Montering af tagrender – Hvad koster det?

Tagrenden som sidder for enden af dit tag, spiller en afgørende rolle, når det handler om at beskytte facade, vinduer, døre og sokkel på dit hus. Og særligt i de senere år har flere og flere skybrud været med til at stille høje krav til dine tagrender. 

Det er forholdsvis enkelt at udskifte de gamle tagrender med nye, og er du lidt fiks på fingrene, behøver du ikke nødvendigvis at have fat i en håndværker, det er nemlig ikke så svært at gøre det hele selv. 

Vi vil gerne hjælpe dig lidt på rette vej, så derfor kan du her i artiklen finde en lille guide til, hvordan du gør, når du skal i gang med at montere de nye tagrender på dit hus.

Beskyt huset med tagrender

For at beskytte dit hus imod regn er det vigtigt, at du har nogle gode tagrender, som kan forhindre vandet i at lave skade på huset. Hvert eneste år kommer der omkring 100.000 liter vand ned fra himlen, og hvis du ikke har nogle gode tagrender, som er i stand til at lede vandet væk, vil vandet i stedet løbe ned af huset, og det vil med tiden kunne lave store skader på dit hus.

Præcis derfor bør du også en gang imellem tjekke dine tagrender for huller og skidt, som kan være med til at forhindre tagrenderne i, at udføre det de skal. Særligt i efteråret, når træerne taber deres blade, vil disse ofte lægge sig i tagrenden, og de skal selvfølgelig fjernes for, at tagrenderne kan lede vandet væk. 

Sørg for at dine tagrender har det rigtige fald

Rendejernene på dine tagrender er udelukkende dem, der kan være med til at bestemme, hvor meget fald der skal være på dine tagrender.

Det er derfor nødvendigt, at du sørger for, at disse er monteret korrekt, og at bukket sidder det helt rigtige sted. Ellers er tagrenden ikke i stand til at lede vandet ned i afløbsrøret.

Tagrenderne skal også monteres, så de har et let fald væk fra huset, så du ikke risikerer, at vandet løber til den forkerte side i tilfælde af, at tagrenden bliver fyldt med vand.

Her kan du bruge en rendejernsbukker, så du får det rigtige fald, disse kan lejes i mange byggemarkeder rundt om i landet. 

Vælg den rigtige type tagrende

Tagrender findes i mange forskellige størrelser og typer. En tommelfingerregel er, at tagrender på 100 mm passer til mindre bygninger, såsom udhuse og garager. Tagrender på 120 mm passer til almindelige parcelhuse, og de helt store på 150 mm passer til store bygninger, for eksempel stalde og store lagerbygninger. 

Når du skal i gang med at udvælge dine tagrender til huset, findes der flere forskellige typer og materialer, som du kan vælge imellem. Det er materialer som disse: 

Tagrender i plast

Tagrender i plast er den billigste løsning, når du skal have nye tagrender. Tagrender i plast er i stand til at holde i alt slags vejr, ulempen er bare, at de vil udvide sig en del, hvis temperaturen stiger. Det er værd at overveje i og med, at temperaturen om sommeren kan risikere at stige en del. Til gengæld er tagrender i plast nemme at arbejde med. 

Tagrender i zink

Tagrender i zink kan klare de fleste udfordringer. Bor du i nærheden af havet, er tagrender i zink oplagte at bruge. Til gengæld skal du være forsigtig, når du monterer dem. Zink er et blødt materiale, som med tiden vil få en grålig overflade, fordi zink patinerer. 

Tagrender i kobber

Tagrender i kobber kan holde til det samme som en tagrende i zink. Med tiden vil kobberet patinere, og de vil derfor få en grøn tone på overfladen. En tagrende i kobber hører til i den dyrere ende, men til gengæld vil du kunne glæde dig af dit arbejde i lang tid, da kobber kan holde i op til 80 år. Du bør dog være opmærksom på, at hvis du selv monterer dine tagrender i kobber, så skal du have fat i en fagmand til at lodde dem sammen. 

Tagrender i stål

Tagrender i stål er særdeles velegnede til både regn, sne, varme og kulde. Vælger du en tagrende i stål, og bor du nær havet eller i et forurenet industriområde, vil tagrenderne i stål ruste. 

Guide: Sådan monterer du dine nye tagrender

Måske er dine tagrender efterhånden blevet gamle og slidte, og der er derfor god grund til at skifte dem ud med nogle nye. Det kan også være, at du gerne vil skifte dem, hvis de for eksempel skal være ens hele vejen rundt på et ældre hus. Uanset hvad så er det slet ikke så svært, som det lyder, og så er det heller ikke altid, at du behøver at udskifte det hele på én gang. 

Er rendejernet, det som holder tagrenden, ikke i stykker, kan dette for eksempel sagtens bruges igen til de nye tagrender. 

  1. Start med at bukke for fjedrene samt de inderste fjedrer op. Nu kan du nemt afmontere de gamle tagrender. Du kan eventuelt bruge en nedstryger til at save i tagrenden, hvis den er svær at få op. Vip nu tagrenden ud. 
  1. De gamle for fjedre som stadig sidder fast på taget, skal nu fjernes eventuelt med en nedstryger. Herefter skal der monteres nye for fjedre på. Brug en hammer for at tvinge dem ned over rendejernene. 
  1. På den nye tagrende skal du montere nye ende stykker. Disse limes fast i begge ender og overskydende lim fjernes. 
  1. Skal du sætte to tagrender sammen for at kunne dække hele muren, stødes ende stykkerne tæt sammen. Samlingen skal lukkest med et samlestykke, som også skal limes. 

Guide: Sådan monterer du et nyt nedløbsrør 

Når du skal montere dine nye tagrender, så skal du med garanti også udskifte nedløbsrøret ved samme lejlighed. Sådan gør du: 

  1. Det gamle nedløbsrør fjernes ved, at du skruer det løs på holderen. 
  1. Tegn en streg der hvor det nye afløbsrør skal være. Lav to snit i hver side med en nedstryger og sav hullet ud. Er der store mærker efter nedstrygeren, kan disse fjernes med en metalfil. 
  1. Stykket skal nu limes grundigt fast på tagrenden. 
  1. For at lave selve nedløbet skal du save to stykker ud i den længde, som passer til nedløbet og til bøjningsstykket. Det til savede rør indsættes mellem de to bøjninger på nedløbet.