Betongulv – Alt du skal vide

Betongulve nyder for tiden stigende popularitet, og det er der mange forskellige grunde til. Beton er med sin lange holdbarhed og sin rengøringsvenlige natur først og fremmest virkelig praktisk og bekvemt.

Det er som bekendt et hårdt materiale, og det er det, der gør, at det kan stå model til rigtig store belastninger og langvarig slid uden at gå i stykker eller komme til at syne brugt. Den hårde overflade gør desuden at gulve med beton er langt mindre modtagelige for bakterier end andre gulve er det, samt at det er nemmere at vaske. 

Hvad koster et betongulv?

Hvad koster et nyt betongulv? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris mellem 300-400 kroner pr. kvadratmeter. Et hus på 100 kvadratmeter vil derfor koste i omegnen af 30.000-40.000.


Hvilke faktorer spiller ind i prisen?

Prisen på et nyt betongulv kan variere alt efter omstændighederne, samt hvilken særlig type gulv, du vælger at få lagt.
 
Det kan anbefales, at du sætter en eftermiddag af til at give dig god tid til at indhente tilbud fra en håndfuld forskellige udbydere af servicen. Her ud fra kan du så sammenligne de forskellige tilbud ud fra pris, ventetid, serviceniveau og så videre. 

Der er en række forskellige informationer, som du med fordel kan have klar, inden at du ringer rundt. På den måde kan du få et mere præcist tilbud fra de udbydere, du kommer i kontakt med. Disse informationer inkluderer: 

• Hvor stort er arealet af gulvet, du skal have støbt?
• Hvilken type beton, det skal være (skal det eksempelvis være mat eller blankt?)
• Er der et gulv i forvejen, som skal fjernes inden at det nye gulv kan lægges? 
• Hvornår skal arbejdet udføres?

Hvilke forskellige varianter af betongulve findes der?

Der er næsten ingen ende til, hvad du kan gøre med dit betongulv. Uanset om du er til det rå, det fine eller noget lige midt imellem, så kan du opnå det med et gulv af beton. Læs med herunder, hvor vi introducerer de forskellige variationer af den populære gulvtype. 

Beton med slyngrensning: Er yderst anbefalelsesværdigt for dig, som ønsker en ensartet og lidt ru overflade, som sikrer maksimal vedhæftning. Rensningen foregår lidt på samme måde som sandblæsning, og metoden er ofte brugt i forbindelse med eksempelvis industrigulve, skibsdæk, broer og parkeringsanlæg. 

Betonfræsning: Går mere i dybden, og er en metode, som man eksempelvis bruger til at fjerne noget af højden på et betongulv eller til at fjerne buler, limrester og andre genstridige ujævnheder i underlaget. Fræsningen kan også anvendes i forbindelse med klargøring af et fundament inden at der skal påføres en helt ny belægning. 

Malet betongulv: Et malet betongulv er super chikt og samtidig classy og tidløst. Hvis du overvejer denne variant af betongulvet, så husk endelig at den eneste type maling, der virkelig duer til gulve, er netop gulvmaling. Hér får du en kvalitet, som kan holde til at blive trådt på og til at have tunge møbler stående på sig. Du må også være forberedt på, at malingen vil skulle opfriskes ind imellem. Læs mere om maling af betongulv her.

Poleret betongulv: Et poleret betongulv forener det praktiske med det æstetiske. Poleringen af det traditionelt matte betongulv tilfører kant og finhed til det rå, som findes i den oprindelige betons udtryk. Polerede betongulve er rigtig populært på officielle arealer såsom kontorer og uddannelsesinstitutioner, men bruges også ofte i private indretningsmodeller. Læs mere om polering af betongulv her.

Hvilke fordele og ulemper er der ved betongulve?

Ligesom alle andre typer af gulvbelægninger, er der både fordele og ulemper ved at have betongulve. Af ulemper kan nævnes dét, at gulvtypen ikke er egnet til at lægge selv, samt at der kan være risiko for at gulvet revner.

Blandt fordelene er, at gulvtypen sikrer et bedre indeklima, at det er nemt at rengøre, samt at det naturligvis har en holdbarhed, der – hvis det lægges korrekt – er absolut i top. Der ud over er betongulve selvfølgelig ekstremt flotte at se på. Læs med herunder, hvor vi går mere ind i de forskellige fordele og ulemper ved betongulv. 

En af de primære fordele ved at have betongulv er, at det har en ekstremt god holdbarhed. Beton er hårdt nok til at være én af de mest slidstærke typer gulve, du kan vælge. For at opnå maksimal holdbarhed, er det selvfølgelig vigtigt, at gulvet bliver lagt på den rette måde.

Her er det ofte anbefalelsesværdigt, at du får en professionel til at udføre arbejdet – på den måde er du sikker på, at gulvet bliver lagt på den rette måde. Bolius.dk har skrevet en fin artikel med både fordele og ulemper ved at vælge et betongulv.

En anden ting, som gør beton til et ekstremt fordelagtigt gulvmateriale er, at på grund af dets hårdhed og tæthed er helt utilgængeligt for de organismer, der ellers vil have en tendens til at trænge ind i blødere gulvmaterialer. Skimmelsvamp, husstøvmider, mug, bakterier og andre dårligdomme har tilgang til blødere materialer såsom træ, men med beton er du hundrede procent sikker på, at der ikke lever uønskede gæster under dine fødder. På den måde optimerer du nemt og sikkert dit indeklima med et betongulv. 

Blandt de oplagte ulemper ved beton er, at de kan forårsage en skarp akustik i et rum, der kan være svært at have med at gøre. Desuden er betongulve ikke nemme at lægge selv, og kan, hvis de ikke bliver lagt ordenligt, have en tendens til faktisk at gå i stykker lynhurtigt efter installationen. 

Kan jeg støbe et betongulv selv?

Går du med overvejelser om selv at støbe dit nye betongulv? Da er der en række ting, som du med fordel kan overveje inden du går igang – for det er nemlig ikke en helt enkel opgave. Og foregår støbningen ikke ordenligt, kan betonen ende med at være forholdvis porøs.

Og det kan da hænde, at gulvet sprækker – og dét selv ved små slag, som forårsages eksempelvis af en tabt telefon eller lignende. Derfor anbefales det ofte ikke, man lægger gulvet selv. 

Er du trods det opsat på at gå gør det selv-vejen, så kommer her en guide til nogle af de ting, der er værd at notere sig, inden at arbejdet påbegyndes. 

Først og fremmest så er det essentielt, at du gør noget ud af at planlægge grundigt. At støbe et betongulv selv er et stort arbejde, og det er vigtigt, at du rammer plet i første forsøg. Når du planlægger processen med at lægge gulvet, kan du med fordel stille dig selv en række forskellige spørgsmål såsom: Hvilken specifik type betongulv kunne jeg tænke mig?

Hvilke lovmæssige krav er der forbundet med denne type beton? Har jeg et ønske om gulvvarme nu eller senere hen?

Og sidst men ikke mindst: Har jeg de rigtige hjælpemidler og det rette værktøj, som skal til, når gulvet lægges? Lav eventuelt en tjekliste, som indeholder de forskellige elementer, der skal bruges igennem alle projektets faser. Det er også vigtigt at lave en tidsplan, hvor du sikrer dig at indregne fjernelse af det eventuelt eksisterende gulv, hærdning af beton og så videre. Udførelsen kræver mange forskellige trin og samlet set kan et betongulvlægningsprojekt godt komme til at tage op til to uger at gennemføre alt i alt. På FC-Beton.dk kan du læse mere om at støbe betongulv.

Hvor lang tid tager det at hærde et nylagt betongulv?

Betongulve skal i forbindelse med lægningen hærde i cirka to til tre dage alt efter hvilken type beton der er tale om. Efter at selve gulvet er lagt og er hærdet, skal der påføres et ekstra lag, som kaldes et slidlag. Slidlaget skal hærde i omkring syv dage for at opnå det bedste resultat. 

Er et betongulv nemt at vedligeholde?

En af de allerbedste ting ved betongulve er, at de er ekstremt nemme at vedligeholde. I kraft af deres hårdhedsgrad skyr betongulve naturligt mug, husstøvmider og lignende, og overfladens glathed gør, at den er meget nem at vaske.

Desuden er der den fordel ved beton, at hvis du holder den umalet og rå, vil den smule skidt og støv, der eventuelt vil være på gulvet, være sværere at få øje på fordi at overfladen i forvejen har en changerende struktur.

I hvilke rum er betongulve oplagt? 

Betongulve er nemme at rengøre og nemme at tørre af, og er derfor oplagte muligheder i rum, hvor der i højere grad end andre ofte bliver fugtigt eller beskidt. Beton som underlag i køkken, bryggers og bad er derfor super populært. I kraft a materialets tæthed suger det ikke fugt til sig (modsat eksempelvis træ) og det er på den måde et rigtig fornuftigt valg når det kommer til at indretning af de rum, hvor der bliver fugtigt.

Betongulve kan lideledes anbefales som underlag i entreen, hvor beskidte sko udefra kan have tendens til at gøre gulvet beskidt eller nusset, og hvor trafikken og dermed slidbelastningen er høj. 

Hvad skal jeg huske at tænke på, inden jeg vælger gulv?

Der er en lang række grundlæggende spørgsmål, som er værd at stille sig selv, inden at man endeligt lægger sig fast på valget af en bestemt gulvtype. Disse spørgsmål vedrører det funktionelle og praktiske lige så vel som de mere æstetiske aspekter af beslutnigen.

Tænk eksempelvis på det eller de rum, som du skal vælge gulv til: Hvilken størrelse har de? Er rummene små, vil de ikke fungere godt med eksempelvis fliser eller brede planker, og hér vil betongulv være et oplagt valg. 10-4.dk, har lavet en god guide til at vælge det rigtige gulv til dine behov.

Tænk også gulvvalget ind i et helhedsmæssigt perspektiv. Hvordan ser din bygning eller dit hus ud? Det er vigtigt at gulvet passer til husets alder og arkitektur. Og dette betyder ikke, at et rustikt beton ikke kan klæde en fin og sirligt ornamenteret arkitektur.

Kontraster er ofte gode når det kommer til indretning og design. Det vigtigste er, at du tænker bevidst over valget og eventuelt rådfører dig med en arkitekt eller designer, hvis du føler, at du har brug for råd. 

Akustikken er som nævnt også et vigtigt aspekt at tage med i dine overvejelser. Har du et større rum, som ofte skal kunne have store grupper af mennesker i sig, er det vigtigt at overveje om betongulv er en god idé – gulvtypen har nemlig i kraft af sin hårdhedsgrad en god evne til at reflektere lyd, hvilket betyder at den lyd, der er i rummet, kommer til at forstærkes af gulvets reflektion.

I forbindelse med restauranter, caféer og andre rum, hvor lyden skal kunne kontrolleres, er lige netop beton derfor ofte ikke et oplagt valg. Her vil man snarere gå efter de mere lydisolerende gulvbelægninger som træ eller gulvtæppe. 

Er rummet der skal have nyt gulv et mindre lokale, såsom et badeværelse eller et køkken, kan man derimod roligt bruge den hårde beton som belægning. 

Du skal naturligvis også overveje hvor megen trafik, du regner med at der ville komme til at være i det eller de pågældende lokaler. Bliver trafikken og sliddet intenst, er den slidstærke beton et fornuftigt valg; vil der derimod ikke være så hård en belastning af det aktuelle areal, er andre mere bløde underlag som eksempelvis træ også gode valg. 

En sidst god huskeregel er “less is more”. Er du i tvivl om hvad du skal vælge af gulvtype, er det altid et godt udgangspunkt at se på hvilke materialer og/eller farver, der ellers er i den aktuelle bygning, eller i området hvor bygningen ligger. Da sikrer du et roligt og klassisk udtryk, som aldrig slår fejl. 

Vi håber, at denne guide har kunnet hjælpe dig lidt frem i junglen af spørgsmål vedrørende betongulve. Nu er der bare tilbage at sige: Rigtig god vind med dine fortsatte overvejelser.


Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.


Fagtilbud.dk