Trænger de gamle paneler, lister og dørkarme til en kærlig hånd, så læs med her hvor vi giver dig nogle simple tips til hvordan du selv kan udføre arbejdet. Længere ned på siden kan du også finde svar på nogle af typiske spørgsmål vi hører i forbindelse med maling af paneler.

HURTIG OPSUMMERING

  • Når du maler er det altid en god ide, at male oppefra og ned. Så hvis både vægge og paneler skal males, er det en god ide at starte med at male væggene og derefter panelerne.
  • Det mest normale er at male paneler med en halvblank maling af glans 40-50, da den ikke giver for meget reflektion og er nem at gøre ren.
  • Når du maler dine paneler, bør du både grunde og give 2 lag maling for at få det flotteste resultat.

Få 3 tilbud fra kompetente malere

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

1. Dæk af og klargør

Når du maler, er det altid vigtigt at du dækker af og passer på dine ting, så der ikke kommer maling på hverken gulvet eller dine genstande. Derfor skal du starte med at få lagt afdækningspap på gulvet og få sat tape op rundt om panelerne.

Du bør selvfølgelig også flytte alle dine genstande ud af rummet, så du kan komme rundt og udføre arbejdet. Har du ikke mulighed for at rykke det hele ud af rummet, så kan du placere dine ting i midten af rummet og dække det over med plastik.

2. Tjek for skader, revner og huller

 Det næste du bør gøre er at tjekke alle panelerne for revner eller ujævnheder. Panelerne i hjemmet er meget udsatte, da vi ofte kommer til at køre ting ind i dem eller ridser dem.

Er der huller eller revner, så kan de spartles med spartelmasse. Det er vigtigt at du lader spartelmassen blive helt tør inden du sliber overfladen. Tørretiden kan tage alt fra 30 minuter, til et par timer, alt efter hvor tykt lag der er påført, samt hvilken type spartel der er blevet brugt.

3. Slib panelerne

Inden du går i gang med at male, er det vigtigt at du sliber panelerne f.eks. med korn 120. Det gøres af flere grunde, har du udbedret skader og revner i trinet ovenfor, så skal spartelmassen slibes væk.

Men du gør det også hvis der skal fjernes gammel maling og for at den nye primer og maling kan hæfte ordenligt. Ligeledes giver det også en flottere finish, når panelerne er slebet og behandlet korrekt.

4. Rens panelerne

Når diverse skader er udbedret og panelerne er slebet ned, så skal de renses for støv og snavs. Start med at støvsuge eller feje på og omkring alle paneler, så du fjerne alt slibe støv.

Derefter bør du finde en opvredet klud og lidt grundrens og så er det ellers bare med at skrubbe og fjerne alle fedtpletter og snavs. Inden du går videre skal panelerne være helt tørre.

5. Grundmal alle paneler

Et af de vigtigste trin i processen er at grundmale og påføre primer, det gøres for at du opnår en bedre hæfteevne samt et lang flottere slutresultat.

Du bør male langs med panelerne, i lange og rolige strøg, så malingen bliver jævnt fordelt.

6. Mellemslib inden maling påføres

Med fint sandpapir bør du mellemslibe mellem primeren og den endelige maling. Det gøres for at malingen kan hæfte ordenligt. Det gøres som sagt med fint sandpapir og et let håndlag.

7. Mal panelerne

Når primeren er helt tør, så er det endelig blevet tid til at skulle male. Vi anbefaler at du bruger en vandbaserede acrylmaling. Ligesom da du påførte primeren, så bør det foregå med rolige strøg på langs panelerne.

Vi anbefaler at du anvender en halvblank maling såsom glans 40-50, da den er nem at rengøre og vedligeholde.

8. Giv et ekstra lag maling

Vi anbefaler at du giver dine paneler 2 lag maling, da malingen dermed dækker mest optimalt. Du bør starte med at male toppen af panelerne med en smal lakpensel, hvorefter du kan male sidestykket med en breddere pensel, så du får bedre dækkeevne.

Husk altid at følge instruktionerne på de produkter du bruger, da der kan være udsving fra produkt til produkt. Eksempelvis kan tørretiden, variere rigtig meget, så læs på emballagen, hvor lang tid der går før maling er helt tør og du kan fjerne afdækningspap og tape.


Få 3 tilbud fra kompetente malere

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvad maler man først paneler eller vægge?

Uanset hvad du giver dig i kast med at male selv, så er det altid en god ide at starte med at male oppefra og nedefter, så start med væggene og mal paneler og lister bagefter. Skal væggene eksempelvis males i en farve og paneler og lister i en anden, så dæk panelerne af og mal væggen først. Derefter beskytter du væggen med afdækning og maler lister og paneler.

Det samme gør sig gældene når du skal male loft og vægge, start altid med loftet og arbejd dig ned.

Hvilken glans til paneler?

Det er selvfølgelig meget indusviduelt hvordan man ønsker at ens paneler skal se ud, men det mest almindelige er at male med en halv blank maling i glan 40-50.

Som sagt kommer det meget an på hvad du selv ønsker, samt hvilken type træ det er der skal males, så har du eksempelvis nogle meget gamle paneler, så kan du med fordel spørge en fagmand til råds.

Hvor meget maling til paneler?

Du kan godt gå udfra at 1 liter maling, kan dække ca. 20-30 meter, hvis panelerne har en højde på 10 cm, og du giver 2 lag. Meget afhænger dog af den valgte maling og dens kvalitet, samt hvor store panelerne er. Er det helt almindelig fodlister, så burde udregningen ovenfor holde meget godt.


Få 3 tilbud fra kompetente malere

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.