Er det tid til at gøre noget ved det kedelige badeværelse derhjemme og har du samtidig ikke et stort budget, men derimod en masse mod på diverse gør det selv projekter, så kan du her læse mere om hvordan du selv kan male badeværelsesgulvet. Vi besvarer samtidig alle tænkelige spørgsmål i forbindelse med maling af badeværelsesgulv, længere nede i artiklen.

HURTIG OPSUMMERING

  • Der skal gå 24 timer fra du har malet badeværelsesgulvet, til du begynder at gå på gulvet.
  • Epoxymaling er fremragende til at male et badeværelsesgulv med, da det er nemt at vedligeholde og vandafvisende.
  • Det er vigtigt at du bruge en god primer, inden du påfører gulvmalingen, da du opnår et flottere og mere homogent resultat i sidste ende.

Få 3 tilbud på maling af badeværelsesgulv

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

DU SKAL BRUGE: Sandpapir, Slibemaskine, Grundrens, Støvsuger, Fugemasse, Spartel, Tape, Afdækningspap, Pensel, Malerrulle, Teleskopskaft, Primer, Gulvmaling.

1. Slib gulvets overflader

Det første du skal gøre slibe gulvets overflader, så primer og maling har noget at binde sig fast på. Dette første trin er især vigtigt hvis der er tale om et skinnende og poleret klinke- eller flisegulv, da malingen ikke kan hæfte ordenligt på disse overflader.

Er der tale om et mindre gulvareal som skal slibes, så kan du bruge en rystepudser eller almindelig slibemaskine, bare du sørger for at komme godt ud i hjørner og kanter.

Start i det hjørne længst væk fra døren og arbejd dig baglæns ud af rummet igen. Støvsug og rens gulvet let og gå over hele gulvet igen med din slibemaskine.

2. Rengør gulvet grundigt

Som det allerførste, bør du foretage en grundig rengøring, og her er er der ikke kun tale om selve badeværelsesgulvet, men derimod hele badeværelset. Årsagen hertil er, at skidt og støv mm. som der f.eks. ligger på kanten håndvasken, let kan flyve ned og lægge sig i den våde maling.

Efter man har foretaget den grundige rengøring, er det vigtigt at sørge for at gulvet er helt tørt inden man fortsætter.

3. Reparer diverse skader

Er der små skader på gulvet, så kan du sikkert udbedre dem selv, små revner og flænger i fugerne kan udbedres ret nemt. Den gamle fuge skal først ud og herefter kan du komme en ny fuge i.

Er der klinker eller fliser, som er flækket, så kan det være en rigtig god ide at få en fagmand til at kigge på om det kan betale sig at udskifte hele gulvet eller om han har en løsning der er billigere.

4. Dæk af og tape kanter og lister til

Som det næste, kan det altid varmt anbefales at sætte tape langs gulvets kanter, for således bedst muligt at undgå at ramme vægge mm. med malingen. Nogle vil måske foretrække at gøre dette inden selve rengøringen, men da tapen vil løsne sig af for meget vand og/eller rengøringsmiddel, kan det anbefales først at gøre efter rengøringen.

5. Påfør primer

Når tapen er sat på plads, er det tid til at påføre ét lag base coat på gulvet. Årsagen til at man bør anvende er base coat, er for at få malingen til at hæfte sig bedre fast på selve gulvet.

Når hele gulvet er blevet iført et jævnt og dækkende lag, skal materialet have lov til at tørre. Der vil ofte stå en anbefalet tørretid på selve etiketten.

6. Påfør maling

Når base coaten er helt tør, er det endelig tid til at påbegynde selve malerarbejdet. Det kan måske virke som en lang vej at blive klar til at male, men forberedelserne er uundværlige og yderst vigtige.

Når malingen skal påføres gulvet, er det vigtigt at dette gøres i tynde jævne lag, for at opnå det pæneste og mest holdbare resultat. Det er ligeledes også yderst vigtigt, at man lader malingen tørre helt imellem hvert lag.

7. Vent på at malingen hærder

Når det sidste lag maling er påført, bør man som tommelfingerregel vente i mindst 24 timer, førend man atter betræder et nymalet gulv. Hvis man har mulighed for det, kan man dog med fordel sagtens lade der gå længere tid.

Dette skyldes, at jo længere tid man lader et nymalet gulv tørre, inden den atter bliver brugt regelmæssigt igen, jo mere slidstærk vil gulvet dermed også blive.


Få 3 tilbud på maling af badeværelsesgulv

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvilken type maling til badeværelsesgulve?

Ønsker man at male sit badeværelsesgulv, vil man som regel prøve at finde den bedste mulige maling hertil. Det er i mellemtiden vigtigt at huske på, at det ofte mere eller mindre er en smagssag at finde frem til dette.

Man bør naturligvis altid kigge efter en type maling, som der er beregnet til enten badeværelsesgulve eller gulve der generelt er udsat for meget fugt. Dertil er det dog en smagssag, hvorvidt man foretrækker og/eller mener at en høj eller lav glans er det bedste osv.

Med dette sagt, vil det dog være væsentligt at overveje produktet: ”Rust-Oleum Home Interiør”, når man er på udkig efter en ideel gulvmaling til sit badeværelsesgulv.

Årsagen hertil er, at det ikke er nødvendigt at fjerne det eksisterende gulv forinden, med denne type maling. Et andet oplagt valgt, er ligeledes epoxymaling, da denne maling bl.a. har en yderst vandafvisende overflade. 

Kan man male fliserne på badeværelset?

Når det kommer til hvorvidt det er muligt at male selve fliserne på gulvet i badeværelset, er det tilhørende helt korte og enkle svar: ja, du kan sagtens male dine flisegulve på badeværelset.

Såfremt at du ønsker at gøre dette, er det dog yderst vigtigt, at man altid husker at anvende en maling, som der ikke er en vandbaseret maling. Årsagen hertil skyldes, at malingen i så fald blandt andet vil have risiko for at begynde at krakelere let, blandt andet på grund af de mere fugtige forhold, der generelt er at finde på et badeværelse.

Det er derfor vigtigt at man anvender en maling, der er særlig vandafvisende. Et eksempel på en sådan type maling, er blandt andet typen der går under betegnelsen: ”Epoxymaling”.

Er epoxy velegnet til badeværelsesgulve?

Med sin særligt vandafvisende overflade, er epoxy materialet en veloplagt valgmulighed at anvende, når det drejer sig om badeværelsesgulve. Årsagerne herfor er mange, men nogle af de mest nævneværdige årsager er blandt andet materialets yderst vandafvisende effekt.

Der er det vigtigt at nævne, at den ikke absorberende overflade blandt andet også medvirker til et mere hygiejnisk miljø, samtidig med at der kan forventes en god holdbarhed ved at benytte sig af et epoxymateriale.

Holder et malet klinkegulv?

Det korte svar er ja, et malet klinkegulv på badeværelset vil holde, men meget kommer an på hvilken maling du har brugt og hvor god kvaliteten er. Går du på kompromis og køber en billig maling, kan det ses med tiden.

Meget kommer også an på hvor god du er til at vedligeholde og holde dit badeværelse i god stand, er der eksempelvis problemer med fugt, så kan du også forvente at det kan ses på malingen.

Men alt i alt er det en billig og god løsning til at renovere badeværelset, at male dine gamle klinkegulve, det vil både give en forandring og et løft til hele rummet.


Få 3 tilbud på maling af badeværelsesgulv

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.