Montering af køkken – Hvad koster det?

Et nyt køkken er ikke bare et nyt køkken, for køkkenet er det sted i huset, hvor vi bruger rigtig meget tid sammen og det er også her, vi bruger tid på at snakke og hygge os sammen. Præcis derfor er det også vigtigt, at køkkenet er monteret efter alle kunstens regler, så der ikke pludselig opstår uventede overraskelser, når I står midt i madlavningen. 

Når du køber et nyt køkken, kan du købe dig til at få en til at komme og sætte køkkenet op. Men overvejer du selv at gå i gang med at montere dit nye køkken, så er det bare om at komme i gang, du kan nemlig sagtens klare opgaven selv. 

I denne artikel giver vi dig en trin-for-trin guide til, hvordan du kan montere det nye køkken, samt hvilke redskaber du skal bruge for at komme godt i mål. 

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.

Hvad skal du bruge?

Til at montere dit nye køkken har du brug for en række gode værktøjer. Det er blandt andet en tommestok, blyant, boremaskine, vaterpas, hammer og en stiksav. For at du kommer bedst muligt fra start, samt af sikkerhedsmæssige grunde, vil vi anbefale dig, at I er to om at klare opgaven. 

Hvad må du selv lave og hvad må du ikke selv lave?

Der kan være mange penge at spare ved selv at montere dit køkken. Men når det handler om at installere strøm og vand, findes der en række ting, som du ikke selv må lave. 

Nye installationer af el og stikkontakter kræver, at du kontakter en autoriseret el-installatør. Det samme gør sig gældende, hvis du ønsker at udvide allerede installerede elinstallationer. Det kan for eksempel være at sætte en stikkontakt lige ved siden af en allerede eksisterende kontakt. Det er heller ikke lovligt, at du selv laver el arbejde i sikringstavlen, det samme gælder også de steder i din boligs faste elinstallationer, hvor der er en spænding på over 250 volt. 

Når det handler om vand og VVS-arbejde, for eksempel gasinstallationer og nye vvs-installationer, skal du også altid kontakte en autoriseret VVS’er, som kan hjælpe dig med opgaven. Det er no-go at gøre det selv. 

Har du et elapparat, for eksempel en ledning eller en fatning, må du gerne selv reparere den. Du må også gerne selv sætte lamper op i dit nye køkken samt udskifte diverse stikkontakter og afbrydere med jord. 

Du må også gerne selv udskifte vandhane samt pakninger. Udskiftning af køkkenvasken må kun ske, hvis vandlåsen er synlig, det samme gælder opvaskemaskinen, men kun hvis denne er tilkoblet en spule- eller afspærringsventil. 

Hvordan bliver mit nye køkken praktisk at bruge?

Er du en af dem, som tilbringer mange timer i køkkenet, så er der en række ting, som du bør overveje, inden du går i gang med at udvælge dit nye køkken. 

 • For det første skal det nye køkken have den rette arbejdshøjde. Det skal også have en passende dybde samt en passende bredde. 
 • Når du skal indrette dit køkken, bør du nøje overveje, hvor køkkenredskaberne skal være. Her er det en god ide at placere dem der, hvor de skal bruges. 
 • Du bør vælge et køkkenbord, som kan holde til lidt af hvert, det skal også gerne være i et materiale, som er nemt at rengøre. 
 • Har du mange ting i dit køkken, så er det også en god ide, at du har god plads i både skabe og skuffer, så du kan pakke det væk, som du ikke bruger. 

Indretning af arbejdsplads i det nye køkken

Er i flere, der skal lave mad i køkkenet, så har I brug for, at der er plads til, at flere kan arbejde på samme tid. Særligt hvis der også skal være plads til, at mindre børn kan hjælpe til. Du bør også tænke på, om du godt kan lide at lave flere ting ad gangen. Til det er det vigtigt, at det nye køkken har god plads, så du har god plads til at lave flere ting på samme tid, når du står i køkkenet. 

Guide: Sådan monterer du dit nye køkken

 1. Opsætning af sokkel – Det første du skal gøre, inden selve køkkenet skal monteres, er at montere den sokkel, som køkkenet skal stå på. 
 1. Start med hjørneskabet – Når du skal montere selve køkkenet, er det en god ide først at starte med hjørneskabet. På den måde kan du nemt rette de andre skabe ind, så det hele kommer til at passe sammen. 
 1. Sørg for at alt er i vater – Det er vigtigt, at alle skabe står helt lige og at de er i vater. Sørg for at få dem til at flugte – det gælder hele vejen rundt på alle led og alle kanter.
 1. Skru skabene sammen – Skub alle køkkenskabe og ende skabe på plads. Alle skabe skrues sammen både foroven og forneden. 
 1. Skru mellemstykket fast – Tilpas mellemstykket og bor det fast til skabet. 
 1. Montering af bordpladen – Nu er det tid til at montere selve bordpladen. Her er det vigtigt, at du følger monteringsvejledningen, som følger med bordpladen. Undersøg bordpladen for fejl eller skader inden du går i gang med at montere. 
 1. Sørg for god støtte til bordpladen – Det er vigtigt, at du sørger for, at bordpladen har god støtte hele vejen rundt også i de hjørner, hvor skabene ikke giver støtte. Skal du have en opvaskemaskine i køkkenet, er det vigtigt, at du monterer toppladen, inden bordpladen kommer på. Med til opvaskemaskinen følger en alufolie, som skal monteres direkte under bordpladen for at beskytte denne mod fugtskader. 
 1. Lim bordpladen sammen – Består bordpladen er flere dele, skal disse limes sammen. Her er det vigtigt at bruge tilstrækkelig med lim. Kommer der overskydende lim op på oversiden af bordpladen, fjernes dette forsigtigt. 
 1. Montering af kogeplade – For at montere kogepladen i bordpladen skal du skære et passende hul. Pas på ikke at lave hullet for stort, så er det bedre at lave det for lille første gang. Her skal du være opmærksom på, at du ikke selv må lave de elektriske installationer, men i stedet skal disse udføres af en certificeret elektriker. 
 1. Påsættelse af greb i låger – Er opvaskemaskine, køleskab og fryser integreret, skal du huske at sætte greb på. Her kan du med en blyant markere, hvor grebene skal være og derefter bore små huller, så du kan skrue grebene fast. Her er det en god idé at bruge støtte på bagsiden af lågen, når du skal bore. På den måde kan du undgå at lave skader på lågen. 

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.