Står du i en situation, hvor du skal have en ny køkkenvask? En ny køkkenvask og et nyt armatur kan i høj grad være med til at sætte prikken over i´et, både i det nye køkken men også i det gamle, hvor det kan give køkkenet et helt nyt og moderne udtryk.
Overvejer du selv at montere den nye køkkenvask, så er det faktisk en opgave, som er nem at gå til. Endda uden at du behøver at finde den store værktøjskasse frem.
Når du skal i gang med at finde den rette køkkenvask, er det vigtigt, at du overvejer, hvordan monteringsformen skal være. For det første skal vasken gerne være rengøringsvenlig, og samtidig skal den også kunne give køkkenet det helt rigtige look.
Forskellige løsningsmuligheder til din nye køkkenvask
Inden du går i gang med at montere køkkenvasken, så er det en god ide først at have gjort sig nogle tanker omkring, hvordan køkkenvasken skal monteres. Der findes nemlig flere forskellige indbygningsformer, som du altid bør overveje, inden du starter.
Ilægning af køkkenvasken
Denne metode er den klassiske måde, når køkkenvasken skal monteres. Vælger du denne metode, skal du montere køkkenvasken ovenpå bordpladen. På den måde kommer der en niveauforskel mellem bordpladen og kanten af vasken, en kant som kan variere afhængig af den enkelte vasks design og form.
Planlimning af køkkenvasken
Planlimning foretages ofte, hvis der er tale om en bordplade i enten sten, kunststen eller kompositplader. Metoden gør det nemt at rengøre både køkkenvask og bordplade, da begge dele lægger plan med hinanden.
Underfræsning af køkkenvasken
Underfræsning er en anden metode, som betyder, at vasken fræses op i bordpladen. En lille del af bordpladen vil derfor være synlig ovenover vasken. Denne metode ses ofte til massive bordplader i granit, Corian, træ og Dekton.
Underlimning af køkkenvasken
Ved denne metode bliver køkkenvasken limet op under bordpladen. Metoden bruges ligeledes til bordplader af granit, træ, Dekton og Corian.
Guide: Sådan monterer du din nye køkkenvask
- Start med at lægge køkkenvasken op på bordpladen. Tegn med en blyant rundt om vasken, så du får et omrids af selve køkkenvasken.
- Det er vigtigt, at du også tegner en streg indenfor den streg, du allerede har tegnet, typisk et par centimeter. Denne skal laves for at flangen, som er det stykke vasken hviler på, kan være der.
- Husk også at være sikker på, at køkkenvasken er placeret direkte over køkkenskabet, så der er plads til afløbet inde i skabet.
- Start nu med at save et lille hul i bordpladen og sav hullet efter din opmåling.
- Dæk eventuelt både afløbsrør og fittings med malertape. På den måde undgår du, at savsmuldet kommer ned i dem.
- Skal armaturet ikke monteres nede i vasken, er det en god ide at montere det inden. Du har derved nemmere ved at komme til, og er vasken først installeret, kan det være besværligt at komme til vandrørene, når du skal skrue det hele sammen.
- Når du har lagt den nye køkkenvask ned i hullet, skal du lægge en silikonefuge hele vejen rundt om vasken. Sørg for at dække hele hullet så mellemrum mellem vask og bord er 100% dækket.
- Det sidste du skal gøre, er at sikre dig, at vasken er helt lige. Skru nu afløbet på og afslut med at installere det nye armatur.
Er køkkenvasken stoppet?
Selvom du har en ny køkkenvask, så kan det ske, at vasken stopper. En stoppet køkkenvask er ikke til megen nytte, og forhindrer dig nemt i at udføre nogen form for arbejde i køkkenet. Derfor er det altid en god idé at tænke over, hvad det er, der kommer ned i den. Både fedt og olie er no go, ligesom madrester af enhver art heller ikke hører sig til i en håndvask.
Mange køkkenvaske er, for at undgå at vasken stopper til, udstyret med en lille rist til afløbet. Stopper køkkenvasken alligevel til, kan du prøve dig frem ved at hælde kogende vand ned i afløbet. Hjælper det ikke, er der dog ikke andet at gøre end at kravle ned på alle fire og prøve at løse problemet ved at fjerne det skidt, der har lavet en prop.
Sådan renser du afløbet under køkkenvasken
Du behøver ikke altid at bruge en masse skrappe rengøringsmidler, når du skal rense afløbet under håndvasken. Ofte er en god omgang knofedt, det der skal til for at få bugt med skidtet. Det er heller ikke sundt at bruge alt for mange rengøringsmidler i hjemmet, det gælder både for din egen og familiens skyld, men også hvis vi skal tænke på miljøet.
Er afløbet stoppet, så kan du bruge en “svupper”. Ofte skal der ikke mere til og med blot et par enkelte få sug med svupperen, kommer der ofte hul på problemet. Hjælper det ikke, og er afløbet fortsat blokeret, er der ikke andet for end at skille vandlåsen fra hinanden.
Er du ikke vant til at skrue en vandlås fra hinanden, så får du her et par tip til, hvordan du kan gøre på det på en nem måde.
- Du afmonterer vandlåsen ved at løsne de store møtrikker, som sidder lige under håndvasken. Brug begge hænder, da det sidder godt fast.
- Nu skal du skille alle dele fra hinanden. Alle dele skal renses for skidt og snavs. Brug derfor varmt vand og sæbe for at opløse eventuelle fedtrester.
- Sidder der en stor prop i selve vandlåsen, skal du have den helt væk, så der er fri adgang til, at vandet kan passere. Det gør du ved at bruge en metaltråd, som kan bruges til at skubbe skidtet ud af røret.
- Når alt skidt og snavs er væk, skal du rengøre alle rør. Der må ikke sidde små belægninger, når du er færdig, da disse kan være den perfekte grobund til at skabe nye propper. Sørg derfor for at røret er helt glat, når du er færdig.
- Nu skal alle dele samles igen. Nu når du alligevel er i gang, bør du tjekke alle pakninger og skifte dem, hvis det er nødvendigt. Skru delene godt sammen.
- Nu kan du igen bruge køkkenvasken, og husk at det altid er en dårlig idé at fylde vasken op med madrester og lignende, hvis du gerne vil bibeholde en vask, som ikke stopper til.