Vinylgulv i Kælder – Hvad koster det?

Hvad koster det at få lagt et nyt vinylgulv i kælderen? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris på mellem 500-1.200 kroner pr. m2 (inkl. materialer). En kælder på 50 kvadratmeter vil derfor koste i omegnen af 25.000-60.000.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere priser hos lokale fagfolk, for at få et estimat. Indhendt gratis tilbud her.


Er vinylgulve godt at anvende i en kælder?

Hvis man står overfor at skulle have et nyt gulv i sin kælder, hvad end det er praktiske årsager, eller blot af ren lyst til forandring, er der et hav af muligheder at kaste sig over.

En yderst god løsning, som man dog bør huske at kigge nærmere på undervejs i denne søgning, er ikke mindst vinylgulve til kælderen. Årsagen til at lige netop vinylgulve er særligt fordelagtige at anvende i sin kælder, skyldes en lang række blandede faktorer og forhold.

Først og fremmest kan der nævnes den rent økonomisk fordel som man vil opleve med et vinylgulv, hvilket blandt andet skyldes at selve materialet ligger i den lave ende af prisskalaen, samtidig med at materialet har en yderst lang holdbarhed.

Herudover er det væsentligt at bemærke, at vinylgulve er yderst modstandsdygtige overfor vand og andre væsker, som man ofte vil kunne opleve i sin kælder.

Udover disse fordele, må det ej heller forglemmes at nævne de rent designmæssige og udseendemæssige fordele, som der følger med valget om et vinylgulv.

Dette skyldes blandt andet at der findes et hav af muligheder af forskellige farver og glans af vinylgulve, hvortil det kun er fantasien der sætter grænser for, hvordan lige netop dit kældergulv skal ende med at se ud.

LÆS OGSÅ: Alt om epoxygulve

Hvad skal der lægges under vinylgulve i en kælder?

Når det kommer til selve forberedelsen af at belægge sit kældergulv med vinyl, er det vigtigt først og fremmest at kende til de forskellige typer af vinyl installationer.

Årsagen hertil er at de tilhørende behov for undergulv afhænger af selve installationstypen. Man kan i forbindelse hermed, gå ud fra tommelfingerreglen omkring at enhver vinylbelæg, som der overstiger 4 mm. i tykkelsen, har behov for et vinyl specifikt underlag.

Med andre ord, skal man her vælge et underlag, som der specifikt udviklet til brug for vinylgulve. Dette underlag vil ofte have en diameter på lidt under 2 mm. Måden hvorpå selve underlaget skal lægges, afhænger af det konkrete produkt.

Det vil dog altid være anført på selve produktets etikette, men skulle man stadig være i tvivl, kan man med fordel forhøre sig af, i sin lokale byggeforretning.

Hertil kan man ved tyndere vinyl konstruktioner nøjes med at tilføje et skumunderlag, for således at påvirke selve styrken i gulvet. Hertil er det vigtigt at huske på, at vinylgulve, som der er under 4 mm. altid skal lægges lige over undergulvet. 

LÆS OGSÅ: Alt om betongulve

Kan du lægge vinylgulve ovenpå beton?

Et ret så velkendt spørgsmål, når først man har valgt at ville etablere vinylgulve i sin kælder, er hvorvidt man kan lægge vinylgulvet ovenpå det eksisterende gulv, eller om man er nødt til først at fjerne det eksisterende gulv.

Til dette er svaret dejlig let at gå til, da man med et vinylgulv, har rig med mulighed for blot at bygge ovenpå det eksisterende gulv. Dette er gældende uanset om det gamle gulv er bestående af cement plader, beton eller øvrige materialer.

Det forringer tilmed IKKE selve vinylgulvets vandtæthed, ved blot at bygge ovenpå et eksisterende gulv, hvilket blandt andet er med til at gøre det så let at etablere et vinylgulv i sin kælder.

Hvis man dog har problemer med enten fugt, mug og/eller skimmelsvamp i sit gamle kældergulv, bør man først og fremmest forsøge at bekæmpe problemet, hvorefter det altid vil være anbefalelsesværdigt at etablere et dampspærre imellem det gamle gulv og vinylgulvet, for at forhindre mulige fremtidig angreb i at bryde frem. 

Kan skimmelsvamp vokse under vinyl plankegulve i kælderen?

Som nævnt før, er det vigtigt at gøre noget ved eventuelle problemer med enten fugt, mug og/eller skimmelsvamp I det eksisterende kældergulv, inden man etablerer vinylgulve.

Årsagen hertil er, at såfremt man ikke bekæmper problemet, men blot bygger ovenpå, vil problemet stadig vokse og gro nedenunder vinylbelægningen. Dette vil medføre en risiko for, at der med tiden vil bryde fugt, mug og/eller skimmelsvamp igennem vinyl materialet, hvortil det vil være nødvendigt at fjerne både vinylgulvet og det gamle gulv.

Man kan derfor lige så godt gøre noget ved problemet med det samme, fremfor at løbe den risiko, da sandsynligheden er stor for at fugt, mug og/eller skimmelsvamp vil bryde igennem vinyl materialet før eller siden.

I forbindelse hermed, vil det også altid være en god ide at etablere et dampspærre, for således at forebygge mulige fremtidig udbrud og problemer med enten fugt, mug og/eller skimmelsvamp. 

Hvordan forbereder jeg min kælder til vinyl plankegulve?

Som vi tidligere var lidt inde på, kræves der en vis form for forberedelse, hvis man ønsker at etablere vinylgulve i sin kælder. Vi nævner her at det blandt andet er yderst vigtigt at kende til de forskellige vinyl installationer, da selve underlaget afhænger heraf.

Derudover er det nødvendigt at foretage en grundig rengøring af hele gulvet. Det er desuden nødvendigt og yderst vigtigt, at man går hele gulvet grundigt igennem, for at finde eventuelle huller, revner, sprækker eller lignede skader i det gamle gulv, da disse først skal fyldes ud, førend at man skal etablere vinylgulvet ovenpå.

Hvis man anvender vinyl planker, er det ligeledes vigtigt at tilskære disse planker i passende længder, såfremt dette ikke er gjort på forhånd fra fabrikken. Når hver og et af disse forberedelses trin er gennemført, begynder man lige så stille at være klar, til at etablere selve vinylpladerne på sit kældergulv.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.