Montering af Emhætte – Hvad koster det?
Skal du have monteret en ny emhætte i køkkenet, så er der lidt ting du skal være opmærksom på. Hvis du vælger at gøre det selv, så kræver det lidt snilde med værktøjet. I denne artikel kan du læse mere om hvad du skal være opmærksom på og hvad det koster at få en fagmand ud og montere en ny emhætte.
Hvad koster montering af emhætte? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris mellem 850-2.500 kr. Alt efter omfanget af arbejdet.
OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et bedre og mere præcist prisestimat. Indhendt gratis tilbud her.
Må jeg selv tilslutte en emhætte?
I forbindelse med gør det selv-projekter i køkkenet, er det et ofte stillet spørgsmål, om man selv må tilslutte emhætten. Her er svaret: Ja, det må man selvfølgelig!
Men det er op til dig selv at vurdere, om du har den viden og de evner, som skal til, for at gøre arbejdet ordentligt og ikke mindst sikkert. Tilslutningen af emhætten kræver at du har en dybdegående viden om el og el-installationer, og der ud over, så skal du også have en stærk fysik (eller i det mindste en stærk hjælper), for emhætten i sig selv er nemlig temmelig tung. Læs mere på sik.dk.
Hvis ikke du kan sige tjek ved begge de ovenfor nævnte punkter, så kan det stærkt anbefales, at du får en anden og mere kompetent person til at gøre arbejdet for dig. Du kan hyre en håndværker, men inden du gør det, kan du også prøve at søge gennem dit netværk.
Måske har du en ven eller en gammel bekendt, som har hænderne skruet rigtig på til opgaven. Det er alfa og omega, at sikkerheden er i top, når det kommer til en opgave som denne. Læs mere om nedtagning af brændeovn her.
Hvad gør jeg af den gamle emhætte?
Skal du have skaffet din gamle emhætte af vejen, så er den bedste løsning at tage en tur hen på din lokale genbrugsstation. På genbrugsstationen har de et område, som er beregnet til at læsse el artikler af.
Hvis du ikke har været på genbrugsstationen før, så kan du slå op på internettet og finde den, som ligger nærmest. På nettet kan du også finde åbningstider og andre vigtige informationer. En god idé, når du planlægger afskaffelsen af din gamle emhætte, er at alliere dig med en ven eller et familiemedlem, som kan hjælpe til med at bære.
Genbrugsstationen er gratis (betalt gennem skatten), men til gengæld skal du også selv sørge for at håndtere de elementer, som du kommer for at skaffe dig af med.
Du kan også med fordel tænke over i hvilket transportmiddel du skal transportere emhætten ud. Har du ikke en stor bil med et meget rummeligt bagagerum, så kan du for eksempel låne eller leje en trailer, som du hægter på, og hvori den gamle emhætte kan ligge på vejen. Læs mere om nedrivning af emhætte her.
Jeg har meget højt til loftet, hvad gør jeg?
Højt til loftet er typisk en eftertragtet og eksklusiv ting at have i sit hjem. Men lige præcis når der skal laves noget ved huset, så kan det godt vende sig imod dig og blive et problem. Eksempelvis i forbindelse med installeringer og nedtagninger af emhætter kan en “højt til loftet”-situation være meget problematisk.
En emhætte er tung, og at balancere på en stige samtidig med at man håndterer den, er for at sige det mildt en svær balanceakt. Oven i kommer det aspekt, der har med elektricitet at gøre – også her kræves det at din opmærksomhed ikke er forstyrret af ting såsom at skulle holde balancen på en stige eller en skammel. Læs mere om afstand på emhætte og kogeplader på aeg.dk.
Hvis du har særligt højt til loftet i dit køkken, så kan det kort sagt virkelig anbefales, at du overvejer at alliere dig med en professionel, som har den rette erfaring og det rette udstyr.
Et alternativ til det er at finde et stort bord frem, som kan være “gulvet” under dig, når du arbejde med emhætten. Men her er det altså vigtigt at du sikrer dig at bordet er meget stabilt, inden at du stiller dig op på det, samt at det kan tåle de knubs, som det uden tvivl vil få i forbindelse med projektet. Læs mere om montering af ovenlysvinduer her.
Er der særlige krav når en emhætte monteres over et gaskomfur?
Når du monterer en emhætte over et gaskomfur, så er der et bestemt krav, som du skal sikre dig, at du overholder. Ifølge lovgivningen så skal der nemlig være mindst 65 centimeters afstand nede fra komfurets overflade og op til der, hvor emhætten starter. Her kan du læse meget mere om regler for montering af hvidevarer.
Det er mere end de fleste umiddelbart tror, så husk endelig at skrive dig det bag øret! Det er meget vigtigt at du overholder kravet, for at sikkerheden er i orden, og for du undgår at få bøvl med myndighederne.
En anden ting at holde sig for øje er, at der er særlige regler i forhold til hvilken type bolig du bor i. Hvis du bor i en nybygget bolig, så er der nemlig et helt specifikt krav, som indebærer at du, hvis du har gaskomfur, skal have udsugning til det fri.
Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk
Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.