Frostsprængninger i facaden – Hvordan gør jeg facaden vinterklar?

Frostsprængninger i facaden – Hvordan gør jeg facaden vinterklar?

Hej. Det er tidligt på vinteren, men jeg har allerede nu opdaget nogle frostsprængninger i husets facade. Huset er en almindelig murstensvilla som har været pudset op og malet. Det er pudsen i facaden og soklen som nu er begyndt at revne og flække. Det er ca. 3 år siden, vi fik pudset facaden, så det er super ærgeligt. Hvad er jeres forslag til hvad vi skal gøre ved frostsprængningerne?

Tak på forhånd,
Søren og Karen.

Kære Søren og Karen, mange tak for jeres indsendte spørgsmål. Det er desværre ikke helt ualmindeligt at der kan komme frostsprængninger i en pudset facade. Hvis det kun er 3 år siden i fik hele facaden pudset, så må der være gået noget galt i arbejdet, men her er vores tips til hvad i kan gøre nu.

  • Undersøg for skader – Når vinteren atter begynder at nærme sig, er det igen tid til at gøre facaden vinterklar. Det første step i denne proces, er således at undersøge facaden grundigt for eventuelle revner, huller og andre skader. Såfremt man finder nogle af disse, skal disse straks udbedres, for at undgå, at skaderne vokser sig større henover vinteren. I forbindelse hermed, bør man således også tjekke nedløbsrør, vandnæser, sålbænke mm. Ligeledes bør man sikre sig, at eventuelle udendørs lamper mm. sidder fastmonteret, således at disse ikke laver unødige skader under et eventuelt stormvejr.
  • Vinterklargøring af murerede facader – En murstensfacade, er med andre ord en facade i blankt murværk. Disse former for facader, bør altid have tydelige og hele fuger, som der hverken er hullede, revnede eller utætte på nogen måder. Forefindes nogle af disse skader, vil det være muligt for fugt og regnvand at trænge dybere ind i selve konstruktionen, og dermed medfører skader. Ligeledes bør eventuelle revnede eller flækkede mursten udskiftes, inden vinteren trænger sig på.
  • Vinterklargøring af pudsede facader – Har man at gøre, med en vinterklargøring af en pudset facade, gennemgås denne facade ligeledes for eventuelle revner, skader, huller og løstsiddende puds. Såfremt man finder revner i selve pudsen, vil fugt og regnvand have langt større mulighed for at trænge ind i selve konstruktionen og lave større skader, da det vil være yderst svært for fugten og vandet at trænge ud igen. Man bør således altid udbedre sådanne skader, inden vinteren melder sin ankomst.
  • Vinterklargøring af træfacader – En vinterklargøring af træfacader, inkluderer atter et grundigt eftersyn for eventuelle skader mm. Tilmed bør man have særlig fokus på eventuelle algeudbrud, samt hvorvidt malingen stadig er pæn og vedligeholdt. Man kan med fordel give træfacaden et lag træbeskyttelse eller olie foruden for vinteren. Er der nogle af brædderne, der viser tegn på råd, bør disse ligeledes udskiftes inden.
  • Vinterklargøring af malede facader – Har man at gøre med malede facader, vil en vinterklargøring bestå af et grundigt tjek for skader, samt hvorvidt malingen er begyndt at skalle af rundt omkring. Hvis dette er tilfældet, bør man dog ikke begynde at udbedre fejlen med en ny klat maling, førend at vi igen nærmere os maj måned. Dette skyldes, at fugtighedsprocenten i selve træet ikke bør overstige 18%, hvilket den typisk gør ved udgangen af oktober måned.
  • Husk soklen – Selve soklen på huset, som er den nederste del af husets facader og en slags overgang fra husets ydervæg og det omkringliggende terræn, er ligeledes yderst vigtig at huske. Revner, løst puds og afskalninger er meget almene sete skader på sokler, og disse bliver altid kun værre henover vinteren, såfremt disse ikke udbedres inden. Tilmed kan en utæt sokkel være medvirkende til at skabe fugtskader i husets fundament. Det er dog vigtigt at huske på, at selve soklens ventilationsriste aldrig må dækkes til. Dette skyldes at disse riste er medvirkende til at ventilere huset – heraf navnet.

Skal pudset væk fra facaden, så bør i undersøge mere om sandblæsning af hus og læse vores guide til facaderenovering. Vi har også tidligere skrevet om kalkning af hus og filtsning af hus. Er der tegn på fugtskader, så skal i være meget opmærksomme på soklen, da det kan give store problemer for boligen i fremtiden, læs vores guide til fugt- og skimmelsvamp i soklen.

Vh. Fagtilbud.dk – Indhent 3 gratis håndværkertilbud her.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.