Maling af tag – Hvad koster det?

Hvad koster det at få malet taget? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris på mellem 85-190 kr. pr. m2, alt efter omfanget, taghældning, tagareal mm.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud af lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Må jeg selv male mit tag?

Når man står overfor at ens boligs tag trænger til en ny klat maling, vil man ofte gå og spekulere over, hvorvidt dette er tilladt at udføre og gøre selv. Der ligger i mellemtiden ikke noget i vejen for selv at udføre et sådant stykke arbejde.

Har man modet på det, er det derfor blot at kaste sig ud i opgaven. Såfremt man ønsker at gøre dette, er dog vigtigt først og fremmest at foretage en grundig rengøring af hele tagets overflade. 

Hvis man har at gøre med et asbestholdigt tag, kan det dog være en fordel at overlade opgaven til en fagperson, da det i så fald ofte er en mere omfattende opgave at udføre en tilstrækkelig rengøring af et sådant slags type tag.

Hvis man derimod ikke har at gøre med et asbestholdigt tag, vil det være mest oplagt at anvende en højtryksrenser til selve rengøring. Såfremt man selv ønsker at rense sit ikke asbestholdige tag, bør man først starte med at sprøjte algemiddel på tagets overflade, for at opløse fastgroede alger, mos mm.

Dette algemiddel skal som minimum have lov til at sidde og virke i en uges tid, men må meget gerne have lov til at sidde og virke i op til fjorten dage, såfremt dette er muligt.

Efterfølgende skal man foretage en grundig afvaskning af hele taget, hvilket med fordel kan gøres med børste, stivkost eller lignede, samt rigeligt med rindende vand, eller for eksempelvis en højtryksrenser. Det er hertil vigtigt at sørge for, at der ikke sidder rester af skidt, alger, mos, eller lignede baktier tilbage. 

Når den grundige rengøring er overstået, kan man begynde at male taget med en passende type tagmaling. Det er hertil vigtigt, at man fortynder tagmaling, alt afhængig af hvordan vejrforholdene er på den pågældende dag.

Det vil ofte være nødvendigt at male hele taget af op til to til tre gange, for at opnå et tilfredsstillende og indbydende resultat. Det er dog vigtigt, at man sørger for at hvert eneste lag maling får lov og tid til at tørre helt igennem, inden man påfører et nyt lag maling. 

Vil boligens værdi stige når taget bliver malet?

Står man overfor et eventuelt salg af en bolig, eller af andre årsager blot ønsker at få boligens værdi til at være så attraktiv som muligt, vil det altid være en fordel at overveje, hvorvidt taget trænger til en klat maling.

Lider boligens tag af både gammelt og løstsiddende maling, vil det altid kunne anbefales at male taget, da dette uden tvivl vil medvirke til at få boligens samlede værdi til at stige. Dette skyldes naturligvis, at en eventuelt fremtidig køber, på denne måde undgår selv at skulle ud at investere i samt at bøvle med at male taget ved selve overtagelsen af boligen.

Hvis man derimod har at gøre med en bolig med stråtag, fliser, klinker eller lignede, vil det sjældent være en god ide at begynde at male selve taget. Man bør derimod grundigt undersøge, om taget på andre måder kunne trænge til en kærlig hånd eller mindre renovering.

I så fald, bør dette naturligvis ligeledes blive ordnet, inden at boligen eventuelt bliver sat til salg, for således atter at øge boligens værdi på den bedst mulige måde. 

Hvilke slags tage kan males?

Ofte vil boligens tag være bestående af enten skifer, stålplader, etemit, betontegl, tagpap eller lignede. Det er dog ikke alle slags typer af tage, hvor det er lige nødvendigt med en klat maling.

Har man at gøre med et tag, som der enten består af for eksempel skifer eller tegl, vil det sjældent give god mening at begynde, at male taget. Har man derimod at gøre med et tag, som der er lavet af enten eternit, tagpap eller betontegl, vil det derimod være langt mere meningsfuldt at tale om at male dette.

Har man tilmed samtidig at gøre med et ældre tag, som der er omkring 35 år gammel eller ældre, bør man overveje hvorvidt det vil være nok at male taget, eller om det derimod vil være langt mere gavnligt at udskifte hele taget i stedet for. 

Kan det betale sig at få taget malet af en professionel?

Om det bedst kan betale sig selv at male sit tag, eller derimod få en professionel/fagperson til at gøre det, vil ofte være en smagssag. Som tidligere beskrevet, er det ikke yderligere krævende eller avanceret at male taget selv, så længe man sørger for at foretage en grundig rengøring forinden, samt finder den rigtige maling.

Omvendt set, er det også yderst let at få en fagperson til at udføre arbejdet, da man således er sikker på at der både bliver brugt den rette mængde og variant af maling. Derudover er det naturligvis mindre tidskrævende at få en fagperson til at udføre arbejdet.

Man kommer dog heller ikke udenom, at det er en lidt dyrere affære at få en fagperson til at udføre malerarbejdet, men dog ikke så dyrt, at de fleste ikke stadig kan være med. 

Hvordan ved jeg om der er asbest i mit tag?

Asbest eller asbestfibre, er ofte at finde i bygninger, som der er opført før år 1990. Disse asbestfibre kan ikke umiddelbart ses med det blotte øje. Det er derfor ofte nødvendigt at få ekspertise af en fagperson ude fra, for at finde ud af med 100% sikkerhed, hvorvidt boligens tag er opført med asbestfibre.

Det er i forbindelse hermed vigtigt at huske på, at det ikke kan anbefales at udskifte boligens tag selv, såfremt taget indebærer asbestfibre. Årsagen hertil er, at asbest i værste tilfælde kan medføre lunge- og lungehindekræft, såfremt giftstofferne herfra inhaleres og ikke håndteres på den korrekte måde. 

Taget er dog ikke det eneste sted på boligen, hvor der muligvis er anvendt asbest. Har man at gøre med en bolig fra før år 1990, vil der derimod ligeledes være chance for at finde asbest i boligens indvendige eller udvendige vægbeklædninger, samt lofter og gulvbelægninger. Ligeledes er det ikke ualmindeligt at dette materiale er at finde i kedel- og rørisoleringer, samt eventuelle fuger. 

Hvor længe holder tagmaling?

Når det kommer til, hvor længe tagmalingen holder på et nymalet tag, kan man som tommelfingerregel gå ud fra en holdbarhed på op til 10 til 15 år. Denne lange holdbarhed forudsætter naturligvis, at man forinden har foretaget en grundig rengøring, samt i øvrigt gjort sit forarbejde grundigt.

Når der nævnes at forarbejdet skal være udført grundigt, tænkes der her blandt andet på, at man har valgt en kvalitets tagmaling, som der gerne skal være beregnet til lige netop den tagtype, som man har at gøre med.

Gør man dette, fremfor at vælge den billigste tagmaling fra det lokale byggemarked, kan man være sikker på ikke at blive skuffet over holdbarheden. Dertil vil man endvidere ofte opleve en direkte synlig forskel i det endelige resultat, baseret på hvorvidt man vælger en billig maling eller en kvalitetsmaling, som der er udviklet til lige netop den slags type tag, som man har at gøre med.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.