Montering af opvaskemaskine – Hvad koster det?


En god opvaskemaskine er uundværlig i en travl hverdag, og ofte er det også en maskine, som langt de fleste af os ikke har lyst til at undvære i ret lang tid ad gangen. Desværre kan det af og til være nødvendigt at udskifte opvaskemaskinen, og det kan der være flere forskellige grunde til.

Måske er din opvaskemaskine gået i stykker, fordi den er gammel, måske er den blevet for dyr i drift eller måske skal den nuværende maskine bare udskiftes til en større model, fordi dit eller jeres forbrug har ændret sig. 

Står du i den situation, at din opvaskemaskine skal udskiftes, og uanset hvad grunden måtte være, så kan der være en masse spørgsmål, der melder sig på banen hos dig. For eksempel om du gerne selv må tilslutte den nye opvaskemaskine, hvordan du gør det og til sidst hvordan du kommer af med den gamle maskine?

Alt dette har vi her i artiklen prøvet at give en beskrivelse af. Alt sammen for at give dig et godt overblik over hvad du gerne må i forhold til den nye maskine, hvordan du gør det og hvad det er du skal være særlig opmærksom på, inden du går i gang med at montere. 

Hvad koster det at få installeret en opvaskemaskine?

Hvad koster det at få installeret en opvaskemaskine? De gennemsnitlige priser for montering af opvaskemaskine er mellem 650-1.400 kr.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente tilbud fra lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud på montering af opvaskemaskine her.


Må jeg selv tilslutte min opvaskemaskine?

Det korte svar er, ja du må godt selv tilslutte en ny opvaskemaskine. Du behøver ikke at være uddannet for at montere din nye opvaskemaskine. Er du lidt fiks på fingrene og vil du gerne slippe for udgifterne til en blikkenslager, så kan du prøve selv at tilslutte din opvaskemaskine. 

Du må nemlig gerne selv stå for at tilslutte maskinen. Det eneste du skal være særlig opmærksom på, er at gøre det korrekt – hvis du ikke gør det, kan det ende med at blive en halvdyr affære og i værste tilfælde have store ødelæggende konsekvenser, både for dig selv men også for andre. 

Skal den nye maskine udskiftes med en gammel version, og skal den også stå det samme sted i køkkenet, så er monteringen en rimelig simpel opgave at gå til. Her vil strømforsyningen, vandforsyningen og afløbet være præcis de samme steder som før, hvilket gør det nemmere for dig at gå i gang med at montere. 

Går du selv igang med at installere din opvaskemaskine, så skal du altid være opmærksom på ikke at komme til at bytte om på maskinens ledninger. Her kan du, hvis du ikke er opmærksom, risikere at sende 400 volt ind på de dele, som maksimalt kan tåle 230 volt. Det vil betyde, at maskinen hurtigt vil brænde af og så er du lige vidt. 

Vælger du selv at rode med elinstallationer, som du ikke har autorisation til, kan du risikere, at din forsikring ikke vil dække skaderne, hvis uheldet er ude. En fejlmontering kan også have alvorlige konsekvenser. Bliver maskinen installeret forkert, kan maskinen i værste tilfælde ende med at gå i stykker, men hvad værre er, er at en fejlmontering, kan lave store skader på både hus, mennesker og dyr. 

Er det første gang du skal prøve at installere en opvaskemaskine, så bør du sætte dig godt ind i, hvordan du skal gribe opgaven an, allerede inden du går i gang. 

Hvornår må jeg ikke selv foretage monteringen?

Alt efter hvordan dine installationer ser ud, så må du i de fleste tilfælde gerne selv montere din opvaskemaskine. Men for at få den rigtige opsætning af maskinen er det vigtigt, at du har styr på både el og vand, inden du går i gang.

En opvaskemaskine kræver et stik med jord, og har den nye maskine ikke det, skal du kontakte en autoriseret elektriker, som kan hjælpe dig med at lave et. Du må ikke gøre det selv. Installerer du en maskine uden jord, vil der nemt kunne opstå en spændingsforskel mellem maskine og jord, hvilket betyder, at du vil få et lille rap over fingrene, når maskinen er tændt, og det bør du selvfølgelig helt undgå. 

Lever dine installationer ikke op til, de krav der er, må du ikke selv montere din maskine. Du skal i stedet kontakte en autoriseret elinstallatør eller en hvidevaremontør, som kan hjælpe med at installere maskinen for dig. 

Hvad gør jeg ved min gamle opvaskemaskine?

Når du har installeret den nye opvaskemaskine, så har du sikkert også en gammel maskine, som du har brug for at komme af med. Hårde hvidevarer såsom opvaskemaskiner, vaskemaskiner, køleskabe og ovne, indeholder ofte miljøskadelige stoffer, hvilket betyder, at du ikke bare kan smide dem ud. Så skal du af med din gamle opvaskemaskine, så bør du altid gøre det på den rigtige måde – aflever den for eksempel på en genbrugsstation.

Langt de fleste genbrugspladser tager imod gamle og brugte hvidevarer, og det gælder selvfølgelig også din gamle opvaskemaskine. Har du ikke mulighed for selv at aflevere den gamle maskine på genbrugsstationen, kan du i stedet hyre et afhentningsfirma, som kan hjælpe dig af med den gamle maskine. 

Du kan også vælge at sætte maskinen til storskrald. Vælger du den løsning, bør du altid tjekke, hvornår maskinen vil blive afhentet. Står den for længe, vil den risikere at udlede stoffe,r som er giftige for miljøet. 

Guide: Sådan monteres en opvaskemaskine

Har du mod på selv at kaste dig ud i at montere din nye opvaskemaskine, så har vi her lavet en lille udførlig guide, som du bør følge, når du skal i gang med at montere den nye opvaskemaskine.

Det absolut første du skal sørge for, er at lukke for vandtilførslen, så du ikke risikerer, at der kommer vand over det hele. Ofte sidder afspærringsventilen tæt ved hanen eller ved siden af køkkenvasken. 

  • Start med at afmontere den gamle opvaskemaskine.
  • Tjek ledninger og slanger på den nye maskine, og tjek at der både er en afløbs- og tillægsslange.
  • Brug en slangeklemme når du skal fastgøre afløbsslangen til afløbet og montér en afspændingsventil rundt om afløbsrøret.
  • Tænd for opvaskemaskinen i stikkontakten og tænd for vandet.
  • Tænd for et kort vaskeprogram og tjek grundigt for lækager.

Inden du tænder for den nye maskine, bør du altid sikre dig, at den står sikkert og stabilt på gulvet. Sørg for at maskinen står i vatter. Som hjælp kan du eventuelt justere højden på benene. 

Sørger du for at installere din opvaskemaskine korrekt, og sørger du også jævnligt for at rense og afkalke maskinens filter, så kan du have stor glæde af den nye maskine i mange år fremover. 

Få hjælp til monteringen, af en lokal elektriker

Indsend din opgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, indsend din opgave nu.

Fagtilbud.dk