

Vejret vil have stor indflydelse på det færdige resultat, det må hverken regne eller være for meget sollys. Så en dag med lette skyer er ofte optimalt. Læs vores komplette guide til hvornår det er bedst at male facaden, her.

Hvad gør jeg hvis der er skader på facaden?

Alt efter hvor skidt det står til med facaden, så er der forskellige alternative muligheder for dig. Hvis du skal have en fagmand eller murer til at lave arbejdet, vil standen på facaden spille ind for den samlede og forventede pris.

Få skiftet ødelagte mursten – Sidder der enten løse mursten i facaden, som gør at den kolde luft kan komme ind og give et dårligt klima for boligen, så er det noget der skal skiftes så hurtigt som muligt.

Omfugning af facaden – Kan de gamle fuger ikke holde til meget mere, så kan det bestemt være en rigtig god investering at få skiftet fugerne. Det behøves ikke være alle fuger der skal skiftes, men en fagmand vil hurtigt kunne pege dem ud som med garanti skal omfuges.

Snadblæsning af facaden – Sidder der gammelt puds eller maling som er begyndt at skalle af, så skal det ned først inden nogen ny maling skal op på ydrervæggene. Er det store områder, så vil det tage lang tid at gøre med en spartel. Derfor vil det både være hurtigere og nemmere for dig at få sandblæst facaden først.

Puds ydrervæggene op igen – Når alle reparationer er overstået og alt gammel maling og puds er fjernet, kan du igen få pudset væggene op. Når væggene er pudset og de har en flot og jævn overflade kan du vælge at få væggene malet eller lade dem stå som de er.

Hvordan vedligeholder jeg den nymalede facade?

Når først du har brugt en masse penge på at få malet facaden, så vil du selvfølgelig også gerne vide hvordan du vedligeholder facaden, så maingen holder længst tid muligt, her er et par tips. Husk at læse vores guide til vedligeholdelse af malede facader.

  1. Regelmæssig rensning: Facaden skal rengøres regelmæssigt for at fjerne snavs, støv og andre partikler, der kan skade malingen. Du kan bruge en blød børste og en mild sæbeopløsning til at fjerne snavs.
  2. Genmaling: Når malingen er blevet misfarvet eller begynder at blære, skal den genmales. Dette vil hjælpe med at beskytte facaden mod skader og forlænge dets levetid.
  3. Undgå fugt: Fugt kan skade malingen og fremme algevækst. Du bør derfor undgå at udsætte facaden for direkte regn og sørge for, at der er tilstrækkelig ventilation omkring facaden, til at den kan blive tør efter det har regnet.
  4. Inspicer din bolig: Du bør inspicere din bolig et par gange om året for at identificere eventuelle skader på facaden. Hvis der opdages skader, bør de repareres hurtigt for at forhindre yderligere skade.

Hvilken type maling bør jeg vælge?

Vælge den rigtige type maling til facaden på dit hus er en afgørende beslutning, da det har en stor indflydelse på det endelige resultat. For at opnå det ønskede resultat, er det vigtigt at overveje en række faktorer.

Farve er en af de vigtigste faktorer, når du vælger maling til din facade. Du bør vælge en farve, der passer til boligens arkitektur og samtidig passer ind i omgivelserne. En anden faktor, der er værd at overveje, er kvaliteten af malingen. Jo bedre kvalitet, jo længere tid holder malingen og jo bedre ser den ud.

Budget er også en faktor, du skal overveje, når du vælger maling til din facade. Der er ofte en sammenhæng mellem pris og kvalitet, så du skal beslutte, om du vil gå efter en billigere eller dyrere løsning. Du bør også overveje brugen af miljøvenlige malinger, hvis du er bekymret for miljøet.

Hvis du leder efter inspiration, er internettet et godt sted at starte. Der er mange gode farvekombinationer og idéer at hente her, så du kan få idéer til, hvordan du kan male din facade på en unik og attraktiv måde. Her kan du læse mere om hvordan du vælger den rette type maling til facaden.

Hvordan vælger jeg farvekombinationer til facaden?

At vælge farvekombinationer til facaden på dit hus kan være en udfordrende opgave, men med de rette tips og tricks kan det også være en sjov og kreativ oplevelse.

Du bør også overveje de omgivelser, som huset er placeret i. Du kan undersøge farveprøver for at få en fornemmelse for, hvordan farverne vil se ud på huset. Det er også en god idé at vælge harmoniske farvekombinationer.

Hvis du vil have professionel hjælp, kan du søge råd fra farveeksperter, arkitekter eller malere, der har oparbejdet en ekspertise inden for farvevalg. Læs vores artikel omkring farvevalg og kombinationer til facaden.

Behøves jeg at prime facaden først?

Det er vigtigt at overveje brugen af en primer, når du skal male facaden. En primer har flere formål, herunder at forsegle overfladen og forbedre malingens vedhæftning.

Det er også værd at nævne, at det kan være nødvendigt at teste primer på en mindre overflade først, for at sikre, at det er den rigtige løsning. Dette er afgørende, da det kan påvirke det endelige resultat. Det er vigtigt at vælge den rigtige primer i forhold til facadematerialet og det ønskede slutresultat.

Så ja, du må endelig ikke undervurdere betydningen af primer, når det kommer til at male facaden. Det kan være en afgørende faktor for det endelige resultat og for at sikre, at malingen holder sig på plads og ser flot ud i mange år fremover. I dette indlæg guider vi dig til at vælge den rette primer til netop din type facade.

Hvor ofte skal man genmale en facade?

Det er normalt, at en facade har brug for en frisk omgang maling hvert 5 til 7 år. Dette afhænger dog af kvaliteten af malingen og typen af facademateriale. For eksempel, hvis facaden er udsat for hård vejrforhold eller stærke vinde, kan det være nødvendigt at genmale oftere for at bevare en pæn overflade.

Det er altid en god idé at inspicere facaden jævnligt for tegn på skade eller slid, så du kan reparere og beskytte den i tide. Genmaling af facaden er en investering i husets vedligeholdelse og kan hjælpe med at bevare eller forbedre husets værdi. Læs vores svar i brevkassen, som går mere i dybden omkring hvor ofte man skal genmale sin facade, her.


100% Gratis & uforpligtende.