Skimmelsvamp i fuger – Undgå mug og sorte pletter i fugerne

Har du netop opdaget at der er begyndt at komme sorte pletter og plamager i dine fuger, så er det nu du skal få ordnet problemet, inden det bliver en uoverskuelig opgave. Skimmelsvampen kan nemlig hurtigt vokse sig til et alvorligt problem og det kan have konsekvenser for dit og familiens helbred.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

OBS: * Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få den bedste pris i markedet. Indhendt gratis tilbud her.


Hvordan fjerner jeg skimmelsvamp i fugerne?

Hvis fugerne på badeværelset er angrebet af sorte pletter eller plamager, er de med andre ord angrebet af skimmelsvamp. Dette skal naturligvis bekæmpes og behandles så hurtigt som muligt, for at undgå, at skimmelsvampsangrebet spreder sig til et større område. Når man skal fjerne sådanne skimmelsvampsudbrud, er der et par forskellige ting man kan gøre:

Den første ting man kan forsøge sig med ved et sådan skimmelsvampsangreb, er at rengøre selve det angrebene område grundigt. Hertil kan man blandt andet anvende brun sæbe eller Rodalon som rengøringsmiddel.

Selve blandingsforholdene afhænger hertil af det pågældende rengøringsmiddel, men vil altid være at finde på rengøringsmidlets etikette. Når man har lavet en opblanding efter disse blandingsforhold, er det tid til at skrubbe det angrebne område grundigt.

Når man har smurte fugerne grundigt ind, bør man lade rengøringsmidlet sidde nogle minutter, for at få den mest mulige optimale virkning heraf. Efter nogle minutter, er det tid til at skylle området grundigt rent igen.

Man kan med fordel anvende en lille svamp eller børste, til både at påføre rengøringsmidlet og efterfølgende til at fjerne rengøringsmidlet igen. 

Hvis de sorte pletter og/eller plamager forsvinder efter denne behandling, har der formentlig været tale om et forholdsvist overfladisk angreb. I såfald er der ikke mere at gøre nu end at se tiden lidt an, for at finde ud af om pletterne kommer tilbage igen.

Tilmed vil det være en god ide at tænke nærmere over, om man har en optimal nok udluftning, samt en ikke for høj luftfugtighed på sit badeværelse, da disse parametre netop er store vækstkilder for skimmelsvamp.

Hvis de sorte pletter og/eller plamager derimod næsten er forsvundet, men stadig er lidt tydelige, kan man forsøge at gentage behandlingen. 

Skal alle fliserne på badeværelset omfuges ved et skimmelangreb?

Skift fugen på det angrebne område – Har behandlingen slet ikke virket, kan det være tegn på at hele fugen er angrebet. Der er således ikke andet for end at udskifte den angrebne fuge.

Dette gælder ligeledes, hvis fugen bliver helt rent af rengøringsbehandlingen, men derimod begynder at smuldre meget eller har mange revner. Smuldrede eller revnede fuger, er atter en typisk vækstparameter for skimmelsvamp på badeværelset.

Er det nødvendigt at skifte fugen, vil det altid være en fordel at anvende en elastisk fugemasse, med et rigt indhold af fungicider. Dette skyldes at fungicider blandt andet medvirker til at beskytte mod skimmelsvamp.

Sådanne elastiske fugemasser går ofte under betegnelser som blandt andet sanitetssilikone, byggesilikone og vådrumssilikone.  

Måden hvorpå du skifter fugen, er ved først at rengøre området godt. Dertil skal du anvende en lille form for spartel, til at grave/nørkle den gamle fuge ud med. Når den gamle fuge er fjernet, rengøres området grundigt, der hvor fugen skal sidde.

Efterfølgende påføres et jævnt lag af den nye fugemasse på området, hvorefter fugemassen skal have lov til at tørre ordentlig ind. 

Skift fugen på hele væggen – Hvis man har skiftet et stykke af fugen på sin badeværelsesvæg, og der efter et kort stykke tid atter kommer angreb med skimmelsvamp, kan det være tegn på at der er tale om et mere dybdegående problem.

I såfald kan der for eksempel være tale om, at den bagvedliggende mur ligeledes er angrebet, eller at et større område er angrebet end først antaget. I sådanne tilfælde, bør man altid rådføre sig med en fagmand indenfor området, inden man begynder at behandle angrebet yderligere.

Det skal dog siges, at såfremt man står midt på måneden og ikke har råd til at rådføre sig med en fagmand førend den næste måned, bør man altid blive ved med at rengøre området, for således at holde omfanget af skimmelsvamp nede.

Det kan dog på ingen måder og under ingen omstændigheder anbefales, at vente længere tid end højest nødvendigt. Med andre ord, kan det kun gå for hurtigt med at få kontaktet en fagperson. 

Hvorfor kommer der skimmelsvamp i fugerne?

Selve årsagen til at der opstår skimmelsvamp i badeværelsesfugerne, kan skyldes flere forskellige ting. 

Den bagvedliggende mur er angrebet – Først og fremmest kan det skyldes at den bagvedliggende mur, er angrebet af skimmelsvamp. I såfald vil dette angreb med tiden sprede sig til fugerne, da man formentlig ikke vil opdage angrebet før. Det er dog langt fra hver gang at dette er årsagen til angrebet, da der i såfald er tale om et mere dybdegående angreb. 

For høj luftfugtighed og manglende ventilation – En klassiske årsag til at der opstår skimmelsvamp i fugerne, er derimod at der er en for høj luftfugtighed på badeværelset, samtidig med at der ikke er en optimal ventilation. En kombination af disse to forhold, skaber nogle af de bedste vækstmuligheder for fugt og skimmelsvamp på badværelset. 

Gamle og slidte fuger – En anden klassisk årsag til at der opstår skimmelsvamp i badeværelsesfugerne, er tit og mange gange selve standen på fugerne. Ved meget gamle fuger, ser man oftere angreb af skimmelsvamp, end man gør ved nyere fuger.

Dette skyldes naturligvis, at såfremt der opstår revner i fugerne, eller hvis fugerne sågar begynder at smuldre, er der mulighed for at fugt og vand kan lægge sig i revnerne og hullerne. Når vandet og fugten ligger der, vil der lige så stille udvikle sig fugt, hvortil skimmelsvamp hurtig kommer frem. Det er derfor altid vigtigt at tjekke sine fuger regelmæssigt igennem, for at forebygge eventuelle skimmelsvampsangreb. 

Kan skimmelsvampen have spredt sig til væggene bag fliserne?

Som vi allerede har været inde på, kan et skimmelsvampsangreb i fugerne, godt sprede sig til den bagvedliggende væg, og ligeledes omvendt kan et angreb på væggen bagved, sagtens sprede sig til fugerne.

I sådanne tilfælde vil det ofte være nødvendigt med en større renovering af den angrebne væg. Det er derfor yderst vigtigt at tage kontakt til og rådføre sig med en fagmand indenfor området så hurtigt som muligt, så snart man opdager eller har mistanke om et skimmelsvampsangreb på den bagvedliggende mur. Jo før man tager kontakt, jo billigere vil det ofte være at reparere og behandle skaden igen.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Fagtilbud.dk