Slibning af betongulv – Hvad koster det?

Har du et gammelt og slidt betongulv, så er en af de mest effektive metoder til at friske det op, en omgang betonslibning. I denne artikel kigger vi nærmere på fordelene ved at slibe et betongulv og hvad det vil koste dig at få en fagmand til at klare arbejdet.

Vi kigger også nærmere på om du kan gøre noget af arbejdet selv og hvordan du kan spare penge ved at få vedligeholdt det gamle betongulv. Så læs med og bliv klogere på hvad du kan forvente, inden arbejdet går i gang.

Hvad koster det at slibe et betongulv?

Hvad koster det at slibe et betongulv? Som udgangspunkt kan du forvente en pris på mellem 350 – 470 kr. pr. m2. Har du et eksempelvis et betongulv med et gulvareal 50 m2, der skal slibes, så kan du forvente en samlet pris på ca. 17.500 – 23.500 kr.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere priser hos lokale fagfolk, for at få et estimat. Indhent gratis tilbud her.


Hvorfor er det en god idé at slibe betongulve?

Hvis du har at gøre med et betongulv, vil der være mange fordele ved at slibe selve overfladen af betongulvet af og til. En af de mange årsager hertil er blandt andet at en slibning af et betongulv først og fremmest er en effektiv måde at renovere et eventuelt beskadiget betongulv.

Hvis betongulvet lider af mange mærker efter for eksempel hårde slag, eller andre former for ujævnheder som følge af for eksempel et for varmt indeklima, kan en slibning af betongulvet gøre underværker. 

En anden ofte set årsag og grund til at mange før eller siden foretager en slibning af sine betongulve, skyldes den bedre holdbarhed af betongulvet, som en sådan slibning bærer med sig.

Dertil er et ny slebet betongulv en betydeligt kønnere udstråling. Muligheden for at få et gammelt og kedeligt betongulv til atter at kunne skinne og fremstå nyt, er ligeledes en af de mange grunde og årsager til at det kan anbefales at slibe sine betongulve. 

Kan det gøres med håndkraft eller skal der maskiner til?

Står man overfor et betongulv, som man har besluttet sig for trænger til en slibning af overfladen, vil man formentlig spekulere over hvorvidt det er muligt at foretage denne slibning af betongulvet med brug af udelukkende håndkraft, eller om det derimod er nødvendigt at anskaffe sig og gøre brug af en form for maskine til lige netop dette formål. 

Det korte svar herpå er at man må gemme nærigheden væk og anskaffe sig en maskine til formålet. Hertil skal det dog hurtigt tilføjes, at det ikke er nødvendigt at gå ud og investere i sin egen slibningsmaskine.

Årsagen hertil er, at man ofte vil ende med at benytte sig af en fagperson indenfor området til at udføre selve slibningen af betongulvene, hvorved denne fagperson selv vil have det relevante udstyr med.

Ønsker man af den ene eller den anden grund ikke at benytte sig af en fagperson indenfor området, men derimod tage kampen op og selv fuldføre slibningen af betongulvene, vil man ofte kunne leje en sådan slibe maskine hos relevante udbydere til projektet. 

Årsagen til at det er nødvendigt at anvende en slibemaskine til at udføre slibningen af et betongulv, skyldes betongulvets hårde materiale og dermed hårde overflade. For at kunne slibe denne hårde beton overflade, er det nødvendigt at anvende et endnu hårdere materiale til selve slibningen, førend det bliver muligt at slibe betongulvet.

Et materiale, som er hårdere end en et betongulv, er blandt andet kunstigt fremstillede diamanter. Ved at anvende disse kunstige fremstillede diamanter på et relevant slibeværktøj, bliver det muligt at slibe betongulvet til, ved hjælp af de roterende bevægelser som der kræves af maskinen.

Med andre ord kræves der et vis pres/tryk af de kunstige diamanter imod betongulvet, som ikke mindst vil være yderst udmattende i længden at skabe ved håndkraft, men dertil også på mange måder næsten umuligt at udføre. 

Kan slibning af betongulve fjerne maling?

Som der allerede er blevet nævnt tidligere, kan der være mange forskellige årsager til at man ønsker at slibe et betongulv. En af de mange årsager hertil kan blandt andet være at man har at gøre med et betongulv som der er blevet malet, hvortil man nu eventuelt enten ønsker at male betongulvet i en anden farve, eller ønsker at malingen blot helt skal fjernes fra betongulvet. 

Uanset hvad der ligger til årsag for at man ønsker at fjerne eller ændre malingen på et pågældende betongulv, vil dette næsten altid være muligt ved at slibe selve betongulvet med en diamantslibemaskine. 

Uanset hvad årsagen er til at man ønsker at fjerne den gamle tilbagesiddende maling fra det pågældende betongulv, vil man altid skulle starte ud med at fjerne eventuelt løstsiddende malingrester fra betongulvet. Når dette er fjernet, kan man begynde at slibe betongulvet til med en diamantslibemaskine, som tidligere beskrevet. 

Hvis formålet med en sådan slibning af et betongulv, er at forberede gulvet og gøre det klar til en ny klat maling, er det ikke altid nødvendigt at slibe alt den gamle maling af betongulvet.

Det er derimod nok kun at slibe indtil den blanke overflade af malingen ikke er til at se længere. Afhængig af hvor tykt et lag maling der i sin tid er blevet påført betongulvet, vil der kunne sidde maling tilbage på betongulvet efter slibningen.

Dette gør ingen ting, så længe man sørger for at den gamle og tilbagesiddende maling har en ru overflade. Såfremt malingen ikke har en ru overflade, vil det blive svært for den nye maling at hæfte sig ordentlig på. Er formålet derimod at fremkalde den klassiske betonfarvede overflade igen, vil det naturligvis være nødvendigt at slibe alt malingen af betongulvet. 

Kan slibning af betongulve udjævne fejl og ujævnheder?

Det blev i starten kort nævnt, at en af de mange årsager til at nogen ønsker og vælger at slibe sine betongulve, skyldes at en sådan slibning på mange måder kan fungere som en renoverende hånd til et beskadiget betongulv.

Hvis man for eksempel har at gøre med et betongulv, som der lider af ujævnheder som følge af blandt andet hårde slag imod betongulvet igennem tiden, vil det være muligt atter at udjævne disse ujævnheder ved at foretage en slibning af gulvet. Således er det muligt at genskabe en jævn og plan overflade af sit betongulv. 

Det korte svar på, hvorvidt det er muligt at udjævne fejl og øvrige ujævnheder i et betongulv, ved at benytte en diamantslibemaskine til at slibe betongulvets overflade, må således lyde på et klart og rungende ja.

Hertil bør det dog understreges, at det altid er anbefalesesværdigt at gå til en fagkyndig indenfor området, og få denne person til at udføre projektet for sig, da en slibning af betongulve ofte er en mere omfattende og knap så lige til opgave, som det ellers tit og mange gange kan lyde til at være.

For således at undgå uheldige og unødige skader på sit betongulv, bør man kun give sig i kast med selv at udføre en slibning af sine betongulve, hvis man har den rette og nødvendige viden her indenfor på forhånd.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.