Skimmelsvamp i sommerhus – Fjern lugten af mug

De første tegn på skimmelsvamp i et sommerhus er lugten af mug. Et sommerhus står som regel tomt det mest af vinteren og her kan der være gode forhold for at skimmelsvampen vokser, hvis ikke der har været udluftning nok. I denne artikel giver vi dig lidt gode tips til hvad du kan gøre hvis sommerhuset er angrebet af mug og skimmelsvamp.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

OBS: * Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få den bedste pris i markedet. Indhendt gratis tilbud her.


Hvorfor opstår der skimmelsvamp i mit sommerhus?

Som sommerhusejer vil man før eller siden, højest sandsynlig spekulere over, hvorfor der er en større tendens til at der opstår fugt, mug og skimmelsvamp i sommerhuset, i forhold til en almindelig bolig.

Det er der heldigvis en mere eller mindre logisk forklaring på. Som de fleste ved, er et sommerhus som udgangspunkt, ikke tiltænkt helårsbeboelse. At sommerhusene ikke er tiltænkt helårsbeboelse, har sin påvirkning på selve isoleringen af sommerhuset, da man som regel ikke vil have en lige så grundig og dybdegående isolering i et sommerhus, som man ellers har i en almindelig helårsbolig.

Udover en mindre isolering, har de fleste sommerhuse tilmed ringere mulighed for ventilering end en almindelig helårsbolig, hvilket ligeledes gøre sommerhuset mere sårbar for angreb af fugt, mug og skimmelsvamp.

Ønsker man således at benytte sit sommerhus som en helårsbolig, bør man nøje overveje, hvorvidt man bør få foretaget en mere grundig isolering, for at undgå at blandt andet energiforbruget til selve opvarmningen af sommerhuset stiger kraftigt, hvilket alt andet lige vil medføre en forøget risiko for en dårligt og ringere indeklima.

Et sådant dårligt indeklima, er fyldt op med blandt andet husstøvmider mm., der kan udvikle sig til skimmelsvamp, som der i sidste ende, i værste tilfælde kan have en betydelig påvirkning på selve ens helbred. 

Hvordan kommer jeg lugten af skimmelsvamp til livs?

Lugten fra fugt, mug og skimmelsvamp er aldrig til at tage fejl af. Man vil som regel opleve en meget jordslået form for lugt, som har det med at hænge ved og sætte sig i næsen. Man vil derfor ofte heller ikke være i tvivl om, hvis der er et sted indenfor i sommerhuset, der er angrebet af fugt, mug eller skimmelsvamp, da man som regel ligefrem kan lugte det.

Oplever man en sådan form for jordslået lugt, er det derfor vigtigt at finde frem til, hvor denne stammer fra, så man hurtigst muligt kan gøre noget ved problemet. Hvis man ikke gør noget ved problemet, vil man naturligvis heller ikke kunne komme af med den mindre gode lugt af skimmelsvamp. 

Det første man kan gøre for at komme af med lugten, er derfor at finde frem til selve årsagen på lugten, for derefter naturligvis at behandle problemet. Når dette er gjort, bør man sørge for en grundig og kraftig udluftning af hele sommerhuset.

Imens man lufter grundigt ud, kan det varmt anbefales at foretage en grundig hovedrengøring af hele sommerhuset, for at være sikker på at få resterne af skimmelsvamp partiklerne ud af sommerhuset.

Når denne hovedrengøring er overstået, burde lugten af skimmelsvamp, fugt og mug være væk. Er dette ikke tilfældet, bør man tage et ekstra grundigt tjek af sommerhuset, da det kan være tegn på at man har overset et område, hvor der er er et angreb af skimmelsvamp. Er dette ikke tilfældet, kan man forsøge at lufte ud i noget længere tid. 

Kan jeg sikre mit sommerhus mod yderligere skimmelangreb?

En anden ofte velkendt tanke iblandt sommerhusejere, er ofte omkring hvordan man kan forebygge og undgå mulige fremtidig angreb af fugt, mug eller skimmelsvamp.

Dette er der forskellige løsninger på. Hvis man er meget plaget af problemer med fugt, mug eller skimmelsvamp, kan man først og fremmest overveje at få foretaget en mere grundig isolering af selve sommerhuset. 

Dette er dog ofte en lidt dyrere fornøjelse, men det vil bestemt også være alle pengene værd. En anden mulighed, er naturligvis at sørge for en grundig og tilstrækkelig ventilation samt udluftning, for ikke at tale om temperaturen.

Man bør sørge for en form for ventilation, der også fungere når sommerhuset ikke benyttes. Det sikre at alt den fugtige luft, har den bedste mulige mulighed for at komme ud og forlade sommerhuset.

Dertil er det også yderst vigtigt, at man sørger for at lufte grundigt ud hver eneste dag så snart sommerhuset er i brug, samtidig med at det er vigtigt at have en tilstrækkelig temperatur i sommerhuset hele året rundt. 

Hvordan fjernes skimmelvæksten i sommerhuset?

Når man har et sommerhus, er det naturligvis vigtigt at holde øje med mulige udbrud af skimmelsvamp, da et sådant problem let kan komme til at koste dyrt, hvis man opdager problemet sent i forløbet.

Det er derfor altid en god ide at have nogle jævnlige rutiner, hvor man får tjekket blandt andet sommerhuset grundigt igennem for eventuelle fugt- og skimmelsvamp problemer.

Hvis man under en sådan rutine opdager, at man har problemer med fugt eller skimmelsvamp, er det således også vigtigt at bekæmpe og behandle problemet hurtigst muligt, og gerne med det samme man finder ud af det. 

Find årsagen til angrebet

Inden man kan begynde at behandle problemet, er det dog vigtigt først nærmere at undersøge, hvad selve årsagen til fugten eller skimmelsvampen er. Er det måske et utæt vandrør der løber af væggen? Er det selve væggen der er angrebet af fugt? Er det regn og slud fra bilen i de kolde vintermåneder? Det kan føles som en større opgave at finde frem til årsagen, men såfremt man ikke finder den, vil problemet højest sandsynligt opstå igen, efter man har behandlet angrebet. 

Behandling af angrebet 

Når man har fundet frem til årsagen til skimmelsvamp udbruddet, er det tid til at behandle dette. Hvis der er tale om et brud på et vandrør, skal dette naturligvis skiftes.

Den første del i behandlingen afhænger derfor af selve årsagen. Når årsagen er behandlet, og der ikke længere kan tilføjes nyt fugt til det angrebne område, skal selve det angrebne område ligeledes behandles.

Det kan for eksempel være en del af væggen, der er blevet angrebet af mug og skimmelsvamp, eller sågar en del af gulvet eller loftet.

Det kan nogle gange være nok blot at rengøre selve området grundigt, men hvis der er tale om et mere dybdegående angreb, kan det være nødvendigt at skifte for eksempel dele af gulvet eller lignede, afhængig af det nøjagtige problem og omfang. Som det sidste, er det naturligvis vigtigt at forebygge mulige nye angreb af fugt og skimmelsvamp. 

Kan det være en god ide at isolere sommerhuset udefra?

Hvis man har besluttet sig for at ville efterisolere sit sommerhus med en mere grundig isolering, melder spørgsmålet sig ofte om, hvorvidt man bør foretage en isolering fra ydervæggen eller fra indervæggen.

Hertil vil det altid være at foretrække, at man foretager isoleringen af sommerhuset udefra. Årsagerne hertil er forskellige og mange, men et af dem er, at det er op til 30 procent mere effektivt at isolere fra ydervæggen.

Alene ved at gøre det udefra og ind, fremfor modsat, kan man altså opnå op til 30 procent mere isolering. Derudover hjælper en isolering udefra også med at holde ydervæggene varme og tørre, hvilket tilmed nedsætter risikoen for fugt, mug og skimmelsvampsudbrud på ydervæggene. Med andre ord er der altså en lang række fordele ved at isolerer sit sommerhus udefra fremfor at gøre det indefra.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Fagtilbud.dk