Er dine trægulve begyndt at falme og blive mere gule, så kan du ret nemt få frisket dem op med en ludbehandling, det vil gøre gulvet lysere og smukkere at se på igen. Ludbehandling ag gulve er et projekt som de fleste selv kan give sig i kast med, men du bør sætte dig lidt ind i hvordan man gør arbejdet korrekt. Læs med og bliv klogere.

HURTIG OPSUMMERING:

  • Ludbehandling af gulve er et projekt som de fleste kan udføre selv.
  • Ludbehandling vil opfriske dine trægulve og gøre dem mere lyse at se på.
  • Ludbehandling er velegnet til ask, gran, bøg og fyrtræ.

Få 3 tilbud på ludbehandling af gulv

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

1. Gulvet skal være nyafslebet

Det første du skal sørge for er at gulvet er nyafslebet og klar til at modtage ludbehandlingen. Du kan enten få en fagmand til at komme og slibe dine gulve, eller også kan du leje en maskine hos dit lokale byggemarked.

Hvis ikke du sliber overfladerne på gulvet først, så vil resultatet blive ujævnt og knap så pænt, derfor anbefaler vi altid, at gulvene slibes først.

2. Vask gulvet med trærens

Når gulvet er slebet, så skal du støvsuge grundigt og fjerne alt støv og partikler, herefter skal du vaske gulvet med en trærens. Vi anbefaler Faxe trærens, kom 100-500 ml trærens i en spand med 10 liter varmt vand.

Fordel blandingen på gulvet ved hjælp af en moppe. Det er vigtigt at du kommer helt ud i hjørnerne og får vasket hele gulvet grundigt. Husk at vaske i træets åreretning så træet ikke tager skade.

3. Lad gulvet blive tørt

Dette trin siger lidt sig selv, lad gulvet blive 100% tørt inden du går videre. Det kan godt tage nogle timer.

4. Påfør ludbehandlingen

Start med at ryste beholderen så alle komponenter er godt blandet sammen. Start med at påføre ludbehandlingen, langs gulvets kanter med en pensel, klud eller en svamp.

På de store flader, kan du påfører et jævnt lag med enten en malerrulle eller en svaber, det er en smagssag hvilket redskab man ønsker at bruge.

5. Lad gulvet tørre igen

Når det første lag ludbehandling er påført, så bør du vente på at gulvet bliver helt tørt igen, denne gang kan det tage et sted mellem 5-8 timer, alt efter hvor meget ventilation der er i boligen.

6. Slib gulvet let igen

Gulvet skal nu mellemslibes med en tynd grøn polerepad, det skal gøres for at fjerne diverse små kalkrester og gøre overfladen jævn. Når du har slebet, kan du støvsuge gulvet og opsamle alt støv som slibemaskinen måtte have efterladt.

7. Kom efterbehandlingen på

Vi er kommet til det sidste trin, nu skal du blot have efterbehandlingen ovenpå ludbehandlingen. Du har flere valgmuligheder her, enten natursæbe, trægulvsolie eller lak. Du kan vælge den efterbehandling som passer bedst til dine behov og hvilken du syntes er flottest.

Det er vigtigt at du påfører efterbehandlingen som producenten tilskriver, så læs instruktionen nøje og følg den til punkt og prikke.


Få 3 tilbud på ludbehandling af gulv

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


FAQ

Hvordan undgår jeg ridser i gulvet?

Når du netop har fået ludbehandlet dine gulve, så vil du selvfølgelig også gerne have at de skal fremstå stå flotte som muligt, så langt tid som muligt, derfor er det også vigtigt at beskytte gulvene mod ridser. Her er et par tips:

  • Brug filtdupper under møblerne – Filtdupperne hjælper både med at møbler og stole, står bedre fast på gulvet, men de hjælper også til med at undgå ridser i gulvene.
  • Undgå udendørssko indenfor – Har du haft dine udendørssko på hele dagen i haven, så kan der gemme sig en lille sten som kan ridse gulvet. Så vil du holde dine gulve frie for ridser, så bør du undgå udesko indenfor i hjemmet.
  • Hold gulvet rent – Det er vigtigt at holde gulvene rene, så sørg for at der ikke ligger små genstande på gulvet, som man kan komme til at træde på og trække henover den nye flotte overflade på gulvet.

Hvorfor ludbehandle gulve?

Med tiden falmer træ og gulve og bliver mere kedelige og gullige at se på, hvis du gerne vil undgå denne process og holde dine trægulve flotte, så er ludbehandling hvad du leder efter. Ludbehandling hjælper med at holde træet lysere og har i mange hundrede år, været den foretrukne behandling af trægulve i landet.

Hvad skal der efterbehandles med?

Der er flere måder at efterbehandle gulve der er blevet ludbehandlet, der er lakering, oliering og sæbebehandling. Her kan du læse lidt om fordele og ulemper ved de forskellige typer:

  • Oliebehandling – En oliebehandling af dit trægulv, vil gøre gulvet mere slidstærkt, da der skabes et nyt beskyttende lag ovenpå overfladen. Når du vælger oliebehandling, så sænker du risikoen for ridser og hakker i gulvet og dermed forlænges gulvets potentielle levetid. En behandling med olie er oplagt hvis du ønsker at træets naturlige struktur fremtræder så meget som muligt.
  • Lakering – Ønsker du en langtidsholdbar løsning og en løsning som kræver minimalt med vedligeholdelse og rengøring, så er lakering af gulve det rette valg. Lakering vil give dine gamle gulve et helt nyt look og så vil den give gulvene en lukket overflade så snavs ikke sætter sig.
  • Sæbebehandling – Sæbebehandling af trægulve, giver en mere åben og følsom overflade, den lukker altså ikke træet som eksempelvis lak og dermed kan snavs nemt samle sig på et sæbebehandlet gulv. Du får derimod et trægulv som ser meget mere naturligt og levende ud, du kan vælge mellem en natursæbe som giver en naturlig farve til træet, hvor i mod at du også kan vælge en sæbebehandling med hvid pigment, som efterlader gulvene mere lyse.

Hvordan vedligeholder jeg et ludbehandlet gulv?

Du bør give dine ludbehandlede gulve almindelig pleje i hverdagen, i form af støvsugning og vask. Vi anbefaler at du anvender en gulvvask alt efter hvilken type behandling gulvet har fået. Har dine gulve modtaget en naturlig lud, anbefales det at du benytter en natursæbe. Har de fået en hvid ludbehandling, anbefaler vi at der bruges en hvid sæbe.

Vaskning af ludbehandlede gulve bør gøres med en helt almindelig moppe, som du vrider godt så den ikke er alt for våd. Herefter vasker du gulvet åreretningen. Sørg for at skifte vandet i spanden ofte, så du ikke trækker snavs med rundt. Til sidst kan du gå gulvet efter med en tør moppe og samle vand op, så gulvet efterlades helt tørt.

Hvad koster ludbehandling af gulv?

Har du ikke mod på at udføre arbejdet selv og virker det for uoverskueligt, så kan du altid få en fagmand til at hjælpe dig, men hvad koster det? Du kan forvente at de gennemsnitlige priser er på mellem 140 kr. – 225 kr. pr. m2.

Der er dog rigtig mange faktorer som spiller ind når en pris skal fastsættes, en fagmand vil eksempelvis altid spørge ind til gulvets nuværende stand, såvel som han vil spørge indtil hvilken efterbehandling der skal foretages.

Ligeledes er der store forskelle på priserne, alt efter hvor i landet at arbejdet skal udføres. I de store byer, koster det langt mere for en fagmand at rykke ud, da der er mere trafik og der også skal betales parkering.

Hvordan fjerner jeg pletter på et ludbehandlet gulv?

De fleste pletter kan fjernes med en klud og lidt neutral sæbe, gnid forsigtigt og pletten vil næsten altid komme væk. Er der tale om mere strid plet, som har fået lov til at sidde længe uden at blive fjernet, så kan du købe en pletfjerner, vi anbefaler Junckers pletfjerner.

Lektien er at være hurtig over dine pletter på dine trægulve, jo længere tid de får lov til at sidde jo sværere er det at få dem væk. Så lige så snart at du taber noget på gulvet, så tag en klud og få det værste væk med det samme.

Hvornår må man gå på et ludbehandlet gulv?

Du kan betræde et ludbehandlet gulv efter 1-2 timer, der er dog forskel på hvornår du kan betræde efterbehandlingen da tørretiden er meget forskellig. Du bør læse på dåsen hvad producenten anbefaler.

Ved oliering af gulve kan det tage 2-4 timer, ved lakering 6-12 timer, ved sæbebehandling 6-8 timer, før gulvet er tørt nok til at blive betrådt.

Kan man ludbehandle uden at slibe?

Ja, det anbefales på det kraftigste at man sliber gulvet inden man giver det ludbehandling. Når gulvet er slebet, så bliver resultatet mere æstestik at se på, samtidig med at overfladen tager bedre imod luden.

Når gulvene slibes først, så udbedrer du også hakker og revner og du undgår at få splinter i føderne i fremtiden. Den sidste gode grund til at slibe gulvene først er at du få alt skidt og snavs væk fra overfladen og det er både godt for hygiejnen og det fædige resultat.


Få 3 tilbud på ludbehandling af gulv

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.