Montering af lysdæmper – Hvordan monteres en lysdæmper?
I mange hverdagssituationer er det rart at kunne dæmpe lyset i huset en gang imellem. Vælger du at montere lysdæmpere i dit hjem, kan du helt undgå det skarpe lys, som skærer dig i øjnene og i stedet skabe en hyggelig belysning i hele hjemmet.
Uanset om det er morgen eller aften, sommer eller vinter, så kan du med en lysdæmper få lige præcis det lys, der passer dig. Er det for eksempel koldt og mørkt udenfor, så kan du, takket være en smart lysdæmper, skabe en hyggelig atmosfære indenfor med et dæmpet afslappet lys.
Når du har installeret en lysdæmper derhjemme, er det nemt at skrue op og ned for lyset. Skal du for eksempel gøre rent, eller skal ungerne sidde ved bordet og lave lektier, så er et godt arbejdslys en nødvendighed.
Med en lysdæmper har du god mulighed for at justere lyset, så det passer til, at børnene kan koncentrere sig om opgaverne, og at du på samme tid kan se, hvor langt du kommer, når du er i gang med rengøringen.
Her i artiklen kan du læse mere om, hvordan du selv kan montere dine egne lysdæmpere derhjemme. Vi har også givet en beskrivelse af, hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang. Og sidst men ikke mindst lavet en liste over, hvad du gerne må og hvad du ikke må, når det handler om elinstallationer i hjemmet.
Få tilbud fra en lokal elektriker – Indhent 3 Gratis tilbud her ➔
Hvad koster det at montere en lysdæmper?
Hvad koster det at få monteret en lysdæmper? Alt efter hvilken type lysdæmper og hvor mange, du skal have monteret kan du forvente en pris på mellem 2.000 – 3.500 kr. pr. Lysdæmper.
OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få et bedre og mere præcist prisestimat. Indhendt gratis tilbud her.
Indret hjemmet med det rigtige lys
Belysningen derhjemme må gerne være sjov og hyggelig, men det må også gerne passe til husets indretning. Lys er med til at skabe rummet, og her kan særligt en lysdæmper være den sidste del af indretningen, som gør hele forskellen.
Mange vælger at installere lysdæmpere i hele hjemmet. Ene og alene for at opnå en hyggelig stemning og en god atmosfære. Med en effektiv lysdæmper kan du selv tilpasse lyset på børneværelset, på badeværelset, på kontoret, i entréen og i køkkenet, ja stort set i alle husets mange rum.
Spar på strømmen med en god lysdæmper
Det er ikke gratis at tænde for kontakten på væggen, og har du børn derhjemme, kan det også godt være svært altid at huske på, at det er en god ide at slukke på kontakten.
Har du installeret lysdæmpere derhjemme, vil disse være med til at sætte forbruget af strøm ned, fordi at de når lyset er dæmpet, bruger væsentlig mindre strøm, end hvis de kører for fuld blus.
Hvilke behov har du derhjemme?
Behov for lys kan variere en hel del, og derfor er det også en god ide, at du inden du går i gang med at montere lysdæmpere derhjemme, ved, hvilke lamper det er, du gerne vil kunne dæmpe.
Der er stor forskel på lamper og det samme gælder de pærer, som skal kunne dæmpes. Deler vi pærer op i en nem og lidt sværere kategori, hører halogen og glødepærer til de nemme. Disse kan dæmpes af stort set alle lysdæmpere.
Har du sparepærer i dine lamper, er dette straks en mere kompliceret opgave. Du bør derfor altid sikre dig, at pæren kan dæmpes, følg derfor fabrikantens anvisninger.
Mange vælger i dag LED pærer i hjemmet, men for at kunne dæmpe en LED pære skal du sørge for at investere i en LED lysdæmper, ellers bliver det en stor opgave, når du skal have lysdæmperne installeret.
Guide: Sådan monterer du en smart lysdæmper
Vælger du at begive dig ud i at montere lysdæmperne selv, skal du altid være opmærksom på, hvad du må og hvad du ikke må. Du må nemlig ikke selv udføre alt el arbejde i hjemmet, til dette skal du have fat i en autoriseret el-installatør.
Du må til gengæld gerne montere din egen lysdæmper, det eneste krav der er på området, er, at der er tale om en udskiftning af en allerede eksisterende lysdæmper.
Her får du en række gode råd til, hvordan du selv kan montere lysdæmpere derhjemme trin for trin.
- Det første du skal gøre, er at sikre dig, at strømmen er frakoblet. Dette kan du gøre ved at afbryde hovedafbryderen eller ved at slukke for strømmen, til det du skal skifte.
- Afmontér nu stikkontakten fra den gamle ramme, husk at se efter, hvordan ledningerne er monteret, de nye skal nemlig sidde samme sted.
- Nu skal ledningerne afmonteres, dette gør du ved at trykke på klemmernes udløserknap, der sidder på siden af lysdæmperen.
- Træk forsigtig ledningerne ud.
- Sæt den nye lysdæmper på plads i rammen og monter ledningerne i hullerne. Skru det hele fast uden at overspænde og sørg for at ledningerne sidder godt fast.
- Tryk nu dækslet på. Nu er din nye lysdæmper klar til brug. Husk at tænde for strømmen og afprøv.
Hvad må du selv lave?
Når det handler om elinstallationer, er det med god grund ikke alt, du må gøre selv. Mange ting skal altid udføres af en autoriseret el-installatør, som derved kan lave dokumentation på, at opgaven er udført på den korrekte måde.
Der er dog visse ting, som du gerne selv må gøre og her får du en lille manual for, hvad du gerne må og hvad du ikke må, når det handler om at lave el derhjemme.
Det må du gerne:
- Du må gerne skifte en gammel lysdæmper ud med en ny
- Du må gerne udskifte en afbryder til en lysdæmper
- Du må gerne udskifte dækslet til en anden farve
Det må du ikke:
- Du må ikke lave en installation til en lysdæmper
- Du må heller ikke udføre avancerede opgaver, for eksempel trække nye ledninger til en lysdæmper med korrespondance
Hvilken lysdæmper passer til dit hjem?
Der findes efterhånden et stort udvalg af forskellige lysdæmpere, lige fra dem der passer bedst til bordlamper og væglamper, til dem der passer til dine gulvlamper. Alligevel er det langt fra alle pærer, der passer og fungerer lige godt sammen med en smart lysdæmper.
Derfor er det en god ide altid at tænke over, hvad dit behov for at kunne dæmpe lyset er. Sørg samtidig for at vælge en pære, som har en passende mængde watt til din lampe.