Montering af Tegltag – Priser og guide til tegltag
Tegltaget er et af danskernes foretrukne tagtyper, det er et tag som passer godt til den danske byggestil, men som også har en lang holdbarhed i det til tider hårde og barske danske vejr. Med tegltaget har du mange muligheder med hensyn til farver og udtryk. I denne artikel kan du finde frem til hvad et tegltag koster og hvad du skal være opmærksom på.
Hvad koster et nyt tegltag? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris på mellem 1.000-2.100 kroner pr. kvadratmeter. Et hus på 100 kvadratmeter vil derfor koste i omegnen af 100.000-210.000 kr.
OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et mere præcist estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.
Kan der opnås tilskud til tegltag?
Hvis du går og overvejer at få lagt et ståltag, og prisen er en bekymring for dig, så kan det være du har overvejet, om der mon er mulighed for at få et tilskud til dit projekt. Her er svaret desværre et skuffende nej. Det er ikke muligt at få tilskud til et projekts som dette.
I hvert fald ikke fra det offentlige. Du kan selvfølgelig gå en anden vej og overveje, om der er et medlem af din familie eller svigerfamilie, som kunne tænkes at ville hjælpe. Et nyt tag er jo en stor udgift, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er en beløbsstørrelse, som ikke alle og enhver har finanser til.
Du kan også overveje at gå i banken. Her kan du få råd og vejledning i forhold til hvad mulighederne er for at tage et lån til dit nye tagprojekt. Her kan du også nævne, at så snart du har taget, så er det nemmere at opnå støtte i forskellige former – eksempelvis til en isolering af det.
Kan jeg selv lægge et tegltag?
Hvis du har en drøm om at lægge dit eget tegltag, så er der gode nyheder. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre. Der er selvfølgelig en række spørgsmål, som du kan stille dig selv inden at du går igang. Har du tid til det? Har du erfaring inden for taglægning? Og er dedikationen der? Det er vigtigt, at du kan svare ja til mindst to af disse spørgsmål, for at lægge sit eget tegltag er et forholdsvist stort projekt.
Det næste, du kan spørge dig selv om, er om du ved hvilket undertag, du har at gøre med. Undertaget er nemlig essentielt i forhold til hvad der lægges oven på. Lægger du et smukt tegltag oven på et dårligt eller svagt undertag, ja, så er det desværre spildt arbejde.
Undertaget skal være akkurat lige så stærkt og robust som tegltaget – ellers holder det nemlig ikke særlig længe. Hvis dit undertag derimod er som det skal være, og hvis du udfører lægningen af din tegl på en fornuftig måde, så har du til gengæld et meget robust og tilmed flot tegltag, som vil kunne ligge beskyttende på dit hus i minimum 80 år. Læs alt du skal vide om ståltage her.
Hvordan og hvor ofte skal et tegltag vedligeholdes?
Et tegltag er yderst holdbart. Det vil typisk holde i omkring 80-100 år. Hvis du gerne vil have, at dit tag skal nå en høj alder, så er det selvfølgelig ikke nok, at det bare er af tegl. Det skal, ligesom så mange andre ting, vedligeholdes.
Der er en liste over ting, som du med fordel kan holde øje med ved dit tegltag i denne forbindelse. Sæt tid af to gange om året til at give det et grundigt eftersyn, hvor du kigger efter følgende ting: Tagryggen skal tjekkes som det første. Er den intakt? Er tagstenene hvor de skal være? Mangler der nogen, og er de alle i hel stand? Er tagrenderne rene, og kan vandet løbe frit igennem dem? Hvis du kan svare ja til alle disse spørgsmål, så er taget som det skal være.
Hvis der derimod viser sig skader eller mangler, så skal de udbedres med det samme. Du kan også tjekke den indvendige tagkonstruktion. Hvis der er nogen tegn på skadedyr, så skal de fjernes, sådan at de ikke æder den indre konstruktion op.
Som det sidste skal du tjekke understrygningen på dit tag. Er den hel, og uden svamp eller råd, så er alt ok, men hvis der er noget, der ikke ser rigtigt ud ved det, så er det vigtigt at du får det ordnet med det samme. Læs mere om priser for tagrenovering her.
Hvad betyder et tegltag for boligens værdi?
Tegltaget er stadig det mest populære blandt vi danskere, så det er oplagt at spørge sig selv, om en boligs værdi mon også stiger, når der er tegltag på. Svaret er her et stort ja.
Tegltage er både dyre, smukke og ekstremt holdbare i forhold til andre tagtyper som eksempelvis stål eller tagpap. Det betyder, at når dit hus har et tag med tegl, ja stiger dets værdi også helt automatisk. Du kan med fordel tænke i disse baner, hvis du står og skal sætte dit hus til salg.
Har du plads på kontoen til at investere i et nyt tag, inden at du sætter dit hus til salg, eller er det muligt for dig at tage et lån til formålet, så kommer salget med stor sandsynlighed til at gå en hel del lettere.
Et friskt tag – og særligt når det er lavet af tegl – udstråler robusthed og at din bolig er sund og velholdt. På den måde er taget også et populært sted at tage fat, hvis en bolig er svær at sælge. Typisk sætter det tingene mere i gang, hvis et gammelt tag udskiftes med et nyt og flot ét. En måde at forlænge levetiden på et tag, kan være at male det. Læs mere om maling af tag her.
Hvor lang er levetiden på et tegltag?
Tagpap, bølgeplader, decratag, ståltag eller stråtag – ligegyldigt hvilken tagtype, du vælger til dit hus, så er der faktisk næsten intet, der kan hamle op med tegltaget, når det kommer til holdbarhed. Et tegltag kan vare i op til 100 år eller mere.
En af grundene til et tegltags lange levetid er, at der i deres materiale – tegl – ikke findes nogen former for næring til mos eller andre typer levende organismer, som typisk vil gro på andre tage. Idenyt.dk har lavet en artikel om levetiden på forskellige typer tag.
Derfor er vedligeholdsbehovet også forholdsvist lavt ved tegltage. Du skal tjekke det en til to gange om året for de mest basale skader. Er tagryggen i orden? Er der sten, som er skadede eller måske faldet af? Og hvordan ser underkonstruktionen ud?
Hvis du holder øje med disse få ting, eksempelvis om foråret og efteråret, og du sørger for at få udbedret små skader, når de opstår, så kan du godt være sikker på, at dit tegltags levetid er på minimum 100 år og sandsynligvis mere til.
Hvad er typiske skader på et tegltag?
Det er en rigtig god ide at bekymre sig om dit tegltags stand. Hvis der opstår små eller mindre skader på det, så er det nemlig vigtigt, at få dem udbedret, inden at de vokser sig større.
Revner og sprækker er den første ting, du skal holde øje med. Hvis der er sprækker i tagstenene, så kan der i værste fald sive regnvand og fugt ind i isoleringsmaterialet under taget, og det kan medføre, at der udvikler sig skimmelsvamp, som kan brede sig til andre dele af din bolig. Bolius.dk, har lavet denne artikel hvor du kan læse om de typiske skader på tage og hvad du skal være opmærksom på.
Udskift derfor de sten, som du eventuelt finder, der er dårlige, og husk i den forbindelse at tjekke, at tagkonstruktionen og isoleringen inden under er tør. Tagryggen skal også tjekkes. Med tiden kan den krakelere en smule, og derved kan der trænge vand ind i tagkonstruktionen.
En tredje og sidste typisk skade på tegltage vedrører understrygningen på taget. Mørtlen i understrygningen vil med tiden krakelere en smule, og det er vigtigt at holde øje med, at den ikke er for meget i stykker. Hvis der er en skade i understrygningen, så skal skaden udbedres for at du undgår at der trænger fugt ind i huset.
Hvilke typer teglsten findes der?
Der er to forskellige grundtyper af teglsten. Den ene type kaldes for vingetegl. Vingetegl er den mest klassiske slags af de to. Den kan ses på mange af de gamle danske byggerier. Der er en undertype til vingetegl, som kaldes for vingefalstagsten.
Her er der tale om en teglstentype, som har en anden facon end den, der gør sig gældende for vingetegl. Forskellen er her, som det også fremgår af navnet, at der er et dybere fald i den bue, som også findes i den mere traditionelle vingetegl. På Randerstegl.dk, kan du læse mere om de forskellige typer af tagsten.
Den anden grundtype af tegl der findes kaldes for flad falstagsten. Denne stentype er mere flad end den klassiske tagsten med buen. Nogle foretrækker den, fordi at den giver taget et mere roligt udtryk i sammenligning med vingeteglen, som med dens bølger er mere levende og vilter at se på.
Det er en smagssag, og afhænger selvfølgelig også af arkitekturen på dit hus. Begge tegltyper kan selvfølgelig fås i forskellige størrelser. Her anbefales det, at man til et lille tag vælger en mindre teglsten, mens det til større og store tage er relevant med den variant, der er mere omfangsrig.
Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk
Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.