Inden du går i gang med at male stukken i dit hjem, er det vigtigt at være opmærksom på, at malerarbejdet kan være en udfordring, da stuk ofte er kompliceret og kan kræve en høj grad af præcision.

I denne artikel vil vi gennemgå processen med at male stuk, og give gode råd og tips til, hvordan man kan gøre det selv og hvordan du kan få arbejdet til at se professionelt ud.

HURTIG OPSUMMERING

  • Sørg for at vælge en kvalitets- og miljørigtig maling.
  • Det bedste resultat bliver oftest når man giver stukken 2 lag maling.
  • Når man maler stuk, skal man presse og mose penslen ind i alle udskæringer.
  • Det anbefales at male stukken, før man maler lofter og vægge.

100% Gratis & uforpligtende.


GØR DET SELV GUIDE

1. Dæk gulv og møbler af

Det første du skal gøre er at anskaffe dig afdækningsplastik, så du kan få dækket vægge og især møblerne af. En god ide er at få fjernet alle møblerne fra rummet, så de ikke står i vejen. Er det ikke en mulighed, kan du samle det hele i midten og komme afdækningsplastiken henover. Så har du plads til at komme ud i rummet og male stukken.

Til gulvene anbefaler vi at du køber en afdækningsmåtte, som har en skridsikker underside, så du kan stå fast og samtidig sikrer det at malingen ikke kan trænge ned gennem og beskadige gulvet.

2. Tjek for skader på stukken

Inden du går for godt i gang, bør du tjekke for eventuelle skader på stukken, det kan være alt fra små revner til udskæringer der er knækket. De fleste små skader kan du udbedre selv ved hjælp at lidt gipsfiller i huller og revner og glatte det ud med en spartel eller spidsen af din finger.

Du bør være ekstra omhyggelig hvis du vælger at udføre dette trin selv.

3. Rengør stukken og fjern støv

Det er vigtigt at stukken er ren og fri for støv og snavs, det meste burde kunne fjernes med en støvsuger eller en blød kost. Hvis der sidder for meget støv, så kan malingen have svært ved at hæfte og resultet kan blive grimt, så spring ikke den kedelige del over.

Er stukken fedtet, så kan du rense den med lidt neutral sæbevand, værd dog forsigtig og tag dig den tid som det tager.

4. Rør malingen godt op

Inden malingen kan påføres, så skal den altid blandes og røres godt op, hvis du ikke gør dette, så bliver de enkelte komponenter ikke blandet og du opnår dermed ikke en ensartet maling og farve.

Hvis du lige har købt malingen, så er den som oftest rystet godt sammen i en maskine, hvis ikke så kan du selv ryste spanden, eller røre den grundigt med en malerpind. Jo længere tid at malingen har stået uberørt, jo længere tid skal du bruge på at røre den op.

Er malingen skilt, så kan du prøve at røre den sammen, samler den sig ikke, så er malingen for gammel eller ødelagt og du bør dermed ikke bruge den.

5. Malingen skal moses ind i alle udformninger

Er det en gammel stuk som har en masse små og flotte detaljer, så skal du ikke blot male henover, da der ikke vil komme noget maling ind i de små huller. Det er vigtigt at du dyber malingen på og du må gerne mose malingen ind med penslen så du er sikker på at ramme det hele.

6. Mal uden for kanterne med vilje

Når du maler din stuk, så må du gerne male 5-10 centimer under og over selve stukken, du skal alligevel male loftet bagefter med den samme maling, for at opnå et flot og elegant ensartet loft.

Grunden til at man maler lidt under stukken er fordi man dermed kan lave en skarp kant bagefter, når væggene skal males. Dermed bliver kanten helt skarp og du undgår ujævnheder, som du ellers ville have fået, hvis du have malet væggens farve, helt op til stuk.

7. Mal loftet med samme maling

Når stukken er malet, så er det tid til at male loftet, her anbefales det på det kraftigste at du bruger den præcis samme maling fra samme fabrikant. Selv de mindste farve forskelle vil kunne ses og give et grimt udtryk.

Du maler nemmest loftet med en malerrule og en teleskobstang, sørg for at anskaffe dig en god rulle som kan holde på meget maling, det gør arbejdet meget nemmere. Læs vores guide om maling af gipslofter.

8. Giv et lag maling mere hvis nødvendigt

Når du er færdig med at male, så bør du overveje om det er nødvendigt at male stuk og loft en gang mere, som udgangspunkt er det noget vi altid anbefaler, da resultatet bliver bedre. Men har loft og stuk tidligere været hvide, så er det måske ikke nødvendigt.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvor ofte skal stukken males?

Da en stuk ikke udsættes for slid, på samme måde som en væg eksempelvis gør, så vil du også opleve at malingen holder i mange år. Hvor mange år præcist er ret svært at sætte tal på.

Meget kommer an på hvilken maling der er blevet brugt og hvor god kvalitet der er tale om. Som udgangspunkt kan du sagtens forvente at stukken holder sig flot i mindst 10 år.

Hvilken maling til stuk?

Vi anbefaler at du bruger den samme maling til stuk og som til loftet, så du ikke får nogen nuancer i farven, det giver en bedre harmoni.

Langt de fleste vælger at bruge en mat maling, da det ikke giver refleks eller genskær og dermed giver det en rolig overflade.

Kan man fjerne gammel maling fra stukken?

Ja, du kan godt fjerne gammel maling fra stukken. Er der brugt plastmaling/akrylmaling, så smør stukken ind i tapetklister og lad det virke i mindst 24-48 timer, herefter kan maling hives af i store flager. Til at påføre tapetklisteret, anbefaler vi at bruge en almindelig hvidtekost.

Er der blevet brugt en kalkmaling, så kan du bruge lidt lunkent vand, kom det på med enten en svamp eller en pensel og fortsæt med at vaske forsigtigt. Langsomt men sikkert vil kalkmalingen komme af.

Læs vores guide: Fjern maling fra stuk.

Kan man reparere en gammel stuk?

Ja, du kan godt foretage en reparation af den gamle stuk, men det er et krævende arbejde, som kræver tålmodighed. Først skal du starte med at fjerne den gamle maling, så stukken fremstår helt bar.

Med almindelig gipsfiller, kan du med en spartel komme ind i revnerne og fylde dem ud. Er det små udskæringer som er knækket af med tiden, så kan du prøve dig frem med dine hænder, men det er nok nærmere en arbejde for en dygtig fagmand.


100% Gratis & uforpligtende.