Har du en gammel bordplade, som trænger til at lidt god behandling, så den igen kan fremstå smuk og flot. I denne guide har vi lavet en let liste til hvordan du selv kan oliere din bordplade og få den tilbage i topform. Længere nede på siden kan du også læse svar på nogle af de typiske spørgsmål der er i forbindelse med oliebehandling af bordplader.

HURTIG OPSUMMERING

  • Oliebehandling af en bordplade er et nemt gør det selv projekt som de fleste kan udføre selv.
  • En klud med bordpladeolie bør bortskaffes korrekt da de kan selvantænde, kom kluden i en pose med vand eller brænd den.
  • En bordplade bør få olie 2-4 gange om året alt efter hvor hurtigt den bliver slidt.

Få 3 tilbud på oliering af bordplade

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

1. Vask bordpladen ned

Det første du skal gøre er at vaske bordpladen, så den er fri for snavs og for at træet kan rejse sig, så det er nemmere at slibe den i trin 2.

Er der tale om en helt ny bordplade, så kan du blot bruge lidt vand, der er ingen grund til at bruge rengøringsmiddel. Er bordpladen godt snavset, så anbefaler vi at du bruger Faxe Trærens.

2. Slib bordpladen

Når bordpladen er renset, så vil træet have rejst sig en smule og det er nu klar til at du kan slibe det med korn 120 – 180. Du kan med fordel bruge en slibemaskine eller en rystepudser, det gør arbejdet nemmere. Er der små hjørne og kanter, som eksempelvis bagved en håndvask, så må du gøre det i hånden.

Det er vigtigt at du sliber i årenes retning, så du ikke ødelægger træet.

3. Tør bordpladen af

Når bordpladen er blevet slebet, så vil der naturligt nok være en masse støv på den, det kan du fjerne ved at støvsuge eller bruge en mellem fugtig klud til at tørre af med.

Det er dog vigtigt at kluden ikke er alt for våd, da du så risikere at træet rejser sig igen, hvilket du ikke ønsker da næste trin er at oliere overfladen.

4. Gør olien klar

Inden olien påføres på bordpladen, bør du altid ryste dunken grundigt, det er for at samle alle komponenter og gøre den klar til brug. Du kan også komme ind malerpind ned i dunken og røre godt rundt.

5. Påfør olieproduktet

Det er blevet tid til at påføre olien, du kan bruge en klud, en pensel eller rulle, men det bedste tips er faktisk at bruge et stykke plastisk, da det ikke suger olien til sig, men blot hjælper med at fordele olien. Det kan være et lille stykke plastik fra en plastikpose, krøl den sammen og brug den til at fordele olien.

Det vigtigste er blot at du kommer lidt på af gangen, da du ellers kan risikere at få såkaldte oliesøer, altså små områder, hvor der er mere olie på end andre steder, så påfør lidt af gangen og gør det i et roligt tempo.

6. Fjern overskydende olie

Lad olien virke og suge ind i træet i 15-20 minutter, herefter kan du fjerne den overskydende olie med en tør og fnugfri klud. Kom godt ud i alle hjørner og poler overfalden så godt som muligt.

7. Gentag behandlingen

Lad bordpladen hvile i 1 times tid. For at opnå det bedste resultat bør du give bordpladen 2-3 behandlinger mere med olie, det gør at den bliver helt mættet. Når du har gjort det, så vil bordpladen stå flot som ny.

8. Bortskaf kludene korrekt

Du skal nu ikke gøre mere ved bordpladen og det er derfor VIGTIGT at du bortskaffer dine klude med olie korrekt, da de kan selvantænde. De må under ikke omstændigheder blot kommer i skraldespanden, efterlades i solen eller ligge frit på et tørt trægulv.

Det bedste du kan gøre er at komme kluden i en lufttætbeholder som et syltetøjsglas med vand og derefter smide det ud. Læs mere hos Østjyllands Brandvæsen.

9. Bordpladen kan tages i brug efter 24 timer

Tillykke, du har nu fået fixet den gamle bordplade. Der kan dog gå 24 timer inden bordpladen er klar til brug, yderligere kan der gå 7-10 dage før den er helt hærdet færdigt.

Taber du vand eller mad på bordpladen i løbet af de første 7-10 dage, så skal det tørres op med samme så du ikke laver mærker på den nye flotte bordplade.


Få 3 tilbud på oliering af bordplade

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvor ofte skal man oliere en bordplade?

Der er ikke nogen eksakt videnskab bag hvor ofte man skal oliere sin bordplade, de fleste fagmænd er dog enig om at en bordplade har godt af at blive oliebehandlet 2-4 gange årligt.

Meget kommer dog an på hvor ofte bordpladen bliver brugt og hvordan den bliver brugt. Det er dog meget nemmere at gøre det for gang til gang, du skal blot vaske bordpladen med lidt grundrens, påføre lidt olie, vent 30 minutter og derefter kan du polere overfladen med en tør klud.

Hvilken type olie skal jeg bruge?

Der findes flere forskellige typer olie til bordplader, meget kommer an på dine præferencer og hvordan du ønsker at bordpladen skal se ud i sidste ende. Her er lidt om de mest almindelige typer olie:

  • Naturolie – Ønsker du et gyldent og klart udtryk som er tro ved træets æstetik og historie, så bør du benytte naturolie. Den kan bruges til alle træsorter, da den ikke indeholder pigment og dermed ikke farver træet.
  • Hvidolie – Denne type olie giver en mere hvid overflade og det anbefales at bruge den på ask, eg og bøg.
  • Sortolie – Til de mørke træsorter, kan du bruge en sortolie som giver en mørk og asket overflade. Bruges som oftest på sort egetræ.

Hvilke typer af bordplader kræver olie?

Træbordplader er fantastiske, fordi de ser smukke ud og giver værdi til dit køkken. De kræver dog en vis vedligeholdelse for at holde dem flotte. De kan behandles med olie for at hjælpe med at forhindre pletter og bevare træets naturlige skønhed. Der findes forskellige typer af olier, som du kan bruge, afhængigt af hvilken type træ der er tale om. 

Hvad gør jeg hvis bordpladen er lakeret?

Hvis din bordplade er lakeret og du ønsker at give den olie, så er det vigtigt at lakken slibes helt væk og fjernes, da olien ellers ikke vil kunne binde på overfladen. 

Da lak kan være ret hårdt at slibe væk, anbefaler vi ikke at du gør arbejdet i hånden, anskaf dig en rystepudser eller lej en hos dit lokale byggemarked.

Hvorfor skal du oliebehandle træoverflader?

Træ har det med at blive slidt og ridset med tiden, det kan ikke undgås. Så hvis du ønsker at holde din bordplade flot og ren, så er det en god ide at oliebehandle den. Ikke nok med at den bliver flot igen, så bliver overfladen også mere resistent overfor ridser og daglig slidtage.

Olien er med til at bringe træet tilbage til sin storhedstid, den fremhæver træets naturlige glød og struktur, uden at gemme den væk. 

Går du meget op i hygiejnen derhjemme, så er det også fordelagtigt med en olieret bordplade, da olien vil efterlade en vand- og smudsafvisende overflade, som er nem at rengøre og vedligeholde i det daglige.

Hvad gør jeg hvis der kommer ridser i overfladen?

Det gode ved oliere overflader er at de er nemme at vedligeholde, selv hvis der kommer hakker og ridser i overfladen. Du tager blot lidt sandpapir og sliber let i området, derefter tager du den samme olie og kommer på med en klud.

Ved lakerede overflader skal du i principet slibe hele bordpladen ned, da du ellers får en ujævn overflade, det er et stort arbejde og noget som tager lang tid.

Kan jeg bruge madolie til bordpladen?

Det kan du som sådan godt bruge madolie til bordpladen, det er dog ikke optimalt, da madolie ikke er udviklet til træbehandling og derfor ikke har samme egenskaber som klassisk bordpladeolie.

Hvad gør jeg hvis bordpladen er sæbebehandlet?

Hvis bordpladen har været sæbebehandlet, og du gerne vil give den oliebehandling, så anbefaler vi dig at gå gennem vores gør det selv guide ovenfor. Du skal dog være ekstra grundig med rengøring og bruge en god grundrens til at vaske overfladen med.

Derefter skal du også slibe lidt mere en normalt, vi anbefaler at du sliber 2-3 milimeter af overfladen for at komme godt dybt. Ellers er resten den samme fremgangsmåde vi vil anbefale.


Få 3 tilbud på oliering af bordplade

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.