Når man har tændt for sine radiatorer og de efterfølgende er blevet tilpas varme, vil man måske undre sig over, hvorfor radiatoren ikke også er varm i bunden. Mange tror fejlagtigt at der er noget galt med radiatoren, når den ikke er varm i bunden, men virkeligheden forholder sig lige modsat.

For selvom det giver god mening at hele radiatoren burde blive varm når man tænder for den, er det meningen at den ikke skal blive varm i bunden. 

Radiator varm i bunden 

Hvis ens radiator er varm i bunden, er det med andre ord et tegn på at man forbruger mere varme end man udnytter. Dette skal forstås således at hvis ens radiator er varm i bunden, tyder det på at der bliver lukket varme ud, inden man når at få glæde af denne varme.

Er det således ikke muligt at opvarme et rum, uden at rummets radiatorer bliver varme i bunden, er det med andre ord ikke tilstrækkeligt med de etablerede varmekilder der er i rummet. Læs denne guide hvis ikke radiatoren ikke bliver varm.

Tilføjelse af flere varmekilder

En måde hvorpå man kan komme problemet med en kold bund i en radiator til livs, er ofte ved at installere og montere flere varmekilder i rummet, som for eksempel en ekstra radiator. På denne måde kommer den eksisterende radiator ikke på overarbejde på samme måde, hvilket giver mulighed for at genskabe en kølig bund i radiatoren. 

Det er dog samtidig et projekt, som man ikke bør kaste sig ud i selv, såfremt man ingen tidligere erfaringer har med dette. Årsagen hertil er, at man ubevidst let kan komme til at yde mere skade end man egentlig gør gavn, hvortil de medfølgende skader kan være yderst omfattende og omkostningsfulde at komme til livs igen. 

Man bør derimod altid rette henvendelse til en relevant fagkyndig person inden for området. Et godt bud herpå, er blandt andet at gå til din lokale VVS forretning og få et godt tilbud på hvad det vil koste at få monteret en ekstra varmekilde. I forbindelse hermed er det vigtigt at være opmærksom på, at hvis en fagmand kommer med et eksempel på en monteringspris, gælder denne pris alene for selve monteringen. Selve varmekilden er således ikke inklusiv i denne pris. Læs denne guide til montering af radiator, samt denne om nedtagning og fjernelse af radiator.

Returrør må ikke være varmt

Lige såvel som radiatorens bund ikke må blive varm, må det underliggende returrør der er at finde i bunden af radiatoren, ligeledes ikke være varm. Dette rør skal gerne være koldt, men må som maksimalt være håndvarmt. Er røret varmer end det, er det atter tegn på at den eksisterende varmekilde ikke er tilstrækkelig til at varme det pågældende rum op. 

Højere varmeregning

Udover at det slider unødigt hårdere på selve radiatoren, ved at selve bunden er varm, vil det også tydeligt være at mærke på sin varmeregning. Man tror måske at det ekstra forbrug som den eksisterende radiator bruger på at varme rummet op og dermed resultere i en varm bund af radiatoren, går lige op med hvad et eventuelt forbrug ville lyde på, hvis man fik installeret og monteret en ekstra varmekilde. 

Dette er i mellemtiden ikke helt sand, selvom mange nok nikkende vil kunne sætte sig ind i den opfattelse. For bedst at kunne realisere hvor meget ekstra energi en ”underbemandet” varmekilde bruger på at varme det pågældende rum op, kan man på mange måder sige, at den eksisterende radiator bruger mere energi, i forhold til hvad der kræves af energi efter installationen og montering af en ekstra varmekilde. 

Der er således altid en god grund til at gøre noget ved problemet hurtigst muligt, hvis man opdager at en eller flere af sine radiatorer bliver varme i bunden, når disse står tændte.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.