Sorte pletter på tøjet efter vask kan være et frustrerende problem at have. Der er flere årsager til, at dette kan ske, men der er også flere løsninger og forebyggende tiltag, som du kan tage. I dette indlæg vil vi give dig en trin-for-trin guide til, hvordan du kan identificere årsagerne til de sorte pletter og fjerne dem, samt hvordan du kan forebygge, at det sker igen.


100% Gratis & uforpligtende.


1. Identificer pletterne og deres årsag

Først og fremmest skal du inspicere tøjet for at identificere de sorte pletter og deres årsag. Sorte pletter kan skyldes farveoverførsel fra andre tøjstykker, skimmelsvamp, fedt eller snavs.

Noter placeringen og størrelsen af pletterne og deres farve. Det kan være nyttigt at tage et billede af pletterne, så du kan huske, hvordan de ser ud.

2. Brug passende rengøringsmidler

Vælg en passende rengøringsmiddel, der passer til stoffet og årsagen til pletterne. Hvis pletterne skyldes farveoverførsel, kan du bruge vaskemidler, der er designet til farvebeskyttelse, for at forhindre yderligere farveoverførsel.

Et fedtopløsende rengøringsmiddel eller en kombination af opvaskemiddel og varmt vand kan fjerne fedtpletter. Sørg for at følge anvisningerne på rengøringsmidlet nøje.

3. Påfør rengøringsmidlet direkte på pletterne

Påfør rengøringsmidlet direkte på pletterne og lad det sidde i et par minutter for at blødgøre pletten. Brug en blød børste eller svamp til at gnide pletterne forsigtigt for at fjerne dem.

Gentag processen, indtil pletterne er helt fjernet. Skyl tøjet i rent vand for at fjerne rester af rengøringsmidler.

4. Vask tøjet igen

Vask tøjet igen i vaskemaskinen med et passende vaskemiddel for at fjerne eventuelle rester af rengøringsmiddel. Kontroller igen tøjet for at se, om pletterne er blevet fjernet fuldstændigt, før du tørrer det.

5. Undgå at gentage problemet

For at undgå sorte pletter på tøjet i fremtiden er det vigtigt at sortere tøjet efter farver og vaske det efter anvisningerne på vaskeanvisningen. Hvis du har tøj med farver, der let smitter af, er det bedst at vaske det separat eller med andre farver, der er mindre tilbøjelige til at smitte af.

Rengør vaskemaskinen regelmæssigt for at forhindre farveoverførsel og skimmelsvamp. Du kan bruge en affedtningsmiddel til at rense tromlen og undgå at overdosere vaskemidlet.

6. Undersøg vaskemaskinens tromle

Hvis de mørke pletter er ringformede og har samme mønster som hullerne i tromlen, kan det skyldes belægninger på tromlens yderside, der ofte skyldes overdosering af vaskemiddel.

For at undersøge tromlens tilstand kan du tage en ren klud og gnide den over tromlens yderside. Hvis kluden er beskidt eller farvet, kan det tyde på, at der er belægninger på tromlen.


100% Gratis & uforpligtende.