Har du en gammel radiator, som er grim og kedelig at se på og har du tit overvejet hvad du kan gøre ved den? I denne guide viser vi dig hvordan du kan shine den op med lidt. Vi viser dig både hvordan du gør og bevarer nogle af de typiske spørgsmål i forbindelse med maling af radiator.

HURTIG OPSUMMERING

  • Når du maler en radiator, så er det vigtigt at du bruger en varme-resistent maling som er egnet til brug på en radiator.
  • Maling af radiator er forholdsvist nemt og ligetil, det behøves ikke tage mere end et par timers arbejde.
  • Du bør vente 24 timer med at tænde for radiatoren efter den er blevet malet.

Få 3 tilbud på maling af radiator

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

HVAD DU SKAL BRUGE: Malertape, Afdækningspap, Mikrofiber klude, Sandpapir, Grundrens, Malerpensel, Primer, Radiator Maling.

1. Sluk for varmen og sørg for udluftning

Det kan lyde ret simpelt, men du må ikke male på en varm radiator, derfor skal du sørge for at den er slukket og kold inden du påbegynder arbejdet.

Samtidig med det, så bør du åbner for døre og vinduer i det rum som du befinder dig i, så der konstant er god udluftning.

2. Flyt møbler og dæk af

Du bør nu flytte alle ting omkring radiatoren, vi ved alle at malingen kan sprøjte og du ønsker selvfølgelig ikke at få den maling rundt omkring på døre, vægge, møbler og karme.

Som minimum bør du dække fodlister og paneller af med malertape, mens du kan bruge afdækningspap både bagved radiatoren og på gulvet.

3. Fjern gammel maling og rust

Den gamle maling kan du fjerne med en malingfjerner, du bør læse omhyggeligt bag på produktet og finde ud af hvor lang tid produktet skal sidde inden du skrubber det af.

Er der rust på radiatoren, så kan du fjerne det med eddike, her kan du komme det i en sprayflaske og sprøjte det eddiken direkte på det område med rust.

4. Slib alle overflader

Inden du påfører primeren, så skal du slibe alle overflader, så primeren har noget at binde fast til. Det gør du med lidt slibepapir og ren håndkraft.

Når overfladerne på radiatoren er slebet ned, så bør du rense med lidt grundrens og mikrofiber klud, så du fjerner alt støv og snavs.

5. Påfør primer i 2 lag

Når radiatoren er tør efter du har slebet og vasket den ned, så er du klar til at påføre primeren. Primeren anvendes da du får et flottere og mere ensartet resultat.

Bruger du ikke en primer, så vil du højst sandsynligt kunne se små forskelle i farven og du vil også skulle bruge meget mere radiatormaling i sidste ende.

6. Mal radiatoren med radiatormaling

Det er nu blevet tid til at male radiatoren med radiatormaling, find en god pensel frem og begynd fra toppen og arbejd dig ned efter. Tag dig god tid til at komme ordenligt ind i alle huller og udskæringer.

Når du er færdig bør du lade malingen hærde og tjekke om den eventuelt skal have en omgang mere.

VIDSTE DU AT:
I Danmark er der cirka 120.000 hjem, der varmes op med radiatorer. – Kilde.


Få 3 tilbud på maling af radiator

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvilken maling er bedst velegnet til en radiator?

Vi anbefaler at du bruger en specielt udviklet radiator eller metal maling. Det er en type maling som er yderst holdbar og varme-resistent.

Du kan få denne type radiator maling i de fleste byggemarkeder eller hos din lokale malerforretning. De kan fås både som almindelig maling og spraymaling. Vælger du at bruge en spraymaling, så skal du tage dig ekstra god tid til afdækning, da den støver og malingen kan sætte sig på gulve og vægge.

Er det nødvendigt at slibe radiatoren først?

Ja, du får det bedste resultat, slibe og fjerne den gamle maling fra overfladen, så den er mere rug og primeren kan binde bedre til underlaget.

Hvis ikke du sliber først, så kan du risikere at malingen ikke vil binde ordenligt og med tiden kan den dermed hurtigere komme til at krakkelere og flække.

Er det nødvendigt at grundmale først?

Ja, vi anbefaler altid at man grunder inden man kommer radiatormalingen på. Det er blandt andet for at en bedre dækkeevne og for at få en mere ensartet overflade.

Grunder man ikke, så vil du skulle bruge mere maling og du vil kunne opleve forskelle i nuancerne, så grundmal altid.

Hvor lang tid skal der gå før jeg må tænde radiatoren?

Vi anbefaler altid at man kigger på emballagen af den maling man har købt, men en tommelfingerregel er at vente 24 timer, med at tænde for radiatoren, efter den er blevet malet.

Hvis du tænder for tidligt og malingen ikke har hærdet, så kan du opleve at malingen bobler op.

Hvad hvis der er rust på radiatoren?

Det ses nogle gange at en radiator har rust, her kan du rense radiatoren med lidt eddike og vaske den godt ned. Eddiken er med til at opløse rusten.

Bagefter skal du blot lade den blive tør og så kan du ellers fortsætte med at prime og male bagefter og så vil du ikke kunne se spor fra rusten.

Skal radiatoren afmonteres før den kan males?

Det er klart at det vil gøre arbejdet meget nemmere, hvis du har mulighed for at afmontere radiatoren og få den op på et arbejdsbord. Hvis ud gør dette, så har du også mulighed for at male væggen bagved radiatoren ordenligt.

Vi ved dog også godt at det ikke er alle der bare lige kan afmontere en radiator, så at male den normalt er heller intet problem, blot husk at dæk godt af med plast og pap, så gulve og vægge ikke tager skade.


Få 3 tilbud på maling af radiator

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.