Montering af Ståltag – Hvad koster det?

Der er mange fordele ved at få lagt et ståltag og denne tagtype vinder mere og mere frem blandt danskerne. I denne guide kan du både se hvad et ståltag koster og læse mere om hvad du skal være opmærksom på.

Hvad koster et nyt ståltag + montering? For et ståltag lagt direkte ovenpå et eksisterende tag kan du budgettere med en pris på ca. 750-900 kr. pr. kvadratmeter. Et hus på 120 kvadratmeter vil derfor koste mellem 90.000-108.000 kr.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Larmer ståltage når regnen falder på taget? 

Vi ved alle, at vejret her i det danske er omskifteligt. Det stormer og regner jævnligt, særligt i de kolde og køligere måneder på året. Vi har lært at beskytte vores boliger så godt vi kan imod de sommetider rå  vejrforhold. Termoruder, tagrender, fjernvarme og forskellige isoleringsløsninger eksisterer alle for at vores boliger og os selv kan holde til de skandinaviske vintre.

Der er et bestemt spørgsmål, som oftest stilles, i forbindelse med kombinationen af regn og ståltage. Er lyden af regn imod netop denne type tag kraftigere, end når den falder på andre tagtyper? Og i så fald, hvor høj er den? Begge spørgsmål er rigtig gode og yderst relevante. Men ikke desto mindre, så er det  svært at give et enkelt svar. Der er nemlig rigtig mange forskellige forhold, der gør sig gældende når det kommer til ståltag og regn.

Først og fremmest kan regnens styrke variere meget. Vi oplever i Danmark hele skalaen fra støvregn, som ikke giver nogen lyd, og til kraftig regn i vind, som vil få et ståltag til at give kraftig lyd fra sig. På Lav-det-selv.dk, kan du læse flere kommentarer om folks erfaringer med ståltage, når det regner.

En anden  faktor er, hvor mange lag der er mellem taget og indemiljøet: Dette betyder meget i forhold til hvor stor en del af en lyd, der kan trænge ind. Det tredje forhold er naturligvis dig og din følsomhed over for støj.

Nogen har meget kraftig hørelse, og vil generes af selv den mindste lyd i det omkringværende miljø, mens andre er mere tolerante. Kort sagt: Svaret er summen af en række forskellige forhold omkring dig, dit specifikke tag og typen af regn. Læs mere om maling af tag her.

Hvor lang er levetiden på et ståltag? 

Hvor lang levetiden er på et ståltag afhænger meget af, hvilken særlig type ståltag der er tale om. Nogle varianter kan vare længe, mens andre er mere fragile og hurtigere vil skulle udskiftes. Den mest normale levetid for et ståltag vil typisk være mellem 60 og 100 år. Andre typer har en kortere levetid på blot 30 -. 60 år i alt. På Bygmax.dk, kan du læse mere om levetid på de forskellige tagtyper.

Vedligehold  er en faktor, som også spiller ind. Som med alle ting, holder taget længere, hvis du tager godt hånd om det. Det indebærer for eksempel at sørge for at holde øje med dets stand, sådan at du kan få det  repareret, hvis noget savner vedligehold.

Her gælder også mindre skavanker – de kan nemlig hurtigt vokse sig store og komme til at have en afgørende reducerende effekt på levetiden, hvis ikke de bliver udbedret i tide.

Særligt opmærksom skal du være, hvis dit ståltag står under eller i nærheden af træer, som smider en stor omgang blade og grene hvert år. Dét affald skal fjernes og må ikke blive liggende og rådne på taget. Læs mere om tegltag og hvad det koster her.

Hvordan og hvor ofte skal ståltage vedligeholdes? 

Hvor tit og også hvordan dit ståltag skal vedligeholdes afhænger  meget af, hvilken type det er. Et ståltag med glat overflade skal sjældnere holdes ved lige end et tag med en grov overflade.

Det smarte ved det glatte tag er, at det i sig selv er meget modstandsdygtigt over for alger og mos. Begge dele bliver nemlig skyllet af, når det regner. Fantastisk nemt og bekvemt! Hvis dit hus har et ståltag med en ru overflade er der derimod lidt mere at skulle se til.

Her kan alger og mos nemmere sætte sig fast på en måde, hvor det ikke er muligt for regnen at rense det af. Men fortvivl ej! Du kan rense taget ved at give det en god omgang algefjerner – enten selv,  eller med hjælp fra en professionel.

At give det en tur med  højtryksrenser er en anden mulighed, som også er effektfuld. Kort sagt: Hvor tit og hvordan dit ståltag skal vedligeholdes afhænger af, om det er den ene eller den anden type af stål det er lavet af. Læs mere om tagrenovering her.

Kan jeg få lagt et ståltag oven på et eksisterende tag? 

Hvis du går rundt og drømmer om at lægge et ståltag oven på et eksisterende tag, så er der både gode og dårlige nyheder. Det kan  nemlig sagtens lade sig gøre at kombinere et nyt tag med et gammelt;  men der er mange problemer, som kan opstå i forbindelse med et sådant projekt, som du må være opmærksom på.

For det første, så kan  det give forhindringer i forhold til isolering. Det betyder, at de penge, som du har sparet ved at lave lag-på-lag-løsningen, måske alligevel spildes på en høj varmeregning.

Derudover er der det mere æstetiske  aspekt af sagen. Et dobbelt-laget tag kan nemt komme til at se tungt og klodset ud i forhold til et “almindeligt” tag med blot ét lag. 

Generelt er der mange aspekter af dobbelt ståltag, som er værd at tage i betragtning, og det vil under alle omstændigheder være en god ide at tale med en fagperson for rådgivning, inden at du beslutter hvad du  gør.

Er det nemt selv at montere et ståltag? 

Om det er nemt selv at montere et ståltag afhænger af flere forskellige ting. Har du prøvet at udføre en lignende opgave før, så gør det det hele en del nemmere. Er det første gang, du skal lægge tag, ja så er  opgaven naturligvis en del mere omfattende.

En anden faktor at holde sig for øje, er størrelsen af det tag, der skal monteres. En god  tommelfingerregel er, at hvis dit tag er omkring 120 m2, så vil du skulle sætte 5 eller 6 dage af til arbejdet.

Hvis du vælger at hyre en professionel til opgaven, så kan du reducere det med et par dage og regne med at opgaven for ham vil tage blot 4 eller 5 dage.

Husk også, at hvis du har tilbygninger eller skotrender, så kan de kræve ekstra arbejde i forbindelse med at de skal tilpasses under lægning af taget. Derfor vil du her skulle lægge lidt ekstra tid oven i hvad vi nævnte som gennemsnit oven for.

Hvor lang tid tager det at montere et ståltag?

Hvor lang tid det tager at montere et ståltag afhænger af forskellige ting. Skal du selv lægge taget? Og hvis ja, har du hjælp fra andre? Har du erfaring med taglægning fra tidligere projekter?

Det kan også være, at du har valgt at ansætte en professionel til at udføre opgaven for dig. Her vil arbejdet naturligvis gå hurtigere. Størrelsen på dit tag er en anden faktor, som spiller ind. Det kan anslås, at hvis du står med et 120 m2 tag, så vil projektet tage 5-6 dage i alt, når du gør det selv. Vælger du en professionel løsning, så vil antallet af dage typisk kunne reduceres til 4-5 dage.

Det spiller også ind, hvordan din bolig er konstrueret. Hvis du eksempelvis har tilbygninger, så kan det komplicere det taglægningen, såden at der kommer mere tid oven i. Endeligt spiller årstiden og vejret en rolle for projektets udstrækning i tid.

Om sommeren, hvor de lyse timer er mange, kan arbejdet stå på længe, hvilket kan have reducerende effekt på tidsrammen. Modsat, så har vinterprojekter tendens til at vare længere, da de lyse timer her er færre og indskrænkende for muligheden for at arbejde længe.

Ruster et ståltag med tiden?

Bare rolig. Ståltage ruster heldigvis ikke med tiden. De er nemlig behandlet på en måde, som gør, at de ikke tager skade af regn og fugt. Behandlingen, som de har fået, består af en særlig type metalbelægning, som er meget effektiv i forhold til at beskytte mod rust. På Profilmetal.dk, kan du læse om flere fordele ved at vælge et ståltag.

Hvis du bor tæt på havet, så er der dog en ting som du skal have in mente i forbindelse med risiko for forfald i dit ståltag. Havgus, som er et fænomen, der kan opstå, når varm og fugtig luft møder det kolde  eller kølige saltvand, kan faktisk gå ind og have en nedbrydende effekt på stålet.

Det betyder, at hvis du bor nær ved kysten, så er der det at have in mente, hvis du overvejer at få ståltag på dit hus. Men  husk, at selv ved kysten, så har et ståltag typisk en ret lang levetid. Typisk er holdbarheden på minimum op til 60 år, men ofte meget længere.


Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.