Denne artikel vil lære dig, hvordan du selv kan male dit gipsloft. Det er ikke så svært, som det lyder. Faktisk kan de fleste husejere selv gennemføre projektet med blot et par tips og tricks.

Når det drejer sig om renovering- og gør det selv projekter, bliver mange mennesker overvældet ved tanken om at tage fat på noget stort. Men hvis du har færdigheder, viden og selvtillid til at løse små opgaver rundt omkring i huset, hvorfor så ikke prøve kræfter med at male gipslofter?

HURTIG OPSUMMERING

 • En mat maling af glans 2, er som oftest den bedste til lofter da den ikke reflekterer lyset.
 • Når du maler lofter, anbefaler vi at du altid dækker godt af med afdækningsplastik og får alle værdifulde genstande ud af rummet.
 • Det er mere sikkert at male med et teleskopskafte, end at stå på en stige og male lofter.

100% Gratis & uforpligtende.


GØR DET SELV GUIDE

 1. 1. Rengør lofterne og fjern støv og snavs

  Som oftest er det mere end rigeligt blot at støvsuge lofterne og dermed fjerne alt støv og diverse spindelvæv. Men er gipslofterne meget beskidte og er de fedtet ind i mados eller tobaksrøg, så kan det være en god ide at vaske dem ned.

  Det meste burde du kunne få af med lidt grundrens, men er vil du gerne af med lugten fra tobaksrøgen, så kan det være nødvendigt at blande lidt amoniak i, da det kan neutralisere den dårlige lugt af røg.

 2. 2. Fix revner og huller

  Er der huller og revner i gipsloftet, så skal det ordnes inden du går videre. Find en god spartelmasse frem og begynd at dække hullerne så overfladen igen er flot og sammenhængende.

  Når spartelmassen er tørret ind, hvilken godt kan tage et par timer, så skal du slibe overfladn, så der ikke er små buler eller andet.

 3. 3. Dæk af med plastik inden du maler

  Inden du går i gang med at male er det vigtigt at gøre alt forarbejdet korrekt, så du ikke har genstande i huset som tager skade. Start med at fjerne alle møbler og andre småting, kan du ikke få dem helt væk, kan du samle det hele i en stor gruppe på midten og dække dem over med afdækningsplastik.

  Sørg for at få afdækningspap ud på gulvet og tape det sammen med en stærk tape der holder, det bør ligeledes tapes fast til panelerne.

  Sørg ligeledes for at væggene er dækket af med plastik, du kan tape plastiken fast helt oppe i toppen og derved undgår du at malingen løber ned af væggene og skader dem.

 4. 4. Grund gipslofterne

  Vil du gerne opnå det bedste resultat, så bør du grunde dine gipslofter, det gør at malingen hæfter bedre og det giver en mere ensartet overflade. Hvis man ikke grunder ordenligt, så kan du risikere at man kan se igennem malingen og du kan ligeledes risikere at malingen krakkelere af hurtigere end normalt.

 5. 5. Mal lofterne med den ønskede maling

  Så er det endelig blevet tid til at du kan male gipslofterne, sørg for at bruge en malerrule som er koblet på et teleskopskaft, dermed undgår du at skulle rende rundt med en stige.

  Du bør give lofterne 1-2 gange alt efter kvaliteten af malingen du har valgt og hvor godt det dækker. Det mest normale er at male lofter i en mat hvid, så der ikke opnås nogle forstyrende reflekser i loftet.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvilken maling til gipslofter?

Til maling af gipslofter er glans 2 et sikkert valg. Det får lofterne til at fremstå matte, så der ikke er genskin eller refleks i malingen. Glans 2 er en mat maling, jo lavere tallet er, jo mere mat er malingen.

De fleste vælger en mat maling til lofterne, da de ikke skal tiltrække for meget opmærksomhed og heller ikke skal være et forstyrende element i hjemmet.

Hvilken malerrulle til gipsloft?

Først og fremmest bør du vælge en malerrulle af høj kvalitet. Jo bedre kvalitet, jo bedre vil den holde på malingen, og jo større flader kan du også male.

Når der males loft, så er der mange der bruger en stige til at komme op i højden, men vi anbefaler at du bruger et teleskopskaft, dermed skal du ikke bære rundt på en stige og risikere at falde på den.

Hvorfor revner mit samlingerne i mit gipsloft?

Har du revner i samlingerne i dit gipsloft? Det skyldes som ofte at der er brugt en billig sandspartel, eller at gipspladerne ikke er monteret korrekt, så de kan sidde og arbejde mod hinanden.

Du kan prøve at skrue pladerne længere op og se om de hænger. Derefter kan du komme et armeringsnet på samlingerne og komme en god kvalitets spartel på. Hjælper det stadig ikke bør du tage kontakt til en fagmand som kan kigge på det.

Kan man male direkte på spartelmasse?

Ja, du kan sagtens male direkte ovenpå spartelmasse. Bare husk at der skal være slebet ordenligt og at du skal male med en god grunden først.

Får du ikke slebet ovenpå spartlen, så vil du kunne se små buler og hakker i overfladen. Får du heller ikke grund malet først, så vil du få en grim og ujævn overflade og alle små detaljer kan ses i dagslys.


100% Gratis & uforpligtende.