Montering af biopejs – Hvad koster det?
Overvejer du at udskifte dine varmekilder i hjemmet og få opsat en flot og moderne biopejs, så er du kommet til det helt rette sted. Her kigger vi nærmere på hvad du skal være opmærksom på, hvad det koster og hvilke fordele og ulemper der er i forbindelse med at vælge en biopejs.
For biopejse er blevet utroligt populære og flere og flere danskere vælger at omlægge til denne varmekilde. Vi håber du kan finde svar på det du skal bruge i denne artikel.
Hvad koster det at montere en biopejs?
Hvad koster det at få monteret en biopejs? De gennemsnitlige priser variere fra 2.000 – 5.000 kr. For montering af biopejs. Priserne kan dog variere hvor og hvordan biopejsen skal monteres.
Fordele ved at vælge en biopejs
- Både nemt og omkostningsfrit at montere en biopejs.
- Let at anvende blandt andet på grund af den nemme måde at slukke biopejsen på igen i forhold til en almindelig brændeovn.
- Kræver en minimal vedligeholdelse, da ingen større dele skal udskiftes med tiden. Det er derimod kun bioethanolen som der løbende skal udskiftes, og så kommer man selvfølgelig ikke uden om en rengøring af biopejsen af og til.
- Nærmest uendelige muligheder for at placere biopejsen lige hvor man ønsker, da en biopejs blandt andet ikke kræver en skorsten.
- En god ekstra varmekilde, som man særligt kan drage nytte af i de kolde vintermåneder. Det skal dog understreges, at det aldrig kan anbefales at anvende en biopejs som sin primære varmekilde.
Ulemper ved at vælge en biopejs
- Risiko for at opleve lugtgener fra den forbrændte bioethanol. Dette afhænger dog ofte af hvilket mærke og kvalitet af bioethanol man anvender. Jo højere kvalitet, jo færre lugtgener vil man som regel også opleve.
- Risiko for at købe en mindre god biopejs, som følge af den manglende lovgivning indenfor området i Danmark. Det kan således altid anbefales at gå efter en biopejs, hvor producenten bag har et eller flere relevante certifikater.
- Kortere brændetid end en almindelig brændeovn. Dette skyldes at en biopejs forbrænder den pågældende mængde bioethanol, hvorefter man skal vente en vis rum tid, førend man kan påføre nyt bioethanol og dermed tænde for biopejsen igen. Ved en almindelig brændeovn, har man som regel mulighed for at tilføje brænde løbende, således at brændetiden hele tiden forlænges. Omvendt set tager det dog også længere tid at slukke en almindelig brændeovn igen, i forhold til hvor hurtigt det går at slukke en biopejs.
Hvordan tjekker jeg at min biopejs har certifikat og er godkendt i Danmark?
Står man overfor at skulle anskaffe sig en biopejs, vil man måske undre sig over, hvordan man kan være sikker på at købe en model, som der måde er godkendt i Danmark og dermed også har et relevant certifikat.
Det skal hertil først og fremmest fortælles, at der i Danmark ikke stilles nogen videre krav til producenterne af biopejse, omkring at modellerne skal være godkendte. En af de eneste krav der stilles til biopejse i Danmark, er at de lever op til produktsikkerhedsloven.
At der ikke er flere krav til biopejse i Danmark, er dog ingen undskyldning for ikke at gøre sit forarbejde. Man kan i forbindelse hermed med fordel kigge nærmere på hvilke lovgivninger øvrige lande har til biopejse, da disse nogle gange er noget strammere end dem man finder i Danmark. Et godt eksempel herpå er blandt andet Sverige og Schweiz.
Ved at finde en biopejs, som der har certifikat selvom dette ikke er lovpligtigt, giver et indtryk af at producenten bag går op i sikkerheden omkring en biopejs, hvilket naturligvis altid er at foretrække fremfor det modsatte. Afhængig af produktionslandet, findes der forskellige former for certifikater for biopejse. Ens for dem alle er dog at de alle har til formål at påvise at det er sikkert at anvende biopejsen.
Kan en væghængt biopejs hænge på en brændbar væg?
Hvis man er en af de mange, som der har forelsket sig i en biopejs til væggen, kan man måske komme i tvivl om, hvorvidt en sådan biopejs kan hænge på alle typer af vægge.
Så længe man har at gøre med en ikke brændbar væg, er det næsten kun fantasien der sætter grænser for hvilken type vægge man kan placere sin biopejs på. Hertil skal det dog understreges, at det er vigtigt at sørge for at den valgte væg er stærk nok til at kunne bærer biopejsen og dens vægt.
En af årsagerne til, at det er muligt at montere sin biopejs på mere eller mindre alle typer af ikke brændbare vægge, skyldes at de fleste biopejse til vægge er udstyret med en bagplade.
Denne bagplade har hertil til formål at skabe den nødvendige luft imellem selve væggen og biopejsen, hvorved at der ikke er risiko for at der opstår en overophedning.
Hvem kan hjælpe mig med at montere en biopejs?
Står man overfor at have købt en biopejs men ikke helt har modet på at hænge den op selv, er der heldigvis hjælp at hente. Hos de fleste leverandører og udbydere af biopejse på markedet, er det muligt at få en montør ud og montere sin biopejs. I forbindelse hermed, tilbyder mange udbydere af biopejse også at hjælpe med at indbygge din biopejs, såfremt man måtte have et ønske herom.
Dertil er det dog ikke nogen større videnskab at finde ud af hvordan man selv hænger en biopejs op, så længe man har styr på og tager udgangspunkt i et par relevante retningslinjer. Hvis man har at gøre med en fritstående biopejs, altså en model som der ikke skal hænges op på væggen eller indbygges i en væg, er det naturligvis blot at pakke biopejsen ud af sin emballage og placere den det ønskede sted i sin bolig.
Har man derimod at gøre med en biopejs, som der skal hænges op på en væg, er det vigtigt at man sørger for at den pågældende væg kan holde til vægten fra biopejsen. Hertil er det endvidere vigtigt at den valgte væg kan holde til den varme som der man ikke kan undgå fra en biopejs. Har man disse grundlæggende ting på plads, burde det ikke gå helt galt med at montere en biopejs selv.
Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk
Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.