Montering af loftlampe – Hvad koster det?
Monteringen af en lampe er ganske simpel, og er en arbejdsgang, som langt de fleste er i stand til at klare selv. Men at sætte en ny lampe op kræver dog, at du ved, hvad du gør, og at du også har udstyret dig selv med det rigtige værktøj til opgaven.
Du kan montere en lampe på flere forskellige måder for eksempel i et lampeudtag, direkte på loftet eller direkte på væggen.
Her i denne artikel kan du læse mere om, hvordan du monterer en lampe, samt hvad du skal være opmærksom på og sidst men ikke mindst, hvilket værktøj du skal bruge for at montere den nye lampe.
Det skal du bruge for at montere din nye lampe
Inden du går i gang, er det nødvendigt at sikre dig selv, at du har det rigtige udstyr. Det er nemlig ikke nok kun at bruge en saks, en ledning og en skruetrækker. Det du skal bruge, er følgende:
- En kabelsaks eller en spidstang
- En lille lige kærvet skruetrækker
- En lille stjerneskruetrækker
- En polsøger
Følg den anvisning som hører til din nye lampe
Du skal altid følge anvisningen, som følger med lampen, da et typisk dansk lampeudtag eller lampestik kun er i stand til at bære op til 5 kg. Ligeledes er en ledning kun i stand til at bære en vis vægt, det afhænger selvfølgelig af ledningstypen.
Når du monterer lampen, skal du sikre dig, at lampen ikke hænger direkte i ledningen. Sørg for at ledningen kommer til at hænge på en krog sammen med selve ophænget.
Sådan monterer du lampen på forskellige materialer
I dag findes der mange forskellige slags huse og indretninger, og det samme gælder loftet i vores boliger. Lofter kan derfor se meget forskellige ud, det samme gælder materialerne og her kan loftet være lavet i alt lige fra hvide glatte gipslofter, til akustiklofter som for eksempel troldtekt.
Montering af lamper i troldtekt
Troldtekt er i de senere år blevet et kendt materiale, når det handler om lofter. Troldtekt har den unikke egenskab, at det er meget lydisolerende. Til gengæld gør troldtekt det ikke altid lige nemt at fastgøre lamper i loftet.
Er du i gang med at renovere dit hus, og ved du allerede nu, hvor lamperne skal hænge, så kan du nemt placere forskallingsbrædder der, hvor du gerne vil have, at lamperne skal hænge. Er loftet allerede oppe, kan du bruge skuerne i troldtekten til at guide. Skruerne er nemlig skruet op i et forskallingsbræt, og her er det sikkert at placere lampen.
Montering af lamper i gipsloft
Mange hjem er lavet med lofter i gips. Gips er nemt at reparere og opsætningen af en lampe, skal gøres ved hjælp af gipsskruer eller gips plugs. Ledningen fra lampen kan du fastgøre med clips eller du kan vælge at bruge limlister.
Hvor skal lampen placeres?
Det er selvfølgelig op til dig, hvor du gerne vil have din nye lampe til at hænge. Alligevel er der nogle få overvejelser, du bør gøre dig, inden du vælger det endelige sted. Overvejelser som er gode at gøre sig, hvis du vil undgå at blive blændet eller undgå at du slår hovedet ind i lampen, når du sætter dig til bords.
Skal du placere lampen over spisebordet, så kan det umiddelbart være svært at finde den rette højde, lampen skal hænge i. En typisk højde er ca. 60 centimeter fra lampens underkant ned til bordpladen.
Over sofabordet er der flere hensyn, som er værd at tage, når du skal montere lampen. For her skal lampen ikke være til gene, hverken for de der sidder og heller ikke for de stående. Rådet må derfor lyde, at du må prøve dig lidt frem. Hvis det er muligt, kan du vælge at hænge lampen i et hjørne, hvis den vel og mærke her kan bidrage med den rigtige mængde lys.
Hvis du skal placere lamper i køkkenet, er tommelfingerreglen, at lampen bør hænge 80 centimeter over bordpladen.
Sådan monterer du en lampe
- Sørg altid for at slukke strømmen inden du går i gang, sluk enten på tavlen, på gruppen eller på selve udtaget. Start med at vippe dækslet af. Sidder der en ledning i forvejen, skal denne pilles ud.
- Skal den nye lampe sidde i en krog i loftet, kan du starte med at skrue denne op. På den måde er du fri for at holde lampen oppe, imens du skruer krogen op.
- Nu er det tid til at ordne ledningen til lampen. Skær meget forsigtigt med en hobbykniv rundt om ledningen for at løsne den yderste del. Nu trækker du det yderste stykke ledning af, der skal være ca. 5 cm ledning fri.
- Inde i ledningen findes der nogle små ledninger i forskellige farver, disse skal afisoleres og være ca. 1 cm lange. Til det kan du bruge en afisoleringstang, sno derefter de små kobbertråde sammen.
- Montér nu ledningen fast på dækslet og husk at vende det den rigtige vej. Her skal du bruge polsøgeren for at teste, om der kommer strøm til klemmerne.
- Tag nu den blå ledning og indsæt de snoede kobbertråde i klemme N. Spænd klemmen så du er sikker på, at kobbertråden bliver, hvor de skal.
- Tag den brune ledning og indsæt denne i M1 eller M2/L.
- Husk at montere en aflastning for at forhindre at lampen hænger i de tynde kobbertråde.
- Den gul/grønne ledning må udelukkende kun bruges til de klemmer, som er mærket med jord.
Tag de rigtige forholdsregler
Vælger du selv at gå i gang med at montere din nye lampe, så er det særdeles vigtigt, at du har styr på sikkerheden, før du går i gang. Gør-det-selv-arbejde, især el arbejde, kan være farligt, så derfor skal du altid være sikker på, at alt strømmen er afbrudt, inden du går i gang.
Du må derfor aldrig gå i gang med at montere lampen, før disse punkter er lavet:
- Tænd lyset på det sted hvor du skal i gang med at montere lampen.
- Afbryd strømmen i gruppetavlen. Slukker du kun i afbryderen, er dette ikke tilstrækkelig.
- Kontrollér om lyset er slukket.
- For at informere andre, som måske ikke ved, at du arbejder med strømmen, kan du efterlade en seddel på den afbrudte afbryder.
- Kontrollér nu om strømmen er afbrudt. Dette kan du gøre ved hjælp af en polsøger.
Når du har sørget for, at alle punkter er klaret, kan du trygt gå i gang med at montere den nye lampe.