Slip af med fugt på badeværelset – Kom fugten til livs

Kære læser. Når du finder dig selv på denne side, så er det sansynligvis fordi at du har problemer med fugt på badeværelset i din bolig. Det kan også være, at du er bekymret for, om der kan opstå fugt senere hen – og at du ønsker dig en række gode råd og vejledning i forbindelse med, hvordan du kan forebygge det. 

Vi er glade for, at du er her, for vi har dedikeret denne tekst til at være en guide til dig, der vil vide alt om indeklima, fugt og skimmelsvamp. Så læs med med og få al den information, du skal bruge, for at sikre et tørt og fugtfrit hjem.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Hvordan kan der opstå fugt på mit badeværelse? 

Fugt opstår, når du bruger større mængder af varmt vand i forbindelse med at du tager bad eller barberer eller vasker dig imens at den varme hane løber.

Varmt vand afgiver fugt i form af damp. Når dampen ikke lukkes ud (eksempelvis igennem et åbent vindue), så hober den sig op på eksempelvis lofter og vægge og kan på den måde komme til at danne fugtskader. Fugtskaderne kan medføre eksempelvis skimmelsvamp og lignende dårligdomme. 

Hvad kan jeg gøre for at undgå fugt på badeværelset og andre steder i huset? 

Først og fremmest: Husk altid at lufte ud. Både i forbindelse med at du bader, men faktisk også på andre tidspunkter. Udluftning er essentiel for at opretholde et godt indeklima – både på badeværelset og i resten af hjemmet. Det er nemlig ikke kun varme bade og løbende vandhaner, der afføder fordampningspocesser: Nej, udledning af fugt sker hele tiden i et hjem, hvor der er liv. Tænk 

eksempelvis på noget så basalt som madlavning. Når du koger en sovs eller en suppe ind, så forsvinder der gradvist væske fra gryden. Her sker det akkurat som på badeværelset at fordampning leder små mængder fugt ud i luften. Denne fugt kan, hvis du ikke bruger udsugningen eller åbner dit køkkenvindue, sætte sig fast i og på tørre flader overalt i hjemmet. 

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg ikke har mulighed for at lufte ud? 

Det er ganske almindeligt, at huse og lejligheder kan have køkkener og badeværelser uden vinduer. Hvis du lever med et vinduesløst bad eller køkken, så er der dog heldigvis andre veje til udskiftning af luften.

I køkkenet bruger man typisk en emhætte, mens man på badeværelser kan installere en ventilator eller et udsugningsanlæg. Dette fungerer akkurat lige så effektivt som den gammeldags model med vinduerne. 

Når skaden er sket – hvordan konstaterer jeg skimmelsvamp? 

Har du mistanke om, at der er opstået skimmelsvamp i dit bad eller andetsteds i din bolig? Da er der flere forskellige metoder, som kan tages i brug, for at finde frem til en endelig konklusion. 

Mycometer-testen

En af de nemmeste måder at tjekke for skimmelsvamp er ved at lave en mycometer-test. Mycometer-testen fungerer ved at du kører en vatpind hen over den flade, som du mener at der er skimmelsvamp på. Herefter puttes vatpinden med prøven på ned i en steril væske, som i løbet af få timer aflæser prøven for skimmelsvamp-enzymer. 

Blandt fordelene ved denne måde at teste på er dels, at du selv kan udføre processen, og dels at du får svaret på prøven efter blot få timer. Usikkerhedselementerne ved denne testform er på den anden side, at testen ikke er fuldstændigt præcis. På den måde vil den eksempelvis ikke kunne aflæse hvilken type skimmelsvamp, der eventuelt er tale om, ligesom at den ofte ikke vil kunne skelne imellem aktuel skimmelsvamp og rester fra foregående tiders svamp. 

Test for skimmelsvamp med luftmåling 

Måling af luften er en anden metode hvorpå man kan teste et område for skimmelsvamp. Denne metode er smart, blandt andet idet at den er mere præcis end den føromtalte mycomer-test. Dette ses blandt andet i, at man med denne test er i stand til at skelne forskellige typer af skimmelsvamp fra hinanden. Blandt ulemperne ved luftmålingstesten er, at den først giver resultat flere dage efter at den er blevet udført. 

Måling for skimmelsvamp ved hjælp af aftryksplade

Du kan også bestille en ekspert til at komme ud og tjekke dit hjem for skimmelsvamp ved hjælp af aftryksplader. Denne testforms største fordel er, at den er meget præcis. En bagdel ved den er, at du ikke selv kan udføre den, samt at det vil tage helt op til seks dage, inden at du har resultatet. 

Som det fremgår, har hver målingsmetode både fordele og ulemper. Derfor er det almindeligt at man i forbindelse med et tjek kombinerer to metoder for at opnå det bedste og mest holdbare resultat. 

Hvad gør jeg for at fjerne skimmelsvampen? 

Har du fået et positivt svar på din skimmelsvamptest, så skal svampen fjernes så hurtigt som muligt. Heldigvis er der mange forskellige produkter på markedet. 

Tag en tur til dit lokale byggemarked og kig efter eksempelvis Hysan, Protox eller produktet Skimmel. Klorin virker også, men her skal du være opmærksom på, at det er et produkt, som skal bruges med omtanke – det er nemlig yderst skadeligt for miljøet. 

Du kan naturligvis også tilkalde et professionelt firma, som imod betaling vil kunne fjerne svampen med professionel og erfaren hånd. 

Husk også, at hvis det er sket, at du har fundet skimmelsvamp i din bolig, så er det naturligvis mindst ligeså vigtigt at tænke fremad, som at tage action på situationen nu-og-her. Du må derfor, samtidig med at du får svampen fjernet, sætte tid af til at udtænke en plan for, hvad du må gøre for i fremtiden at undgå at ny svamp opstår i dit hjem. 

De tre absolut vigtigste ting at fokusere på for at sikre et godt indeklima: 

Husk at lufte ud – særligt i forbindelse med badning og madlavning, men også generelt. Gerne mindst to gange om dagen! 

Undgå at tørre dit vasketøj indendørs – Brug i stedet vaskekælderen, altanen eller haven. 

Brug udsugning – Benyt alt hvad der er tilgængeligt i din bolig af udsugningsanlæg, emhætte etc. – særligt hvis dit køkken eller badeværelse ikke er udstyret med et vindue til udluftning.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Fagtilbud.dk