Det kan ikke undgås at kogepladen af og til trænger til en kærlig, for ikke at sige grundig, rengøring. Det er hertil dog vigtigt at understrege, at man aldrig bør rengøre sin kogeplade imens den stadig er varm.

Dette gælder uanset om du har at gøre med en induktionskogeplade, eller en keramisk kogeplade. Med andre ord, er det altså vigtigt at du lader kogepladen køle helt ned inden du påbegynder din rengøring, og dermed ikke begynder at rengøre kogepladen lige efter du har anvendt den.  

Daglig let rengøring

For at gøre det lidt nemt for dig selv, når det kommer til rengøring af kogepladen, kan du med fordel vænne dig til at tørre selve kogepladen samt bordpladerne af med en våd klud efter du har været i køkkenet. Hertil kan man således ”nøjes” med at foretage en mere grundig rengøring af både kogepladen og hele køkkenet generelt, en gang om ugen.  

Som nævnt i starten, er det yderst vigtigt at kogepladen får lov til at køle af før end man påfører en våd klud på denne. Man kan derfor med fordel gøre det til en vane at rengøre kogepladen, når man er færdig med at spise og efterfølgende har ryddet op, samt taget sig den frihed at slå lidt mave på sofaen. I de fleste tilfælde vil kogepladen nå at blive helt kold i løbet af denne tid. 

Det er hertil også altid en god ide at tørre kogepladen af i to omgange. Først med en våd klud, og derefter tørre efter med en tør klud, for at fnuller og lignede ikke sætter sig med det samme på kogepladen igen. 

Specielt i forhold til glasoverflader

Når det kommer til induktions kogeplade samt glaskeramiske kogeplader, er der ingen tvivl om at begge typer er rengøringsvenlige, i og med at selve glasoverfladen er så glat.

Det vil derfor oftest også være tilstrækkeligt med blot at nøjes med en våd klud med lidt rengøringsmiddel tiltænkt gaskogeplader påført, til at tage både fedt, gamle madrester og hvad der ellers kan komme af skidt på en kogeplade.

Hvis nogle af madresterne er ekstra besværlige at få af, kan man med fordel anvende en glasskraber. Det er dog vigtigt at sørge for at det er en glasskraber, da man ellers kan risikere at lave ridser og skrammer i selve kogepladens glasoverflade. 

Natron til svære madrester

Hvis det ikke er tilstrækkeligt med både en våd klud med rengøringsmiddel på og en glasskraber, for at komme madresterne til bunds, kan man med fordel forsøge sig ad med lidt natron.

Måden hvorpå dette foregår, er ved at fugte to viskestykker i hhv. varmt vand, hvor der opblandet opvaskemiddel i. Herefter skal der hældes natron ud over selve kogepladen på de pågældende områder.

Nu er det så tid til at vride viskestykkerne halvt op, for derefter at lægge dem ovenpå natronen der er påført kogepladen. Det er hertil vigtigt at understrege at viskestykkerne ikke må være fuldstændig vredet op, men gerne stadig dryppe lidt med vand – selvfølgelig ikke dryppe med vand i en overdreven mængde. 

Viskestykkerne skal nu have lov til at ligge og virke i minimum et kvarters tid. Jo mere beskidt din kogeplade er, jo længere vil tørretiden ligeledes være for at opnå det bedste mulige resultat.

Når tørretiden er gået, er det tid til at fjerne viskestykkerne igen. Rengør nu området med en våd klud og gentag eventuelt processen hvis nødvendigt.