Bortskaffelse af haveaffald – Hvad koster det?


I nogle kommuner bliver haveaffald hentet gratis hver 14 dag. Skal du betale for det selv, så er gennemsnits prisen 2.450 kr. Alt efter lokation, mængde af haveaffald, type af haveaffald og travlhed i sæsonen.

Faktorer der spiller ind på prisen

Omkostningerne til bortskaffelse af haveaffald kan variere meget. Det afhænger i høj grad af, hvor i landet haveaffaldet skal bortskaffes fra. I de store byer koster det mere end på landet.

Det er værd at bemærke, at nogle kommuner tilbyder gratis indsamling af haveaffald, mens andre opkræver gebyr for det. Omkostningerne varierer alt efter størrelsen af din have og de materialer, der skal bortskaffes.

Hvis du først og fremmest er usikker på, hvor meget haveaffald du skal bortskaffe, skal du sørge for at måle det korrekt, så du ikke betaler for meget for tjenester, som du ikke har brug for.

Du vil måske opdage, at der er nogle virksomheder, der tilbyder særlige tilbud eller rabatter, når du bestiller dem til store mængder bortkørsel af affald.

Skal jeg være tilmeldt haveaffaldsordningen?

I de fleste kommuner er der mulighed for at tilmelde sig en haveaffaldsordning, hvilket gør at du kan stille dit haveaffald til afhentning.

De fleste steder er det påkrævet at du stiller haveaffaldet ud seneste kl 07:00, du kan stille op til 6 sække eller bundter, hver gang der afhentes.

Haveaffald er alt, hvad du dyrker i din have eller klipper fra haven med henblik på bortskaffelse. Det inkluderer følgende:

  • Planter: Hvis du har små planter som er blevet revet op af jorden, betragtes det som almindeligt haveaffald.
  • Små grene og kviste: Det er rester af grene, der er blevet skåret af træer.
  • Blade: Med tiden falder der naturligt blade af træerne, det kan også betragtes som haveaffald.
  • Græs: Græsafklip betragtes som haveaffald, ligesom alt andet plantemateriale, der er blevet klippet af og fjernet fra et blomsterbed eller en græsplæne.
  • Nedfaldsfrugt fra haven: Frugt, der er faldet ned fra træer eller buske i din have, tæller også som haveaffald

VIGTIGT: Haveaffald omfatter ikke jord, sten eller større stammer eller rødder.

Hvordan kommer man af med haveaffald?

Haveaffald er et stort problem for haveejere, fordi det koster penge at bortskaffe det. Uanset om du vælger at bringe det til genbrugspladsen, lægge det til kommunal indsamling eller lægge det i din kompostbeholder eller kompostbunke, er der regler, du skal følge.

Kør det på genbrugspladsen – Den nemmeste måde er at tage den med til genbrugspladsen. De fleste af os har en lokal genbrugsstation, hvor vi kan aflevere vores haveaffald til genbrug. Haveaffald accepteres normalt på disse centre, med nogle undtagelser.

Stil det ud til kommunal afhentning – Hvis du bor i et område, hvor kommunen indsamler haveaffald, er der ingen grund til at bringe det andre steder hen. Hvis din kommune ikke indsamler haveaffald, skal du finde et andet sted at bringe det hen. Der er normalt mere end én mulighed, så gå ikke i panik, hvis dit første valg ikke er tilgængeligt, da der altid vil være noget andet, du kan gøre i stedet.

Lav din egen kompost – Du kan overveje at oprette en kompostbunke i stedet for at bringe det til en genbrugsstation eller en losseplads. Kompostering er en fantastisk måde at genbruge organisk materiale på og forvandle det til noget nyttigt – f.eks. jord til din have.

Hvad kan jeg aflevere som haveaffald?

Haveaffaldet indeholder kun komposterbare dele, derfor må det ikke indeholde metal, sten, jord og grus, plastik og lignende. Dette skyldes, at grønt affald normalt bruges til kompostering eller som råmateriale til fremstilling af organisk gødning.

Hvornår må man brænde haveaffald af?

Det er ikke tilladt at brænde haveaffald i Danmark. Det gælder både i land- og byområder. Der er én undtagelse. Det er tilladt at afbrænde haveaffald Sankt Hans aften den 23. juni, men du må først begynde at samle ind til bålet tre uger før Sankt Hans aften. Det er af hensyn til dyrene.

Forskellige dyr bruger haveaffald som fødekilde – larver, snegle og orme. Når du brænder dette affald, dør disse skabninger i ilden sammen med planterne. Ud over tabet af disse arter fører afbrænding af haveaffald også til luftforurening, hvilket påvirker mennesker med astma og andre lungesygdomme. De skadelige virkninger af luftforurening kan forværres ved at blive udsat for røg fra afbrænding af haveaffald.

Kan jeg aflevere haveaffald på genbrugsstationen?

Ja, du kan stadig aflevere haveaffald på genbrugspladsen.

Hvis du har store grene, stammer, stubbe, jord osv., kan du bringe dem til genbrugspladsen.

Hvis der er meget haveaffald, som du skal skaffe dig af med, anbefaler vi, at du ringer til en lokal entreprenør eller anlægsgartner, som ved, hvordan det skal bortskaffes korrekt.

Lav haveaffald om til kompost

Vi anbefaler, at du komposterer haveaffaldet hjemme i din have i stedet for at brænde det. Lad os vurdere fordelene ved denne fremgangsmåde:

Kompostering er ikke kun en mere miljøvenlig løsning, men giver dig også mange fordele. Kompostering hjælper med at indføre mikroorganismer, bakterier, svampe og andre gavnlige livsformer i jorden. Dette organiske materiale øger planternes evne til at vokse ved at styrke rødderne og forbedre plantens immunsystem til at afværge skadedyr og sygdomme.

En anden fordel er, at det reducerer dit CO2-fodaftryk. Når du brænder haveaffald, frigives der kuldioxid i luften, hvilket bidrager til klimaændringerne. Kompostering i stedet for afbrænding forhindrer, at dette sker. Ved afbrænding af haveaffald frigives der også andre skadelige gasser i luften, f.eks. svovldioxid og nitrogenoxid. Ved at kompostere holdes skadelige kemikalier ude af luften.

Den fjerde fordel er, at dine planter vil vokse bedre, hvis du komposterer i stedet for at brænde dem. Når du brænder haveaffald, hjælper det ikke direkte dine planter, som kompost gør, fordi det ikke indeholder næringsstoffer, som de kan bruge til vækst.

Hvad kan bruges til at lave kompost?

Generelt skal du lægge alt sundt, grønt haveaffald i din kompostbunke. Græs, blade, kviste og lignende.

Du kan også kompostere frugt- og grøntsagsskaller, teposer og kaffegrums, æggeskaller, husdyrgødning (især hestegødning), hårklip og gammel pottemuld.

Kompostering er en naturlig proces, der foregår i bunker eller beholdere, hvor varme opbygges og dræber skadelige bakterier og svampe. Men der er nogle ting, du aldrig bør lægge i din kompostbunke. Her er, hvad du ikke bør lægge i din kompostbunke:

  • Ukrudt: Ukrudt indeholder frø, som vil spire, når de udsættes for luft, hvilket vil føre til, at der vokser nyt ukrudt i din have næste år.
  • Syge planter: Sygt plantemateriale vil ikke blive nedbrudt ordentligt, fordi det indeholder svampe eller bakterier, der forårsager sygdomme i andre planter.
  • Kød og fisk: Kødrester tiltrækker rotter og insekter, så hold dem væk fra kompostbunkerne.
  • Planter behandlet med pesticider – Planter, der er blevet behandlet med pesticider eller herbicider. Selv hvis du har brugt disse kemikalier på en sikker måde, er der stadig en chance for, at de kan sive ned i jorden og forurene resten af din have. Her er det bedre at være på den sikre side end at fortryde senere.
Fagtilbud.dk