Oliering af terrasse – Trin for trin guide


Oliering af en terrasse kan være en fantastisk måde at tilføje et strejf af luksus til boligens udendørsområder. Ved at påføre terrassens overflade et lag olie kan du få den til at se skinnende og ny ud. I denne guide viser vi dig hvordan du selv kan oliere din terrasse og besvarer nogle af de typiske spørgsmål vi hører i forbindelse med oliering af terrasse.

HURTIG OPSUMMERING

  • Du bør oliere og vedligeholde din terrasse mindst 2 gange om året for at du sikrer en bedre beskyttelse og længere levetid.
  • Når du påfører terrasseolien, må fugtindholdet i træet ikke overstige 18%, det kan du tjekke med en fugtmåler.
  • Det anbefales at du oliebehandler terrassen på en dag uden høj sol og regn, en temperatur mellem 10-20 grader er optimale forhold.

Få 3 tilbud på oliering af terrasse

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

1. Rengøring og afdækning

Start ud med at dække alt af, som du ikke ønsker skal i berøring med olien, det gælder især væggene, mens også planter og andet der måtte stå tæt på terrassen. Grund til at du bør afdække planter er at renseproduktet kan indeholde syre som kan ætse og beskadige planterne.

Når du har dækket af, kan du gå igang med at fjerne blade og grene fra overfladen.

2. Tjek for skader i træet

Når det værste af skidtet er fjernet fra overfladen, kan du begynde at tjekke plankerne for synlige skader, du bør gå rundt med en lille spartel og stikke lidt i træet, kan du komme mere end 4-5 mm, ind i træet uden besvær, så kan det være tegn på råd.

Er træet rådent, så er der intet andet for end at skifte de enkelte planker og få nogle nye på. Mindre skader og revner kan fixes hvis du er lidt handy.

3. Gør terrassen våd

Er der ingen synlige skader på træet, så kan du gå igang med at vande terrassen, brug en haveslange, der er ingen grund til at bruge en højtryksrenser på nuværende tidspunkt, da vi blot skal have fugtet området, så renseproduktet kan smørres ordenligt ud.

4. Påfør terrasserens

Det er nu blevet tid til, at terrasserensen skal påføres plankerne. Her bør du starte med en pensel og tage alle hjørne og kanter, så du er sikker på at du får alt med.

Til de store overflader, kan du med fordel bruge en malerrulle, det vil gå hurtigere og du vil også være sikker på at olien bliver jævnt fordelt.

Nu bør du vente 10-20 minutter, mens produktet arbejder med træet, det er dog vigtigt at trærensning produktet ikke bliver tørt, det skal holdes fugtigt. Kan du se at det er ved at tørre ud, så hop straks videre til næste trin.

5. Vask alt sæbe og terrasserens af

Når trærensen har siddet og virker, skal du begynde at vaske det hele af, her kan du med fordel anvende en højtryksrenser, det vil både gå hurtigere og være nemmere at fjerne det hele.

Hav eventuelt en anden person med som hjælper med at børste ovenpå træet, mens du vasker det hele ned.

6. Vent på at terrassen bliver tør

Nu er der ikke andet for end lidt tålmodighed, du skal nemlig vente på at terrassen bliver helt tør, før du må give gå videre.

Vi anbefaler dig at du anskaffer dig en fugtmåler, der må nemlig ikke være mere end 18% fugt i træet, før du må gå i gang med at slibe træet. Hvis det ikke tørre lige med det samme, så må du vente til næste dag.

7. Slib træets overflader

Hvis der er tale om mindre terrasse, så kan du anvende et teleskopskaft og et slibeværktøj, som du kan gå rundt med og slibe terrassebrædderne med.

Hvis det er en stor terrasse, så kan det virker uoverskueligt at skulle gøre det i hånden og så kan du enten leje en slibemaskine eller få en fagmand ud og udføre arbejdet.

8. Klargør olien

Vi nærmer os det sjove arbejde, men først skal vi lige gøre olien klar, det gør du enten ved at ryste bøtten eller omrøre den med en malerpind.

Det gøres for at samle alle komponenter og er der pigmenter i olien, så bør du være ekstra omhyggelig, da pigmenterne ellers vil ligge på bunden og dermed opnår du ikke den ønskede effekt.

9. Påfør olien

Så skal olien endelig påføres, det gør du i tynde lag og 2-3 brædder af gangen. På de store overflader kan du bruge en rulle, mens du langs kanterne bør bruge en pensel på et teleskopskaft.

Sørg for hele tiden at male vådt i vådt, så du ikke opnår forskelle i nuancer, og husk at komme godt ned mellem brædderne.

Vær omhyggelig med at få arbejdet olien godt ind i træet, det sikrer en længere levetid og bedre holdbarhed. Ligger der små søer af olie som ikke bliver suger ind i træet, så skal de fjernes med en fnugfri klud inden olien bliver tør.


Få 3 tilbud på oliering af terrasse

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvor lang tid skal terrasseolie tørre?

Det er meget forskelligt fra produkt til produkt, hvor lang tid det tager for terrasse olie at blive tør. Som regel tager det et sted mellem 4-8 timer for at terrasseolie at blive tørt, men vent gerne 24 timer med at stille havemøblerne tilbage og betræde plankerne.

Vi anbefaler altid at man læser bag på produktet og sætter sig godt ind i hvordan det bruges, da det som sagt kan variere rigtig meget, alt efter hvilken type træ og olie der bliver brugt.

Hvordan skal vejret være når man oliere?

Vi anbefaler at terrasseolie påføres når vejret er stabilt og der hverken er udsigt til regn eller for meget sol. Den perfekte temperatur er et sted mellem 10-20 grader og let overskydet er optimalt, det anbefales derfor at oliere terrassen i foråret eller sidst på efteråret.

Du bør undgå at påføre olien hvis det er høj sol og meget varmt, da olien dermed for hurtigt vil blive tør og læderagtig og træet har dermed ikke mulighed for at suge olien.

Kan man rulle terrasseolien på?

Ja, man kan snildt bruge en malerrulle til at påføre olie på terrassen, vi anbefaler faktisk at man tager de store flader med en rulle, da det går langt hurtigere.

Til de små kanter og i mellem bræderne anbefaler vi at du bruger en pensel på en teleskopskafte, så du kan komme godt ned mellem rillerne. Ligeledes bør du bruge en pensel langs kanterne, så detaljerne kan stå helt skarpt.

Hvorfor er vedligeholdelse af træterrasse vigtigt?

Der er rigtig mange gode grunde til at vedligeholde sin terrasse, vigtigst af alt er at du beskytter træet og forlænget dets levetid. Træ vil nemlig naturligt blive nedbrudt hvis man ikke vedligeholder det og beskytter det mod vind og vejr.

Hvis man ikke vedligeholder træet, så vil det begynde at flække på grund af de meget omskiftelige vejrforhold som vi har her i landet. Når det sker, så er træet åbent for at suge fugt og dermed sættes der gang i forrådnelsesprocessen og skimmelsvamp samt alger har ideele forhold for at vokse på træet.

Men ikke nok med at du forlænger terrassebræddernes levetid gevaldigt ved at vedligeholde dem, så får du selvfølgelig også en smuk og flot terrasse, som du vil elske at bruge.

Hvor mange gange skal en terrasse have olie?

Som regel skal du give din terrasse 1-3 lag olie. Alt afhænger af hvor langt tid siden det er terrassen sidst fik olie og hvilken stand terrassebrædderne er i.

Som udgangspunkt skal du dog blive ved at give olie til træet, så længe det fortsætter med at suge, i det øjeblik hvor du kan se at den ikke suger mere, der skal du tørre alt overskydende olie væk efter 20 minutter, da det ellers hærder og skaber en lakkerende overflade som er svær at fjerne igen.

Hvor ofte skal man oliere terrasse?

Vi anbefaler at du vedligeholder din terrasse 2 gange om året. Om foråret kan du give terrassen den helt store tur med vaskning, nedslibning og oliering, mens du senere på efteråret kan nøjes med at give den et ekstra lag olie, for at beskyttende den mod vinterens hårde og kolde vejr.

Jo bedre du er til at beskytte og vedligeholde din terrasse, jo nemmere vil det være at gøre hver gang, ligeledes vil din terrasse altid stå flot og præsentabel.

Kan terrasseolie blive for gammel?

Ja, terrasseolie kan godt blive for gammelt, som udgangspunkt holder uåbnet terrasseolie i 5-7 år. Det er dog vigtigt at pointere at det kan svinge meget fra producent til producent, så vi anbefaler altid at tjekke på olien inden den tages i brug.

Har olien ligeledes stået i haveskuret i mange år, så skal den altid rystes godt eller omrøres med en malerpind, inden den påføres. Er du i tvivl kan du også lugte til olien, har den en meget skarp lugt, så skal den bortskaffes på genbrugsstationen.


Få 3 tilbud på oliering af terrasse

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


Fagtilbud.dk