Skimmelsvamp er et forholdsvis almindeligt problem i lejligheder og huse i Danmark. Er den først opstået, så kræver det en indsats at få den fjernet igen. Denne manøvre er ikke umulig og uoverkommelig, men den er heller ikke uden omkostninger for dig og din økonomi, din tid og så videre. Så hvorfor ikke bare undgå at skimmelsvampen opstår fra begyndelsen?

Der er faktisk mange forholdsvis enkle ting, man kan gøre, for at forebygge skimmelsvamp i sit hjem. Denne guide er lavet til almen information om skimmelsvamp, og med et særligt fokus på hvordan den forebygges. Ved at læse med her kan du på den måde blive klogere på noget, de fleste helst vil undgå, men som mange alligevel ramler ind i på et tidspunkt i livet.


100% Gratis & uforpligtende.


Hvad er skimmelsvamp? 

Skimmelsvamp er en bred art, som tæller ikke mindre end flere tusinde forskellige former. Typisk er den sort, men den ses faktisk i stort set alle farver: Rød, gul, grå, grøn, orange og alt derimellem. Skimmelsvampen gror naturligt næsten overalt i vores natur. Sporerne er bittesmå og lette, og spreder sig på den måde igennem den bare luft.

Det betyder, at når du åbner en dør i dit hjem, eller når du lufter ud, ja, så kommer der helt naturligt en lille del skimmelsvampesporer med ind. Sporerne elsker fugtige miljøer og trives på den måde på overflader, som er godt fugtede igennem. De kan modsat ikke finde sig tilpas i miljøer, som er mere tørre i det. 

Er skimmelsvamp skadeligt?

Skimmelsvamp er desværre ikke kun problematisk for udseendet af dine vægge, lofter og gardiner. Det udgør også en seriøs trussel imod dit helbred. Oplever du symptomer såsom hovedpine, kløen, træthed eller hoste, så kan det meget vel være problemer, der har sin rod i et skimmelsvamp relateret problem.

Det skal dog også siges, at vi hver især har forskellig fysik og på den måde også kan reagere forskelligt på skimmelsvamp. Nogen reagerer kraftigere end andre, mens andre igen er mere hårdføre og faktisk ikke vil have nogen symptomer i nærværet af svampetilstande. 

Hvordan konstateres skimmelsvamp? 

Får svampesporerne fat i et område af din bolig, så kan det komme til udtryk på rigtig mange forskellige måder. Det kan være, at du fornemmer en jordslået lugt i et eller flere rum. Eller måske er der antydninger af misfarvninger som folder sig ud over materialer såsom stof (typisk gardiner), tapet eller på træværk.

Det kan også være, at du mærker symptomer på træthed eller irriterede luftveje. Disse symptomer kan naturligvis også komme af andre grunde end lige netop svamp, men netop skimmelsvamp kan faktisk i nogle tilfælde vise sig at være årsagen til ellers uforklarlige ubehagssymptomer. 

Har du en mistanke om, at der er skimmelsvamp på færde i dit hus eller din lejlighed, så er næste skridt at du enten selv eller ved professionel hjælp får konstateret svampen med hundrede procents sikkerhed. Ofte anbefales det, at man kombinerer to af de mange forskellige testmetoder, der findes, for at være helt sikker.

Husk altid at have gennemgået diagnoseproceduren inden at du sætter tid og penge af til at behandle hjemmet for svamp. Det kan være, at det, du oplever, ikke er svamp, men noget andet. 

Hvordan sikrer jeg mig for fremtiden? 

Hvad de færreste ved er, at der faktisk findes svampesporer overalt. Det er der som sådan ikke noget i vejen med – det er nemlig en helt normal tilstand. Problemer opstår først når det er, at et indeklima bliver for fugtigt. Da får svampesporerne nemlig de omstændigheder, som de behøver for at tiltage i vækst og gå fra at være sporer til at blive til deciderede svampe. 

På den måde er det med skimmelsvamp som med forkølelser og andre småsygdomme: Risikoen for at pådrage sig sådanne småskavanker er der i princippet altid, men sørger du for at holde omstændighederne omkring din krop gode (undgå at fryse, undgå at sove for lidt, etc.) så mindsker du risikoen for at infektioner kan få fat. 

Derfor er det egentlig ret simpelt: Ønsker du at sikre dig imod skimmelsvamp, bør du opretholde et indeklima, der ikke gør det oplagt for svampesporer at gro. For at opnå det rette tørre indeklima er der en række nemme og simple regler, som du kan prøve at følge. 

• Luft ud – gerne hele tre gange om dagen.
 
• Brug emhætten. Sørg for at bruge emhætten i køkkenet, hvis der er én. 

• Huske at bruge de udluftningskanaler. Brug alle udluftningskanaler der eventuelt måtte være tilgængelige på dit badeværelse – også i de kolde måneder.

• Undgå at tørre vasketøj indendørs. Brug i stedet vaskekælderen, tørreloftet eller hvad du ellers måtte have af tilgængelige tørremuligheder.
 
• Sørg altid for at dine afløb fungerer som de skal. Er de ikke funktionsdygtige, eller løber vandet delvist ved siden af, så kan fugten ofte samle sig i kanter og hjørner, hvor den ikke kan komme fri.
 
• Vær sikker på at de ydre strukturer i dit hus holder tæt. Særligt områder omkring skorstene, kviste og tagvinduer er udsatte felter, hvor fugt oplagt vil kunne sive ind, hvis konstruktionen ikke er i orden.
 
• Husk også at være meget opmærksom på dine vinduer. Særligt omkring kuldebroer kan der i forbindelse med hyppig opståen af kondens nemt forekomme skimmelsvamp. Derfor: Med det samme at du registrerer det mindste fugt på én af dine ruder, skal den tørres af med et stykke tørt toiletpapir eller køkkenrulle. 

God vind med at holde din bolig svampefri

Er du nået så langt i din læsning som hertil? Ja, så betyder det at du nu skulle være rigtig godt rustet til en fremtid helt fri for skimmelsvamp. Vi har gennemgået alt, hvad der er vigtigt at vide i forhold til emnet og ved 

nu, hvordan skimmelsvamp registreres, hvordan det konstateres og frem for alt hvordan det bedst kan forebygges. Vi har desuden set på, hvordan svamp kan påvirke dit fysiske helbred. Tak for at læse med – vi håber du føler dig klogere, og at du har mod på at tage din nye viden med dig ind i en svampefri fremtid.


100% Gratis & uforpligtende.