Montering af lampeudtag i loftet – Hvad koster det?

At montere et lampeudtag i loftet er faktisk en ganske simpel opgave, som du sagtens selv kan lave. Det kræver dog, at du har det rette værktøj til rådighed, og at du har en smule baggrundsviden, inden du går i gang. 

Skal du til gengæld have et helt nyt lampeudtag monteret i loftet, så er det en opgave, som kun en autoriseret elinstallatør må udføre – du må ikke lave installationen selv. 

Her i artiklen giver vi dig en lille guide til, hvordan du selv kan montere en lampe i et lampeudtag i loftet. Vi guider dig også i, hvad det er, du skal være særlig opmærksom på, inden du går i gang med dit gør-det-selv projekt.

Få 3 tilbud fra lokale fagfolk – Indhent 3 tilbud her

Hvad er et lampeudtag?

Et lampeudtag eller selve lampestedet hører til den faste del af elinstallationerne i din bolig, og skal derfor altid monteres af en autoriseret elinstallatør.

Når selve lampeudtaget er monteret fast i loftet, er der ingen grund til at holde sig tilbage, når det handler om at montere en lampe, det er nemlig lovligt at installere selve lampen uden hjælp fra en autoriseret el-installatør. 

Sørg for at have det rigtige værktøj

Vælger du at montere din egen lampe i dit hus eller lejlighed, skal du sørge for at være godt forberedt og at have det rigtige udstyr, inden du går i gang. Her får du en liste med værktøj, som er nødvendigt at have indenfor rækkevidde, når du skal montere din nye lampe i loftet.

  • En spidstang eller en kabelsaks
  • En stjerneskruetrækker, den skal være lille 
  • En polsøger, så du kan undersøge, om du har slået strømmen fra

Guide: Sådan monterer du en lampe i et lampeudtag

Skal du i gang med at montere en lampe i et lampeudtag i loftet, så skal du som det allerførste sikre dig, at du har slukket for strømmen. Den nemmeste måde er at slukke på HPFI/HFI relæet, hvor du bagefter ved hjælp af en polsøger kan sikre dig, at spændingen er afbrudt. 

For at montere en lampe direkte i lampeudtaget er det nødvendigt at fjerne det dæksel, som skærmer selve installationen. Du fjerner dækslet ved hjælp af en skruetrækker, som du forsigtigt bruger til at vippe dækslet af. I hver side sidder der to små indhak, brug disse for at vippe dækslet af. 

Inde i lampens ledning finder du nogle tynde ledninger i forskellige farver. Den yderste plastik ledning skal du afisolere i en længde på ca. 5 cm. Hver enkelt leder, som du finder inde i selve ledningen, skal også afisoleres. Når disse er afisoleret, får du nu nogle tynde kobberledninger frem, som du skal sno sammen hver for sig, så kobberet ikke stritter ud til alle sider. 

Ledningen skal du nu føre gennem aflastningen, som er placeret i selve lampestedet. På den måde har du mulighed for at hænge lampen direkte ned fra lampeudtaget, fordi den dermed er sikret. Husk først at føre ledningen gennem dækslet og husk at vende dækslet rigtigt, ellers skal du starte forfra. 

Du skal nu føre selve ledningen ind under aflastningsbøjlen, som du bagefter skruer fast ved hjælp af to små skruer. Hver af de små farvede ledninger monteres nu i de rigtige klemmer. Ofte har lampestedet betegnelser, som nemt kan fortælle dig, hvor de forskellige ledninger skal hen. 

Ofte ser betegnelserne således ud: 

  • N: Hører til den blå ledning
  • M1: Hører til den brune ledning
  • M2/L: Denne bruges, hvis to lamper skal tænde uafhængig af hinanden
  • Jord: Her skal den gul/grønne ledning monteres

Forbered dig inden du går i gang

Inden du går i gang med at montere din nye lampe, er det meget vigtigt, at du har helt styr på sikkerheden. El-arbejde er ikke til at spøge med, så derfor skal du altid være 100% sikker på, at al strøm er afbrudt, inden du går i gang. 

Her får du en lille guide til, hvad du skal gøre for at sikre dig, at tingene ikke går galt, når du skal montere den nye lampe. 

  • Start med at tænde lyset i den kontakt hvor lampen skal høre til.
  • Herefter kan du nemt finde kontakten på gruppetavlen. Sørg for at afbryde strømmen. Slukker du kun på selve kontakten, vil der stadig være strøm og det er derfor ikke sikkert at montere lampen. 
  • Kontrollér nu om strømmen er afbrudt. Det kan du gøre ved hjælp af din polsøger, som hvis den rammer en fase, vil lyse op i den ene ende, hvilket betyder, at der stadig er strøm. 
  • Når du er 100% sikker på, at strømmen er afbrudt, kan du sagtens gå i gang med at montere din nye lampe i selve lampeudtaget, som er monteret i loftet. 

Hvor skal den nye lampe placeres?

Selvom en lampe blot er til for at give dig et godt lys, så er det ikke altid lige nemt at finde ud af, hvor den skal hænge. Det kan være, at den skal hænge i køkkenet, måske i stuen eller et helt tredje sted. I så fald er det en god idé at overveje placeringen, særligt hvis du gerne vil undgå at slå hovedet ind i den, når du rejser dig fra bordet. Eller hvis du gerne vil undgå at pæren i lampen kommer til at blænde dig, når du sidder i sofaen eller lænestolen.

Skal lampen hænge i din stue, er der flere hensyn, som er gode at tage, inden du hænger lampen op. Her må lampen nemlig hverken genere den stående og heller ikke den som sidder. Her handler det om at finde en lampe, som ikke blænder, men i stedet kan bidrage med at behageligt lys, som man har lyst til at opholde sig i. 

Alternativet kan være, at du hænger lampen op i det ene hjørne, her vil den med garanti ikke kunne genere nogen, heller ikke når i sidder i sofaen og snakker.

Skal du montere en ny lampe i dit køkken, er reglen, at den bør hænge ca. 80 centimeter over selve bordpladen. Dette er for, at lampen kan give et korrekt arbejdslys, som jo er nødvendigt i et køkken.