Maling af parketgulv – Hvad koster det?

Hvad koster det at få malet et parketgulv? Maling af parketgulv koster typisk mellem 110-160 kr. pr. m2. Et gulvareal på 50 m2, vil derfor typisk koste mellem 5.500-8.000 kr.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Hvordan maler jeg selv et parketgulv? 

  1. Som det aller første er det vigtigt først og fremmest at undersøge og finde ud af om parketgulvet tidligere er blevet overfladebehandlet. Der kan f.eks. være tale om en overfladebehandling med voks, olie eller lignede. Hvis dette er tilfældet, skal dette først nedslibes/fjernes, førend man kan begynde at male. Årsagen hertil er, at selve malingen ikke vil have mulighed for at hæfte sig ordentligt fast på gulvet, hvis der stadig sidder mange rester tilbage fra tidligere behandling. 
  1. Dernæst er det tid til at give gulvet en grundig rengøring, men selvom rengøringen skal være grundig, er det vigtigt at man ikke bruger for meget vand. Det kan måske umiddelbart lyde fjollet, men fordi man har at gøre med et parketgulv, har man med andre ord at gøre med et gulv, der generelt er mere udsat over for fugtskader. Hvis parketgulvet bliver udsat for meget vand, vil selve træet i gulvet begynde at svulme op. I stedet for at bruge en drivvåd gulvklud, vil det således være mere oplagt at anvende en fugtig svamp med husholdningsmiddel på. 
  1. Når rengøringen er oversat og gulvene er blevet helt tørre igen, er det altid en god ide at tape alle kanter og øvrige områder af. Grunden til at dette anbefales, er udelukkende for at undgå at der kommer maling uønskede steder. 
  1. Det er dernæst tid til at påføre en oliebaseret primer/basecoat på gulvet, hvorefter gulvet skal have lov til at tørre helt. Det vil oftest stå på selve etiketten, hvor lang tid selve tørretiden konkret er.  
  1. Har man atter et tørt gulv efter påførelsen af primeren/basecoaten, er det blevet tid til at begynde at male. Det kan nogle gange virker som en lang vej at komme til tidspunktet hvor man egentligt skal i gang med at male, men det gennemgåede forarbejde er dog yderst vigtig, altid at huske. Når man skal i gang med at male gulvet, er det vigtigt at dette sker af flere omgange, og i tynde jævne lag. Ligeledes er det vigtigt, at man husker at lade malingen tørre helt imellem hvert lag. 
  1. Efter det sidste lag maling er påført og tørret helt, er det afslutningsvis tid til at give gulvet et jævnt lag med topcoat eller anden type af ”finish”. Dette medvirker blandt andet til at sikre en god holdbarhed. 

Kan jeg ændre farven på mit parketgulv?

Når det kommer til parketgulve, er mange ofte i tvivl om, hvorvidt det er muligt at ændre selve farven og tonen på gulvet. Hertil må det helt korte svar dog lyde på: ”Ja, det kan du sagtens!”.

En måde hvorpå det er muligt at ændre i tonerne i sit parketgulv, er blandt andet ved at finpudse gulvet. Ved hjælp af denne metode, er det muligt at skabe alt lige fra mørke toner, til rødlige og lyse toner, der får gulvet til at give et helt nyt indtryk. Ligeledes er det også muligt at male sit gulv, og således på denne måde ændre selve farven af sit parketgulv. 

LÆS OGSÅ: Alt om betongulv

Hvad er den bedste “finish” til parketgulve?

Det vil ofte være en mere eller mindre smagssag, når det kommer til at finde den bedste ”finish” til brug ved parketgulve. Dette skyldes blandt andet, at der findes mange forskellige muligheder for afsluttende ”finish” at vælge imellem, der alle sammen har forskellige fordele.

Nogen foretrækker for eksempelvis en helt almindelig topcoat der er beregnet til parketgulve, hvorimod at andre mere foretrækker en mere modstandsdygtig mat finish lakering.

Det afhænger derfor således meget af, hvordan du ønsker det endelig udtryk af gulvet skal være. Her tænkes der på, om man ønsker en ret så skinnende overflade, eller derimod mere foretrækker en mere afdæmpet mat overflade. 

Hvad skal man forsegle et parketgulv med?

Til at forsegle parketgulvet bør man anvende et produkt der indeholder kemikaliet: ”Polyurethan”. Hertil skal man påføre materialet på parketgulvet i et jævnt og dækkende lag. Efterfølgende skal det have lov til at tørre helt, inden man igen kan betræde gulvet.

Når materialet er helt tørret, bør man kigge gulvet grundigt efter. Dette skyldes, at det kan være nødvendigt at skulle påføre materialet på gulvet af to omgange, for at sikre at man opnår den bedst mulige forsegling, og dermed også den længste mulige holdbarhed. Man kan som regel finde det omtalte materiale i diverse byggemarkeder.

Hvordan får jeg mine parketgulve til at skinne?

Hvis man ønsker at give sine parketgulve et skinnende udseende, er der flere forskellige muligheder og måder, at komme frem til dette resultat på. Den måde som vi vil anbefale man gør dette på, er ved at anvende en såkaldt plejepasta.

Med en sådan form for højkvalitets plejepasta, er det muligt at opnå et yderst flot og skinnende udseende på sine parketgulve. Det er naturligvis dog vigtigt at man anvender en plejepasta, som der er særlig udviklet til brug på parketgulve/træ. Det kan af og til også være en fordel at slutte af med at slibe overfladen med en elektrisk buffer.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.