Montering af stålskorsten – Hvad koster det?

Hvem nyder ikke at sidde foran en knitrende brændeovn, mens man nyder varmen fra den. En stålskorsten er billigere men også nemmere at montere end en muret skorsten. Det er derfor en rigtig god løsning, hvis du overvejer at få en brændeovn i din bolig. 

Når du skal have en ny skorsten, er det vigtigt, at du vælger en, der er god. Særligt for at få et godt træk i selve skorstenen. Er trækket i skorstenen dårlig, vil det i stedet skabe røgudvikling i din brændeovn, fordi brændeovnen vil få en dårlig forbrænding. 

Overvejer du selv at montere en stålskorsten derhjemme, så kan du sagtens selv gøre det. Det kræver ikke nogen særlige kvalifikationer og heller ikke noget specielt værktøj. Det eneste det kræver, er, at du ved, hvordan du skal gøre det for at undgå farlige situationer med ild og varme. 

I denne artikel har vi lavet en lille gennemgang af, hvad det er, du skal være opmærksom på i forbindelse med at vælge og montere en ny stålskorsten derhjemme. Her følger også en lille guide til, hvordan du kan gribe selve monteringen an. 

FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK

Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.

Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk

Hvad er en stålskorsten?

En stålskorsten består af et enkelt rør, et inderrør, en isolering og en såkaldt yderkappe. Det er nemt selv at montere skorstenen og ofte tager det kun en enkelt arbejdsdag. Skorstenen kan monteres på hele husets tagflade eller sågar på ydervæggen på dit hus, hvilket gør stålskorstenen meget fleksibel. 

Overvejer du at opsætte en stålskorsten derhjemme, så bør du som det første undersøge, om det er muligt i din kommune. Der kan nemlig være særlige bestemmelser i lokalplanen, som forhindrer dig i at opsætte skorstenen.

Fordele ved at vælge en stålskorsten:

 • Billigere og nemmere at montere end en muret skorsten
 • Har stor fleksibilitet
 • Skadedyr, såsom skader og alliker undgår helt at bygge reder i en stålskorsten

Hvorfor skal jeg vælge en skorsten af stål?

Det der kendetegner en skorsten af stål, er, at den kan placeres hvor som helst på dit tag. Du kan endda vælge at montere skorstenen på husets ydervægge, hvis det altså passer til dit hus. En skorsten af stål er derfor en meget fleksibel skorsten, fordi den ikke behøver at sidde et bestemt sted på dit hus. 

Stålskorstenen er også rimelig nem at sætte op. Hvor det i modsætning til en muret skorsten kan tage op til flere dage, tager det med en stålskorsten ofte kun en enkelt arbejdsdag. Den typiske levetid på en skorsten i stål er omkring 20-30 år, så derfor kan du forvente, ikke at skulle skifte den ud lige med det samme – det er dog en god ide er at tænke over, hvordan du fyrer op i den for at få den til at holde i længst mulig tid. 

Må jeg gerne selv montere min nye stålskorsten?

Du må gerne selv montere og installere din nye stålskorsten. Det eneste du skal være helt sikker på, er, at du gør det korrekt. Hullet til brændeovnen skal du sikre dig, sidder lige over brændeovnen, ellers vil skorstenen komme til at sidde skævt. 

I bygningsreglementet står der, at skorstenen skal være høj, så høj at den er i stand til at lede røgen helt væk. Skulle du være i tvivl om, hvor høj skorstenen skal være på dit hus, så kan du altid tage din lokale skorstensfejer med på råd. En minimumhøjde hedder 3 meter fra toppen af din brændeovn til overkanten af din skorsten. 

Værd at have i tankerne før du vælger din nye stålskorsten

Det første du skal gøre, når du finder en ny stålskorsten, er at tjekke, om skorstenen kan klare den temperatur, som kommer fra din brændeovn. Derfor skal du altid huske at finde ud af, om skorsten og brændeovn passer sammen. En stålskorsten kan nemlig ikke klare den samme høje temperatur, som en muret skorsten kan. 

Passer skorsten og brændeovn ikke sammen, vil skorstenens indvendige rør og selve isoleringen tage skade. Er der for meget varme og kommer der hul i inderrøret, er der risiko for, at skorstenen bryder i brand. 

En god ide er også at rådføre dig med en arkitekt, som kan guide dig i, hvilken en type af stålskorsten der passer bedst til dit hus. 

Guide: Sådan monteres en stålskorsten

Vælger du selv at gå i gang med at montere den nye stålskorsten, så er det en forholdsvis nem proces at gå i gang med. 

 • Skal din nye stålskorsten stå indenfor, skal du starte med at skære et hul i tagbelægningen. Har huset flere etager, skal der også skæres hul heri, hvis skorstenen eksempelvis skal stå i stueetagen. 
 • For at placere brændeovnen kan du starte med at finde det rigtige sted ved hjælp af en lodsnor. Brug eventuelt et 8 mm langt søgebor, mærk hullet op og skær hul til den nye skorsten. Hullet skal være minimum 5 cm større end selve rørets diameter. 
 • Nu skal skorstensrøret føres gennem hullet i taget. Sørg for at forsegle hullerne så de er 100% tætte, så der ikke er risiko for, at der kan komme noget igennem taget. 
 • Monter nu selve start sektionen på det første stykke af det uisolerede røgrør. Selve afstanden mellem det uisolerede røgrør og de brændbare materialer skal være mindst 225 mm. 
 • Med de medfølgende spændebånd er tiden kommet til at montere de andre sektioner ovenpå. For at støtte skorstenen mellem husets loft og tag skal du bruge et spærstyr, som skal gøres fast på selve spærret.
 • Nu er det tid til at forsyne selve tagmaterialet med en passende inddækning. Sørg for at presse selve inddækningen i facon, så den følger taget. Herefter skal du montere en regnkrave. Brug en god silikonefugemasse rundt om og afslut med at montere selve regnhætten. 
 • Skal din skorsten sidde op af husets gavl eller på siden af huset, skal du i stedet lave et hul i husets ydervæg.
 • Røret til selve skorstenen skal nu føres ind i selve brændeovnen og fastmonteres med bøjler på ydervæggen.

Når du er færdig med at montere stålskorstenen, skal du altid sikre dig, at taget er 100% tæt, der hvor du tidligere lavede hullet. 

Til sidst, og når du er helt færdig med at sætte skorstenen op, er det tid til at kontakte din lokale skorstensfejer. Inden du tænder op i din nye brændeovn, skal skorstensfejeren nemlig altid godkende opsætningen af den nye skorsten.

FÅ 3 TILBUD FRA LOKALE FAGFOLK

Udfyld formularen og modtag 3 tilbud indenfor 48 timer.
100% gratis og uforpligtende.

Tilbudene indhentes via platformen 3byggetilbud.dk