Montering af væghængt toilet – Hvad koster det?

Flere og flere vælger i dag et væghængt toilet på badeværelset, og det er med god grund. For vælger du at skifte det gulvmonterede toilet ud med et til at hænge på væggen, vil dit badeværelse få et meget mere luftigt og moderne udtryk. 

Et væghængt toilet på badeværelset gør det også nemmere at gøre rent. Det er nemmere at få gulvskrubben ind under toilettet og de mange kroge og hjørner, som der var i det gamle gulvtoilet, slipper du helt og aldeles for. 

Nu tænker du måske, at et væghængt toilet fylder mere end det klassiske gulvtoilet. Men sandheden er, at det gør det slet ikke. Faktisk fylder det omtrent det samme, så der er derfor ingen grund til umiddelbart at vælge det fra, hvis du skal i gang med at finde et nyt toilet. 

Overvejer du selv at montere dit nye væghængte toilet, så giver vi dig her et godt overblik over, hvordan du gør det, samt hvad du bør være opmærksom på, inden du går i gang.

Sådan er et væghængt toilet monteret på væggen

Et væghængt toilet består selvfølgelig af et toilet, men det består også af en cisterne og et stativ, som er skjult inde bag væggen af gipsplader. Der er mange gode fordele ved at vælge et væghængt toilet, den ene er selvfølgelig rengøringen. 

Hvor det før kunne være svært at nå rundt i alle hjørner og kroge, er det med det smarte væghængte toilet nu meget lettere at komme til. Det andet er, at det nye toilet vil give dit badeværelse et ganske nyt og indbydende udtryk.

Må jeg selv montere mit nye toilet?

Du må gerne selv montere det nye toilet, det forudsætter dog, at det nye toilet har samme tilslutningstype som det gamle. Du må dog ikke selv lave nye VVS-installationer, og du må heller ikke tilslutte gulvafløbet, her skal du bruge en autoriseret VVS-installatør.

Og husk inden du fjerner det gamle toilet både at slukke for vandet samt at tømme cisternen for vand, ellers får du nemt vand ud over hele gulvet. 

Hvor meget plads har jeg brug for?

Inden du går i gang med at udvælge dig et nyt toilet til badeværelset, er det en god idé, at du først finder ud af, om der er plads til det nye toilet. Når det nye toilet hænger på væggen, skal der være god plads til at bevæge sig rundt om det.

tommelfingerregel hedder, at du som minimum skal beregne 80 cm både foran og rundt om toilettet. Du skal også tage højde for, at der er god plads til selve cisternen på ca. 20 cm. 

Guide: Sådan monterer du et væghængt toilet

Er du klar til at montere dit nye væghængte toilet, så er det ikke helt så svært, som det lyder. For at hjælpe dig godt på vej får du her en lille men udførlig guide, som du bør følge når du skal i gang med at montere. 

Der findes 2 forskellige metoder, når du skal i gang med at montere et væghængt toilet, og det afhænger ene og alene, om du skifter et gulvstående toilet ud med et væghængt toilet, eller om du skal udskifte et væghængt toilet med et nyt væghængt toilet. 

  1. Skal du skifte et hængetoilet ud med et nyt væghængt toilet, bør du sikre dig, at du kan bruge den allerede eksisterende skalmur, der var anvendt til det gamle hængetoilet. 
  1. Når du har fjernet det gamle toilet, skal du montere afløbet i faldstammen ved hjælp af en overgangsmuffe. 
  1. Herefter monterer du det metalstativ, som skal bruges for at holde cisternen og kummen fast på væggen.
  1. Nu skal cisternen skrues fast på metalstativet, her er det vigtigt, at du er opmærksom på, at begge dele er i lod. 
  1. Tilslut nu vandforsyningen, men vent med at tænde for vandet.
  1. Nu skal tilgangsrøret til kummen monteres. Sørg for at tilpasse det så det passer til det nye toilet. Skru nu de to gevindstænger ind i metalstativet som skal holde toiletkummen.
  1. Tilpas nu både tilgangs- og afløbsrør og montér gummipakninger for at holde det tæt.
  1. Nu skal selve toilettet monteres. Tryk det på plads over både gevindstænger, tilgangsrør og afgangsrør, og fastmontér det på væggen ved hjælp af de tilhørende bolte til gevindstængerne. 
  1. Nu er det tid til at prøve toilettet af. Tænd for vandet og test om alt er som det skal være. 

Sådan sikrer du dig, at toilettet holder i lang tid

Når du har monteret det nye toilet, så er du sikkert også interesseret i, at det hænger der i et godt stykke tid. Derfor bør du sørge for at gøre lidt ekstra ud af den daglige rengøring, men også at vedligeholde det. 

Sørg derfor for at holde kummen fri for snavs og kalk. Begge dele er grobund for brune grimme aflejringer både på kummens sider men også i bunden af toilettet. Har du været uheldig, og er der kommet brune skjolder nede i kummen, kan disse fjernes med toilet rens, eventuelt noget kalkfjerner samt en toiletsten.

Undgå at bruge eddikesyre eller klorin, eddikesyren er stærk for lugtesansen og klorin er kun i stand til at blege de brune skjolder ikke fjerne dem. 

Gør dine toiletskyl bæredygtige

Når det kommer til at bruge vand, det gælder også i dit toilet, kan der være en del at spare, især hvis du vælger at bruge regnvand til at skylle med. Samlet set kan et toilet i huset anvende en del vand, faktisk op til hele 27% af det samlede vandforbrug. 

Vil du derfor gerne gøre dine toiletskyl mere økonomiske og bæredygtige, så kan du vælge at få koblet en regnvandstank til toilettet. Det smarte ved at bruge regnvand er, udover at det er væsentlig billigere, ikke indeholder kalk.

Så er der også den smarte sidegevinst, at du kan bruge vandet i vandtanken til mange andre ting. For eksempel til når du skal vaske bilen, vande blomsterne i haven og meget mere.