Montering af ovenlysvinduer – Hvad koster det?

Overvejer du at få mere lys ind i boligen med ovenlysvinduer, så kan du her finde inspiration og læse meget mere om gode råd til valg af ovenlysvinduer. Vi besvarer i denne artikel alle de typiske spørgsmål, som folk har inden de får monteret deres ovenlysvinduer og så kigger vi også nærmere på hvad det koster i kroner og øre.

Hvad koster nye ovenlysvinduer + montering? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris mellem 18.000-27.000 kroner, alt efter omfanget af arbejdet.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et bedre og mere præcist prisestimat. Indhendt gratis tilbud her.


Giver ovenlysvinduer boligen mere værdi? 

Ovenlys! Bare ordet helt i sig selv synes at vække en skøn og lækker  følelse af luksus og eksklusivitet, gør det ikke? Det synes vi, at det  gør. Og der er helt bestemt noget om snakken. Lysindfald fra oven giver nemlig en helt anden slag lyssætning end den, som du får ud af  de “normale” vertikale vinduesruder, som kun tillader lyset at komme skråt ind i dit hjem.

Når lyset kommer ovenfra, så giver det lidt den  samme følelse af rum og plads, som vi ellers kun kan opleve, når vi er en tur ude i det blå. Derfor er ovenlys ikke bare et kæmpe plus, når  det kommer til levestandard og velvære, når du opholder dig  indendørs: Det hæver også din boligs værdi betydeligt.

At installere  ovenlys er på den måde en win-win på alle fronter. Det vil højne din egen og din families livskvalitet i kraft af det ekstra lys og den “plads”, som det tilføjer i jeres hjem, og samtidig hæver det din boligs helt almene værdi.

Kort sagt: What is not to like? Hvis du overvejer at  få installeret ovenlys derhjemme, så vil vi helt klart anbefale dig at  gøre det. 

Gør ovenlysvinduer et rum varmere? 

Overvejer du at få ovenlysvinduer installeret? Og tænker du på, om det mon kunne komme til at kunne påvirke din varmeregning, måske endda i en positiv retning? Så er der gode nyheder her! Ovenlys har  nemlig en positiv effekt på temperaturen i et rum. Når solens stråler  falder direkte ned igennem glasset i en rude, ja, så sker det samme effekt som i et drivhus: Temperaturen stiger under glasset. Hos Heatblock.dk kan du læse mere om hvordan du kan bruge solfilm til at sænke varmen.

Her er der selvfølgelig også en vigtig faktor, som vedrører årstiden. Særligt under vores nordiske himmelstrøg er der jo en ikke helt jævn fordeling af antal solskinstimer om dagen.

Om sommeren er solen kun nede få timer i døgnet, mens der om vinteren er flere mørke timer end der er lyse. Derfor er det ikke hele året rundt, at du kan regne med at dit ovenlysvindue hjælper til med opvarmningen af din stue eller andre rum i dit hjem.

Det er mest i sommermånederne, hvor  solen står højt og solskinstimerne er mange, at effekten er der; men  også i forårs- og efterårsmånederne er ovenlysvinduet effektfuldt i forhold til at holde temperaturen oppe i et rum. Læs mere om maling af vinduer her.

Kan ovenlysvinduer sænke varmeregningen? 

Tænker du på at få ovenlys installeret i din bolig? Så kan det være, at du også har overvejet, om et sådant tiltag mon vil kunne have en effekt for beløbet på din kvartals lige varmeregning. Varme er jo en  udgiftspost, som i særdeleshed er relevant at holde øje med her under de nordiske himmelstrøg i Danmark.

Har du tænkt på ovenlysvinduer som et initiativ, som kan være godt ikke blot for øjet, men også som  en hjælp til at holde de faste udgifter til varme nede, så har du bestemt fat i den lange ende.

Ovenlysvinduer har nemlig lidt den samme effekt, som i et drivhus. Når solen falder ind gennem ruden, så stiger temperaturen i rummet, og du kan skrue ned for tilsvarende ned for din radiator. Det gælder selvfølgelig i særdeleshed i sommermånederne, hvor soltimerne er mange, og hvor solen står højt på himmelen. Her, i juni, juli og august, kan et ovenlysvindues opvarmende effekt nogengange næsten ligefrem blive for meget.

Her kan du vælge at have et rullegardin, som du kan trække for, hvis  temperaturen bliver for høj. I vintermånerne er opvarmningseffekten naturligvis ikke lige så kraftig, da soltimerne er meget færre end i de lyse måneder. Læs mere om facaderenovering her.

Sådan ser det ud når nye ovenlysvinduer monteres – Det kan virke som en stor og umulig arbejdsopgave her og nu, men lyset og forøgelsen af din boligs værdi er det hele værd. Du kan starte med at indhente tilbud her.

Hvorfor dannes der dug på ovenlysvinduer? 

I forbindelse med at vi lever vores liv, så afgiver vi på forskellige måder fugt igennem vores aktiviteter. Særligt brusebade og madlavning fylder luften med fugtighed og varme, som stiger opad, og i sidste ende sætter sig på ovenlysvinduerne.

Men når der kommer dug på ruder, så er det ikke kun på grund af vores aktiviteter i et rum: Der er også en anden grund til at duggen kommer. Grunden er forskellen på inde- og udetemperatur, særligt i de kølige og kolde måneder fra omkring oktober til hen imod slutningen af april. Læs mere hos Velux.dk om hvorfor dug dannes på ovenlysvinduer.

Når den varme og fugtige luft fra dit indendørs miljø rammer en kold rude, så sker der nemlig det, at luften reagerer ved at afgive kondens, altså fugt. Det  betyder, at du kan se dug og måske ligefrem vanddråber, som sidder på indersiden af dit ovenlysvindue.

Det er en god ide at tage et stykke papir eller en klud i hånden stille sig på på en stol eller trappestige, for at tørre fugten af ruden, når den opstår. På den måde sikrer du nemlig at det indendørs miljø er tørt, og at ruden ikke risikerer at mugne eller på anden måde går i forfald som et resultat af fugten. Læs mere om tagrenovering her.

Hvad er levetiden på et ovenlysvindue? 

Levetiden på ovenlysvinduer varierer meget. Der er faktorer såsom kvalitet af vinduet, og montering og vedligehold, som gør sig gældende. Hvis du sørger for at købe et vindue i top kvalitet, så er du allerede et godt stykke ad vejen.

Sikrer du dig nu også, at monteringen af dit ovenlysvindue foregår professionelt og tjekket, så er du endnu tættere på et resultat, hvor levetiden er rigtig høj. Det  sidste element er også ikke at forglemme: Vedligehold er helt  essentielt, når det kommer til at højne levetiden af dit vindue.

Tør vinduet af med en tør klud indvendigt hver gang, at der opstår kondens på det. Sørg for at sikre dig, at rammen er i god stand, og at der ikke er antydninger af punktering mellem lagene. Hvis noget ikke ser ud, som det skal, så se hellere at få det repareret hurtigt, for ellers kan en skade udvikle sig og være svær at reparere igen senere hen.

Noget andet, som også tæller, når det kommer til at måle levetiden på et ovenlysvindue, er den geografiske og den lokale placering. Danmark er et land med meget varierende klima. Vintrene, og for den  sags skyld også forårs- og efterårsmånederne, har selvfølgelig en effekt på dine vinduer – de almindelige lige så vel som dem med ovenlys.

Ligger vinduet under eller i nærheden af et eller flere træer, så er dét også en faktor i forhold til levetid. Når vinden i de blæsende efterårsmåneder blæser blade og andre plantedele hen over vinduet, er det vigtigt at du sørger for at vaske det jævnligt, sådan at skidtet ikke risikerer at sætte sig og sætte gang i begyndende råd og lignende.


Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.