En ovn er en skøn opfindelse, men man kan nogle gange komme ud for at ovnen går ud. Årsagerne hertil kan i mellemtiden være mange forskellige, men vi vil i det følgende alligevel komme med et bud på, hvad det muligvis kan skyldes, hvis du oplever at din ovn går ud – vel og mærket når den ikke skal. 

En sprunget sikring

En af de oftest sete årsager til at en ovn begynder at gå ud, er at selve sikringen i målertavlen trænger til at blive udskiftet. Det er derfor altid en god ide at starte ud med kontrollere sine sikringer grundigt efter. Såfremt dette er problemet, er det naturligvis nødvendigt at udskifte den pågældende sikring med en ny. 

Problemet kan være en defekt overophedningssikring 

En anden ofte ret så velset årsag til at ens ovn går ud, kan tilmed skyldes en defekt overophedningssikring. Såfremt overhedningssikringen er defekt, vil den som oftest slå fra for tidligt, hvilket kan medføre at man oplever at ovnen ikke bliver varm nok.

Selve overophedningssikringen er placeret på ovnrummet yderside på enten bagsiden eller i toppen et sted. Til at finde ud af om det er overophedningssikringen der er årsagen til at ovnen går ud, kan man med fordel anvende et multimeter, med det formål at måle om der er en fuld tilstrækkelig gennemgang. 

Selve overophedningssikringen er med andre ord en slags termostat, som der har til formål at afbryde og dermed frakoble strømmen til ovnen, i tilfælde af at uheldet skulle være ude ved at ovnen bliver overophedet.

Samtidig er overophedningssikringen ofte en bimetals sikring, hvilket vil sige, at sikringen selv registrere det når ovnen igen er blevet tilstrækkelig kold.

Et tegn på at denne bimetals sikring er blevet beskadiget eller mere ”slap i det” end sædvanligvis, er hvis ovnen tit først slår fra, for derefter selv at tilkoble sig igen. I såfald er det tid til at skifte bimetals sikringen i ovnen. 

Selve overophedningssikringen kan i visse tilfælde dog også være en såkaldt smeltesikring. Dette vil med andre ord sige, at selve sikringen er nødvendig at skifte, såfremt man oplever at den decideret brænder over. 

En defekt køleblæser

Som nævnt i starten, kan der være mange forskellige årsager til at ens ovn slukker uventet. En af disse årsager kan tilmed være at selve køleblæseren er blevet enten beskadiget eller direkte defekt, og dermed ikke længere fungere optimalt.

Hvis der er tale om en køleblæser, som der ikke fungerer optimalt, vil man dog ofte kunne høre det, når selv køleblæseren går i gang. Er dette derimod ikke tilfældet, kan det derimod tyde på, at køleblæseren er direkte defekt.

I begge tilfælde kan fejlen opstå når ovnen og således også køleblæseren bliver varm, men den kan også sagtens være der konstant. 

En defekt ovntermostat

Den sidste mulige årsag som vi her vil komme ind på, til hvorfor ens ovn slukker uventet, er at der er tale om en beskadiget eller direkte defekt ovntermostat. Med en ovntermostat menes der med andre ord den variable, som selve graderne på ovnen indstilles på. 

Hvis der er tale om en defekt termostat, vil man ofte opleve at ovnen bliver alt for varm. Dette medvirker således først og fremmest til at den før omtalt overhedningssikring slår fra.

Samtidig kan selve ovntermostaten miste sin evne til at registrere den rigtige temperatur, hvis den er defekt eller på anden måde beskadiget. Dette vil medføre at ovnens varmelegemer ikke vil blive frakoblet, men derimod vil opvarmningen af ovnen fortsætte indtil overophedningstermostaten slår fra. 

Det vil med andre ord sige, at såfremt ovntermostatet er beskadiget eller defekt, vil den ikke kunne fungere på den optimale måde. Dette skyldes at en ovntermostat fungerer ved at frakoble selv varmelegemerne når den ønskede temperatur er opnået.

Når temperaturen efterfølgende atter falder igen, genindkobles varmelegemerne kortvarigt. Det vil altså sige at ovntermostaten tændes og slukkes i små intervaller, når det er at ovnen er tændt og anvendes.

Er termometeret således defekt, er det ikke muligt at frakoble varmelegemerne, hvorved overhedningstermostaten kommer i spil.