Har du en gammel trappe, som trænger til at blive malet, så den igen kan se flot og ny ud. I denne guide, viser vi dig hvordan du kan male trappen selv, samt besvarer nogle af de typiske spørgsmål som der er i forbindelse med maling af en trappe.

HURTIG OPSUMMERING

  • Maling af trappe er et delikat arbejde som kræver tålmodighed og vis mængde erfaring.
  • Vi anbefaler altid at trappen slibes ned og at der bliver brugt en god primer, inden malerarbejdet udføres.
  • Hvis du bruger skidslak for ekstra slidstyrke, kan der gå 7 dage inden trappen kan betrædes.

Få 3 tilbud på maling af trappe

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

HVAD DU SKAL BRUGE: Varmepistol, Malingfjerner, Spartel, Polyfilla træfiller, Sandpapir, Rystepudser, Mikrofiber klud, Rensemiddel, Malertape, Afdækningsfilt, Malerpensel, Primer, Maling.

1. Fjern alle møbler og genstande

Inden du går i gang med at male og istandsætte den gamle trappe, så skal alt det kedelige forarbejdet gøres ordenligt.

Start med at fjerne alle ting på og omkring trappen, det kan være møbler, blomster, sutsko og hvad der ellers finder vej til at ligge på en trappe.

2. Fjern gammel maling

Sidder der gammel maling på trappen, så er det med at få fjernet det først, så resultatet bliver pænere. Der er flere metoder der kan tages i brug, den mest effektive er at bruge en varmepistol og dermed varme malingen op, så den ikke kan hæfte på overfladen, herefter kan du nemt fjerne malingen med en spartel.

Har du ikke en varmepistol, så kan du købe dig en kemisk malingsfjerner, det er vigtigt at du følger anvisningerne nøje på emballagen. Det er ligeledes vigtigt at du beskytter dig selv med briller, handsker og maske når du arbejder med kemikalier, ligesom at det er vigtigt at der er god udluftning i hele huset. Når malingsfjerneren begynder at virke kan du bruge en spartel til at fjerne malingen.

3. Tjek for skader på trappen

Det er klart at der bliver gået meget på en trappe og derfor kan der også komme skader og revner i træværket med tiden. Det kan være alt fra små huller, til trin der knirker, til et gelænder der ikke er stabilt.

De små skader kan du helt sikkert selv ordne hvis du ellers har mod på det, små huller og revner i træet, kan du fylde ud med polyfilla træfiller ved hjælp af en spartel. Det er vigtigt at træfilleren bliver helt tør inden du sliber overfladen, det kan tage alt fra et par timer, til en dags tid, afhængigt af hvilket produkt du har købt.

Sidder der løse trin eller et løst gelænder på trappen, så kan du prøve at skrue det ordenligt fast. Hjælper det ikke, så anbefaler vi at du får en fagmand til at kigge på det, da sikkerheden kommer først.

4. Slip alle overflader

Det er nu blevet tid til at alle overflader skal slibes, så du får et underlag hvor malingen kan hæfte. Du kan bruge alt fra en excentersliber til en rystepudser eller en slibeklods. Vi anbefaler at du bruger korn 200-400.

Har du ikke en af disse fornemme maskiner derhjemme, så kan du leje en i dit lokale byggemarked. Det vigtigste er blot at få alle overflader ensartet og klargjort, så hvilken metode du bruger, er sådan set underordnet. Fjern alt støv med en støsuger eller en fugtig klud.

5. Rengør alle overflader

Der kan med tiden sætte sig meget støv og fedt på en trappe, det er helt normalt, men inden du går videre, så skal hele trappen vaskes godt ned.

Tag en sprayflaske og hæld den op med vand og kom lidt opvaskemiddel i. Opvaskemidlet hjælper med at løsne alt snavs og fedt.

6. Kom malertape langs væggene

Når vi maler, så kan vi hurtigt komme til at sprøjte lidt og det er derfor yderst vigtigt at vi gør forarbejdet med afdækning grundigt. Start med at finde malertapen frem og kom tape langs væggen.

Så sikrer vi at der ikke kan komme maling på væggen og vi får ligeledes nogle flotte og skarpe kanter, så arbejdet i sidste ende ser flot og professionelt ud.

7. Kom afdækningsfilt på gulvet

Det er også vigtigt at du beskytter gulvet under og på sidden af trappen, her anbefaler vi at du køber afdækningsfilt af høj kvalitet med plastik på undersiden, så malingen ikke kan suges igennem og skade gulvet.

Sørg også for at afdækningsfilten er tapet fast helt ind til alle hjørner og kanter og at det ikke rykker sig mens du arbejder.

8. Start med gelænderet

Vi anbefaler dig at starte med at male gelænderet, da du dermed undgår at gå på de nymalede trappetrin. Skal gelænderet laves i flere farver, så bør du tape de områder ind som skal males seperat.

Start fra toppen med at påføre en primer og arbejd dig ned. Vi anbefaler at du maler to lag primer. Læs på etiketten hvor lang tørretid den skal have, inden du påfører lag nummer to.

Når primeren er blevet påført, kan du begynde at male med den lak eller maling som du har valgt.

9. Mal trappetrinene

Når gelænderet er færdigt kan du igen starte fra toppen og påføre primer på trinene. Vi anbefaler ligeledes at du giver trappetrinene to lag primer.

Imellem hvert lag primer, kan man med fordel slibe meget let ovenpå det første lag, så andet lag hæfter godt fast. Når primeren er påført, skal den blot hærde og så kan du ellers male med den farve du ønsker.

10. Vi anbefaler skibslak for ekstra holdbarhed

Når trappen er blevet malet, så vil du selvfølgelig også gerne have at resultatet, skal holde så længe som muligt og her anbefaler vi at bruge skibslak.

Skibslak er som navnet antyder en lak, som bruges på både for at beskytte mod hårdt slid. Lakken hjælper altså med at sikre en lang levetid til den nymalede trappe og giver en flot finish.

Når skibslakken er blevet påført anbefaler vi at du venter yderligere 7 dage, før du går på trappen.


Få 3 tilbud på maling af trappe

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Er det nødvendigt at slibe trappen først?

Ja, vi anbefaler altid at man sliber trappen ned, inden man begynder at male den. Det giver for det første en mere jævn og ensartet overflade som er behalig at gå på og for det andet, så vil malingen hæfte bedre og dermed holde længere.

Dette skyldes, at man med en nedslibning af det tilbagesiddende overfladiske materialer, har mulighed for at opnå en langt bedre hæftning af selve malingen. Det vil med andre ord således også sige, at en nedslibning inden man påbegynder maler projektet, kan være medvirkende til at forlænge selve malingens holdbarhed.

Det vil derfor ofte være en god ide at foretage en sådan grundig slibning inden selve malerarbejdet udføres. Efter denne nedslibning, er det naturligvis vigtigt, at man rengør området grundigt efterfølgende, inden man påbegynder selve malerdelen. 

Hvad er den bedste maling til trætrapper?

Når det kommer til maling af trætrapper, vil man ofte gerne finde den bedste af den maling. Det er i mellemtiden ofte lidt af en smagssag at finde ud af hvilken maling, man selv lige netop synes er den bedste.

Dette skyldes at de enkelte typer malinger ofte har forskellige formål. Man bør naturligvis altid gå efter en maling der er beregnet til træ, men hvorvidt den bedste maling er med høj glans, lav glans, mat finish eller lignede, er udelukkende en smagssag.

Dog kan det anbefales at vælge malingen der går under betegnelsen: ”Rust-Oleum Chalky Finish Floor Paint”. Dette skyldes ikke mindst, at denne type maling kan påføres direkte på trægulvet, uden at det er nødvendigt at man først skal til at fjerne den gamle tilbagesiddende maling, samtidig med at der ikke er behov for at slutte af med en topcoat.

Men derudover er denne type maling også yderst slidstærk, hvilket særligt er aldeles at foretrække, når det gælder maling af lige netop trapper, da der med andre ord her er tale om en overflade, der ofte udsættes for meget slitage gennem tiden.  

Hvornår må trappen betrædes?

Der skal gerne gå mindst 24 timer, førend en nymalet trappe berøres regelmæssigt igenKilde. Hvis man har mulighed for det, kan man dog med fordel sagtens lade der gå længere tid.

Der er tit og mange gange ret så delte meninger omkring, hvor lang tid der som minimum bør gøre, førend at man igen betræder en nymalet trappe. Vores anbefaling lyder hertil dog på, at man som udgangspunkt, altid kan følge den klassiske tommelfingerregel.

Dette skyldes hertil, at jo længere tid man lader den nymalede trappe tørre, inden at man atter tager trappen i brug og igen atter regelmæssigt begynder at betræde den, jo mere slidstærk vil trappen dermed også ende med at blive – hvilket vi også var inde på tidligere og nævne.

Hvor mange lag maling skal trappen have?

For at opnå den bedste styrke og flotteste finish, så er det vores anbefaling at male trappen mindst 2 gange. Dermed undgår du forskelle i nuancer og opnår et mere ensartet resultat.

Realhomes.com anbefaler ligeledes at man bruger 2 lag maling til en trappe.

Hvordan skridsikrer man trappen?

Der sker overraskende mange personskader, ved fald og uheld på trapper, derfor kan det være en rigtig god ide at skridsikre trappen, så disse uheld ikke opstår. Har du små børn, eller er du svagt gående, så vil det også give mere ro i maven, når trappen er mere sikker at færdes på.

I de fleste byggemarkeder, kan du købe noget der hedder Safety-Walk tape. Det er tape som kan kommes på trappen og beskytter mod fald og uheld. I denne video på Youtube, kan du se hvordan på sætter Safety-Walk tape på trinene.


Få 3 tilbud på maling af trappe

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.