Udskiftning af vandhane – Hvad koster det?

Overvejer du, eller er det ved at være tid til at udskifte vandhanen enten i bryggerset, på badeværelset eller i køkkenet? Så er det en opgave, de fleste selv kan klare, også uden at have den helt store erfaring og værktøj.

Drypper vandhanen, kan en vandhane, der står og drypper døgnet rundt, hurtigt blive en halv dyr fornøjelse, og derfor er det også nødvendigt, at du hurtigt kommer problemet til livs, så vandregningen ikke risikerer at blive tårnhøj. En utæt vandhane kan i værste tilfælde også lave store vandskader, og vandet efterlader til og med grimme mærker, både i vandhanens tud men også nede i vasken. 

I langt de fleste tilfælde er det blot en lille ting, der skal gøres, hvis vandhanen drypper, og du kan derfor hurtigt sagtens selv klare problemet. Det kan være, at vandhanen blot er kalket til eller at pakningerne efterhånden er slidt helt i stykker, og der bare skal nogle nye til. 

Bliver vandhanen alligevel ved med at dryppe, kan du desværre blive nødt til at skifte den for at komme problemet til livs. Her i artiklen har vi givet en god beskrivelse af, hvordan du selv kan udskifte din vandhane med en ny, så du ikke alene kan få en ny og smart vandhane i huset, men som du også kan spare en del penge ved at udskifte. 

Hvorfor skal min vandhane skiftes?

Der kan være flere gode grunde til, at du skal i gang med at skifte vandhanen i huset. Som med så mange andre ting, så bliver din vandhane også slidt efter brug. Det giver sig selv, da den bliver tændt flere gang i løbet af dagen. Tænk bare på, hvor mange gange du vasker hænder pr. dag, men også på hvor mange gange du laver kaffe, skræller kartofler, gulerødder osv. 

Kalk er også med til at slide på vandhanen, og alt afhængig af hvor meget kalk der er i vandet, der hvor du bor, slider det på vandhanens indvendige pakninger. 

Der er derfor flere grunde til at skifte vandhanen ud med en ny, også udover at det selvfølgelig er flot at skifte den gamle vandhane ud med en ny, smart og moderne én af slagsen.

Husk at slukke for vandet inden du går i gang

Heldigvis er det ikke en stor opgave at skifte en vandhane, men selvom det er en rimelig simpel opgave, er det vigtigt, at du har styr på et par ting, inden du går i gang. Uanset om du skal skifte hele vandhanen eller om den blot skal repareres, skal du altid huske at slukke for vandet. 

Du må kun udskifte blandingsbatteriet, hvis der er en afspærringsventil inden hanen. Sørg for at lukke afspærringsventilen eller luk for husets hovedventil. Er der ikke en afspærringsventil, må du ikke selv skifte vandhanen. I stedet skal du have fat i en autoriseret VVS’er. 

Når du har slukket for vandet, er det en god ide at sikre dig, at vandet er slukket helt, og at der ikke er vand i hanen. Åbn derfor for vandhanen. Hvis vandet er lukket, er der stadig en lille smule vand i hanen, lad dette løbe ud af hanen. 

Drypper din vandhane?

Det første du bør gøre, hvis vandhanen drypper, er at fjerne kalken på vandhanen. I mange tilfælde er det det eneste, der skal til for at få det til at stoppe. For at afkalke vandhanen skal du først starte med at tage hovedet af hanen, dernæst skal du skille filteret ad. Lad alle dele ligge i en kalkopløsende væske i ca.  en halv time. Kalkopløsningen burde tage kalken, men hvis ikke kan du gentage processen, indtil kalken er helt væk. 

Inde i din vandhane sidder der en lille pakning, som du skal skifte. Under pakningerne vil der sikkert sidde en smule kalk, dette skal ligeledes fjernes. Nu er det tid til at montere nye pakninger. Sørg for at smøre dem godt ind i armaturfedt inden du sætter dem på. Du bør også smøre indersiden på vandhanens håndtag, inden du samler det hele igen. 

Guide: Sådan skifter du din vandhane

Som skrevet ovenfor, så er det at skifte en vandhane ikke en svær opgave, og jo flere gange du prøver det, jo nemmere er det. Har du ikke prøvet at skifte en vandhane før, så er det heldigvis noget, du nemt kan lære. Du får her en lille guide til, hvordan du kommer nemt igennem opgaven.

  • Når du har lukket for vandet, skal du i gang med at løsne de slanger, som sidder under vasken. Da der stadig vil være en lille smule vand i slangerne, er det en god ide, at du både har en spand og en klud klar, så du kan tørre det overskydende vand op. 
  • Nu skal du i gang med at løsne selve vandhanen. Til det skal du bruge en rørtang. Nu kan du tage den gamle vandhane op og i stedet udskifte den med en helt ny vandhane. 
  • Det første du skal gøre, er at tage O-ringen og placere denne oppe under den nye vandhane. På den måde sørger du for, at der er helt tæt omkring armaturet, så vandet ikke kan komme igennem.
  • Nu skal alle slanger, samt bunden af vandhanen føres gennem det hul, du har i din bordplade. Nedefra skal du sætte den pakning, som hører til vandhanen fast om slangerne – sørg for at de sidder godt fast.
  • Herefter skal sætte møtrikken på. Sørg for at spænde den godt fast, eventuelt ved hjælp af en rørtang. Inden du strammer helt til, tjek da om vandhanen sidder helt lige. 
  • Slangerne til vandtilløbet skal nu tilsluttes, disse skrues fast med møtrikker. 
  • Nu er det tid til at afprøve arbejdet. Skru forsigtigt op for vandet og tjek om vandet løber rigtigt ud af den nye vandhane. 

Når du skifter din vandhane, er det en god ide at være opmærksom på, at de forskellige producenter af vandhaner, også bruger forskellige pakninger i deres produkter. Derfor skal du være opmærksom på, at det ikke er altid, at du kan bruge den pakning, som stammer fra den gamle vandhane. Her kan du købe en der passer 100% i dit byggemarked. 

Vil du have det bedste resultat, når du har skiftet din vandhane, så sørg for at du har det rigtige udstyr, heriblandt også diverse pakninger, inden du går i gang.