Fugning af Badeværelse – Hvad koster det?

Hvad koster det at få fuget et badeværelse? Som udgangspunkt kan du godt budgettere med en pris på mellem 1.700-4.500 kroner for at få fuget et badeværelse.

OBS: * Alle priseksempler er vejledende *
Vi råder dig til at indhente flere tilbud fra lokale fagfolk, for at få et bedre estimat af prisen. Indhendt gratis tilbud her.


Kan jeg fuge badeværelset selv?

Det er langt fra umuligt selve at fuge sit badeværelse. Er fugerne for eksempel blevet porøse, misfarvede eller løstsiddende, er det med andre ord tid til at foretage en udskiftning af sine badeværelsesfuger.

Er det mere end 5 år siden at fugerne sidst er blevet skiftet, bør man ligeledes nøje overveje og tjekke fugerne igennem, for at se om det er ved at være tid til at foretage en udskiftning af fugerne. Når man står overfor sådan en udskiftning af sine badeværelsesfuger, vil det altid være en god ide at gå efter en sanitetssilikone masse.

En af årsagerne til at de nye fuger gerne skal bestå af et sådant materiale, er blandt andet på grund af at materialet indeholder et særligt stof, som der særligt modvirker skimmelsvamp i at opstå og sprede sig voldsomt.

Det er dog ingen hemmelighed, at det godt kan være en ret så tidskrævende proces at skifte fugerne i sit badeværelse, og særligt hvis det er første gang, at man forsøger sig med et sådant projekt.

Står man i en situation, hvor man ikke har meget tid til overs at gøre med, kan det således være en god ide at overveje at få en fagperson til at udføre arbejdet.

Dette er naturligvis en lidt mere omkostningsfuld løsning, men samtidig er man også sikker på at arbejdet bliver gjort på den rigtige måde – og skulle det ske man laver en fejl undervejs, ligger ansvaret ikke længere på dine egne skuldre. 

Hvordan fjerner jeg den gamle fuge?

Når du skal fjerne den gamle fuge, skal du først og fremmest starte ud med at skære den gamle fuge fri i begge sider. Til dette kan du med fordel anvende en hobbykniv, men det er vigtigt at du ikke skære alt for dybt.

Dette skyldes at der bagved fugen ligger en vådrumsmembran, som der har til formål at holde fugt ud og skimmelsvamp fra at sprede sig. Hvis du således skærer ned i denne membran, vil der ikke længer være noget til at forhindre, at eventuelt fugt og skimmelsvamp opstår og spreder sig.

Det kan derfor være en fordel at starte med at skære langs den ene side helt tæt op af fliserne, for derefter at skære den anden side op langs selve kanten på flisen. Vipper man derefter kniven lidt på skrå, er det let at løsne fugen.

Begynd derefter at trække stille og roligt i den løstsiddende fuge. Du kan med fordel hjælpe til på undersiden med kniven. Hav godt med tålmodighed – dette er ikke noget som der hverken kan eller bør være overstået på to minutter.

Når hele fugen er fjernet, er det tid til at skrabe selve siderne rene for silikonerester, men vær igen forsigtigt med ikke at ramme for dybt. Når alt silikonen er fjernet, kan selve området rengøres for tilbagesiddende fedt og øvrige rester med blandt andet acetone. Efter denne rengøring og området igen er helt rent, kan man begynde at påføre den nye fugemasse.  

Hvordan holder jeg fugerne rene på badeværelset?

Fugerne på et badeværelse, er som bekendt regelmæssigt udsat for henholdsvis både vand, skidt og kalk, i større mængder af gangen. Som følge heraf er det ikke ualmindeligt at opleve mørke fuger, som der med tiden kan udvikle direkte tegn på skimmelsvamp og angreb af fugt.

Det er derfor vigtigt at rengøre fugerne regelmæssigt, for at undgå at der samler sig for meget skidt og snavs, eller skimmelsvamp. Hvordan en sådan rengøring skal udføres, afhænger hertil af hvilken type fuge man har at gøre med. 

Når det kommer til badeværelser, vil selve fugerne ofte være bestående af enten mørtelfuger, som der er en forholdsvis hård form for fuge, eller en silikonefuge, som der er en mere elastisk form for fuge. En af de store forskelle på disse to typer af fuger, er blandt andet selve overfladen. Ved en mørtelfuge, vil selve overfladen formentligt være forholdsvis ru i det, hvilket tillader kalk og andre uvelkomne bakterier at sætte sig fast let.

Har man derimod at gøre med en mere elastisk form for fuge som for eksempel en silikonefuge, vil selv overfladen generelt være mere glat. Denne glatte overflader, gør det hertil let at rengøre for eventuel kalk eller andet skidt, men samtidig er selve overfladen også mere udsatte og modtagelige overfor angreb af fugt og skimmelsvamp. 

Hvilke type fuge er bedst til et vådrum?

Som du nok lige så stille er blevet bekendt med, er der forskellige typer og slags af fuger at vælge imellem. Som vi tidligere har nævnt, er de to mest anvendte fugetyper når det gælder vådrum, er henholdsvis den hårdere mørtel masse samt den mere elastiske silikonemasse.

Hvilken slags masse som lige netop du skal anvende, afhænger blandt andet af hvilke materialer, som fugen skal placeres imellem. Hvis fugen skal placeres imellem fliser på gulve eller vægge, vil det være mest oplagt at anvende den hårdere mørtel fugemasse.

Skal man derimod anvende fugen i selve samlingerne i vådrumszonen, vil der være langt mere anvendeligt at anvende den mere elastiske silikone fugemasse. Med vådrumszonen, menes der hertil blandt andet, der hvor selve gulvet står i kontrast til væggen, samt rundt om afløb, døre og vinduer.

Denne silikone fugemasse går ofte under betegnelser som blandt andet: ”vådrumssilikone” og ”sanitetssilikone”. Denne elastiske form for fugemasse, er helt tæt i sin konsistent, hvortil den indeholder midler, som der har til formål at beskytte mod angreb af fungicider, som der i daglig tale bedre er kendt under navne som ”mug” og ”skimmelsvamp”.

Få 3 Tilbud fra lokale Fagfolk

Indsend din byggeopgave og du vil indenfor 48 timer modtage op til 3 forskellige tilbud fra lokale fagfolk, der står klar til at udføre arbejdet. Det er gratis og 100% uforpligtende at modtage dine tilbud, så indsend din opgave nu.