Maling af Sokkel – Hvad koster det?

Er soklen på dit hus, begyndt at se trist og grim ud, så er det selvfølgelig tid til at få gjort noget ved det. Her guider vi dig både til hvordan du kan gøre det selv og hvordan du kan indhente de bedste tilbud fra lokale fagfolk nær dig. Vi guider dig til hvordan du gør arbejdet selv og besvarer også alle de relevante spørgsmål du måtte have i forbindelse med maling af skolen.

Hvad koster maling af soklen? Du kan forvente priser på mellem 3.800-7.500 kroner. Priserne kan variere alt efter hvor omfattende arbejdet er og om der skal udføres reparationer på soklen.

OBS: * Vi råder dig til at indhente flere tilbud hos lokale fagfolk, for at få den bedste pris i markedet. Indhendt gratis tilbud her.


Sådan maler du selv soklen

 1. Klargøring af soklen – Forinden at selve malerarbejdet påbegyndes, er det yderst vigtigt, først at klargøre selve soklen til at blive malet. Dette gøres ved først at sikre sig, at soklen ikke er porøs. Med andre ord, skal soklens overflade altså være fast, og således ikke have løse stumper rundt omkring.

  Ligeledes skal løstsiddende gamle maling rester fjernes, inden selve soklen grundig rengøres for skidt, støv og snavs. Det er efterfølgende vigtigt at tjekke, om soklen har blanke overflader, da disse i såfald vil skulle slibes. Er det nødvendigt med en til slibning af soklen, er det ligeledes nødvendigt med atter en rengøring efterfølgende, for at fjerne nyt kommende støv på soklen.
 2. Behandling med grunder – Når soklen er blevet klargjort og grundigt rengjort, er det tid til at give den en behandling med en grunder. Dette gøres uanset om soklen aldrig har været malet før, eller om den er tidligere malet.

  Selve grunderen påføres i et jævnt lag, og skal ofte tørre i et vist antal timer, inden man kan påbegynde selve malerarbejdet. Hvor lang tørretid der kræves, er afhængig af den enkelte slags grunder – kig derfor altid på emballagen, inden du går i gang, og gerne inden du køber den.
 3. Valg af farve – Når det kommer til selve valget af farve til den ”nye” sokkel, er der naturligvis et hav af muligheder at kaste sig over. Det er dog væsentligt at have med i sine overvejelser, at såfremt man går med en farve der er lysere end resten af huset, vil man let kunne opleve en fornemmelse af, at huset svæver lidt over jorden.

  På samme måde, kan en mørkere farve end resten af huset, give en fornemmelse af at huset står meget stabilt og tungt i jorden. Hvilken farve, som du synes er den bedste, til at binde dit hus med sine omgivelser, er således et yderst individuelt spørgsmål, som kun du kan svare på.
 4. Malerarbejdet kan gå igang – Når grunderen er påført og har fået lov til at tørre, er det tid til at påbegynde selve malerarbejdet. Inden man påbegynder malerarbejdet, er det vigtigt med et grundigt forarbejde. Brug derfor gerne ekstra tid på de foregående trin. Når du skal til at male, er det ligeledes vigtigt at du har fundet en maling, som der blandt andet er diffusionsåben.

  Såfremt malingen ikke er diffusionsåben, kan man risikere at selve malingen med tiden vil skalle af. Dette skyldes, at soklen ikke har samme mulighed for at aflede eventuelt fugt. Har du købt en diffusionsåben maling, er du således parat til at male soklen. Læs mere om facaderenovering her.

Mal om foråret

En af de ting der er aller vigtigst når du sætter gang i projekt maling af sokkel er, at soklen skal være helt tør. Vi alle ved hvor ustabilt vejret kan være i danmark, det er derfor vigtigt at du følger godt med i vejrudsigten, så arbejdet kan planlægges.

Har det regnet, så er det vigtigt at facaden og soklen tørre helt ind, så hav tålmodighed og vent mindst 5 dage inden du sætter gang i projektet.

Det skal heller ikke være hverken for varmt eller for koldt i vejret, en temperatur mellem 15-20 grader vil være perfekt. Derfor vil den oplagte årstid også være midt på foråret.

Fordele ved at få malet soklen?

Giv boligen længere levetid: Når du sørger for at være god til at vedligeholde boligen, så sikrer også at boligen får de bedste vilkår for en lang levetid. En sund facade og et stærkt fundament er vitalt for huset.

Forøg boligens værdi: Noget af det første man kigger på ved et hus er det ydre, er malingen begyndt at flække og falde på soklen, er der huller og revner i facaden og er der algevækst på ydrevæggene, så giver det bare et dårligt signal for en mulig køber. Et hus som er i god stand og man kan se er godt vedligeholdt, vil altid trække prisen godt op.

Gør helheden flottere: Selv de mindste skader på facade og fundamentet, vil hurtigt kunne ses og det ødelægger helheden af indtrykket. Derfor er det en god ide at få vedligeholdt de små ting og dermed holde huset så flot som muligt. læs mere om fugt i soklen her.

Typiske spørgsmål i forbindelse med maling af sokkel

Hvornår på året er det bedst at male soklen?

Som beskrevet ovenfor, så er det helt klart bedst at male om foråret. Det skal helst ikke være hverken for varmt eller for koldt, så en temperatur på ca. 15-20 grader er perfekt. Facaden skal ligeledes være helt tør inden arbejdet igangsættes, så hvis det har regnet, så giv det 5-8 dage inden du går i gang med arbejdet.

Hvorfor skal soklen males?

Der kan være rigtig mange gode grunde til at male soklen. Den mest åbenlyse er selvfølgelig at din sokkel er gået i stykker og begyndt at revne, i så fald vil du selvfølgelig gerne have det ordet hurtigst muligt. Det kan også være at du har valgt at male eller pudse huset i en ny farve og den gamle farve på soklen ikke passer sammen med resten.

Hvad gør jeg ved løst puds på fundamentet?

Det er meget normalt med løst og gammelt puds på fundamentet. Det bedste du kan gøre er at fjerne det, det kan gøres med en kost eller en spartel hvis det sidder løst. Skal hele soklen ompudses, så kan det være en god ide at sandblæse soklen, da det gør hurtigere og er mere effektivt.

Hvordan stopper jeg for fugt i fundamentet?

Har du fået fugt i fundamentet er anbefalingen herfra at tage fat i en fagmand så hurtigt som muligt, han vil hurtigt kunne udpege problemets størrelse og lave en plan for at undgå fugten i fremtiden. Som oftest skyldes det regnvand som ikke er sivet væk, men har fået lov til at trænge op igennem fundamentet.

Er reparation af min sokkel nødvendig?

Er der begyndt at komme fugt i din sokkel og husets fundament, så e det bestemt tid til at få ordnet tingene. Det kan også være at malingen er begyndt at falde af og dermed giver boligen en uheldigt udtryk. Som udgangspunkt, ved du sikkert godt hvornår det er ved at være tid, nogle af opgaverne kan du helt klart selv løse, mens andre typer af opgaver kræver en fagmand.

Kan jeg pudse soklen selv?

De fleste kan godt pudse deres sokkel selv, det er nok bare ikke alle som gider at bruge tiden på at skulle gøre det selv. Først og fremmest skal du sætte dig ind i alle reglerne og så skal du selvfølgelig også lære at blande den rigtig puds, samt de rigtig teknikker, men er budgettet stramt, så kan du bestemt godt selv pudse soklen. Læs mere om sandblæsning af hus her.

Hvad koster det?

Hvor stort er huset? En af de første ting som en maler, vil spørge dig om inden han kan udfærdige et tilbud er hvor stort huset er. Jo større huset er, jo mere mængderabat vil du dermed også kunne opnå på den samlede opgave.

Hvad er standen på soklen? Standen på soklen er ligeledes en væsentlig faktor, er der eksempelvis tegn på fugt, råd og mug i den nuværende sokkel, så skal dette først løses og det vil koste dig ekstra. Er soklen derimod i perfekt stand og skal blot males, så er det klart at arbjedet kan udføres billigere.

Hvornår skal arbejdet udføres? Har du specifikke krav til hvornår arbejdet skal udføres, det er vigtigt for fagmanden at kende til en præcis dato, hvor han skal rykke ud.


Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.