Inden du går i gang med at male murværket på dit hus, så bør du læse denne guide, der er nemlig både fordele og ulemper ved at skulle male et murværk, som du muligvis ikke har tænkt over. Vi kigger nærmere på det og hvis du vælger det skal gøres, så har vi lavet en let og overskuelig guide til gør det selv manden, samt vi bevarer alle tænkelige spørgsmål i forbindelse med maling af murværk.

HURTIG OPSUMMERING

  • Maling af murværk, kan skade murværket mere end det gavner, hvis ikke du omhyggeligt vælger en diffusionsåben maling, så fugt og damp kan slippe ud.
  • En malet murstensvæg kræver mere vedligeholdelse, da den skal genmales efter 3-5 år for at holde facaden pæn.
  • Inden du går i gang med at male skal der altid males med grundmaling først, det giver det flotteste resultat.

Få 3 tilbud på maling af murværk

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

HVAD DU SKAL BRUGE: Heldragt, Sikkerhedsbriller, Arbejdshandsker, Afdækningsplast, Børste, Forlængerskaft, Malertape, Opvaskemiddel, Malerpensler, Malerrulle, Sprøjtemalingsudstyr, Grundmaling, Maling.

1. Rengør og klargør murværket

Når du skal male murværk, skal murstenene altid være rene for snavs, alger og løstsiddende mørtel, da malingen ellers ikke vil binde ordenligt.

Lav en stor spand med lidt mildt opvaskemiddel og vand, børst hele området der skal males, det vil fjerne det meste. Er der stadig alger eller skimmelsvamp, så anbefaler vi dig at få en fagmand ud.

Når hele området er smurt godt ind i sæbevand, kan du begynde at vaske det ned med en almindelig haveslange. Er der tale om en stor facade, så kan du bruge en højtryksrenser, det vil gøre arbejdet meget hurtigere. Du skal dog være opmærksom på at der ikke anvendes et tryk på mere end 1000 psi, da det ellers kan ødelægge og flække murstenene.

2. Vent på murstenene bliver tørre

Nu skal du vente på at murværket bliver tørt, vi anbefaler at du venter mindst 24 timer. Hvis murværket ikke er helt tørt, så kan malingen have svært ved at hæfte og du skal ligeledes give flere lag maling til overfladen.

3. Tjek for skader på facaden

Nu når du har renset murværket, så bør du tjekke for diverse skader på facaden. Du bør som udgangspunkt tjekke facaden for skader et par gange om året, så du hurtigt kan få repareret små skader, inden de bliver for store.

Du bør tjekke om der er løse fuger, eller om der er flækkede mursten. Små skader kan du selv fixe hvis du er gode med hænderne, men er der mere alvorlige fejl, så tag strak fat i en fagmand inden du går videre.

4. Dæk af og beskyt dine planter

Nu er det blevet tid til at dække af og sørge for at malingen ikke kommer til at skade andre dele af boligen. Kom maler tape rundt om døre og vinduer, samt ved gavlen og andre steder hvor du ikke ønsker malingen.

Vi anbefaler ligeledes at du kommer afdækningsplast rundt om alle planter, da de ellers kan tage skade af malingen. Ligeledes bør du komme afdækningsfilt på græsset, gulvet og terrassen.

5. Grundmal murværket

Nu skal du grundmale murværket, det gøres for at opnå et bedre, flottere og mere ensartet resultat, hvor der ikke bliver forskelle i nuancerne. Det er vigtigt at du har anskaffet dig en god primer, som er velegnet til murværk.

Vi anbefaler at du grunder 2 gange på hele murværket, da du opnår et langt flottere resultat og malingen vil holde i længere tid.

6. Mal murværket med den ønskede maling

Den nemmeste måde at male murværk på er ved at sprøjtemale, har du ikke sådan en maskine, så kan du helt sikkert leje en i dit lokale byggemarked. Vi anbefaler at du sætter dig lidt ind i hvordan den virker og prøver den af på små områder først.

Er det kun et mindre område som skal males, så kan det gøres på traditionelvis med en pensel og en malerrulle. Penslen er god til at komme ned i fugerne og til diverse kanter, mens malerrullen er god til de store overflader.

VIDSTE DU AT:
De mest populære farve kombinationer brugt til at male huse udvendigt er, blå, beige, hvid og grå. Kilde.


Få 3 tilbud på maling af murværk

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Hvilke alternativer er der til at male murværket?

Af alternative metoder kan der nævnes vandskuring, filtsning, netpudsning, kalkning og fiberpudsning. Hvad man bedst kan er meget individuelt.

Hvis dit murværk er af ældre karakter, så er der mange der mener at det er synd at ødelægge det, da der er en historie forbundet med murværket. Der er derfor altid stor debat om hvorvidt murværket skal stå som det altid har gjort eller det skal behandles.

De senere år er det blevet populært at male med kalkmaling, da det ikke indeholder nogen former for kemikalier, dermed får man et langt bedre indeklima i boligen, samtidig med at det skåner vores miljø.

Hvilken type maling er bedst til murværk

Som oftest benyttes en latex maling til murværk. Det vigtigste er at vælge en maling der er diffusionsåben og åndbar, så fugt og vand kan trænge ud gennem væggene, så fugten ikke skaber skader på konstruktionen.

Skal du male murværk rundt omkring en brændeovn eller en gammel pejs, så skal du sikre dig atdu benytter en maling som er godkendt til at kunne tåle varme. Goerdetselv.dk har lavet en god artikel, som giver et godt overblik over de forskellige typer af maling til murværk.

Kan man male direkte på murværk?

Det anbefales altid at du bruger en grunder/primer først på murværk. Primeren hæfter langt bedre på overfladen og sikre at alle små huller og revner bliver godt dækket.

Ligeledes vil det færdige resultat altid bliver flottere, når der er blevet brugt primer, da ikke kan se forskelle i nuancer og hele baggrunden er ensartet.

Ifølge Bolius.dk er, frarådes det at male direkte på murværk, da muren nemmere kan udsættes for frostskader.

Hvor lang tid holder maling på murværk?

Ifølge Thearchitectdiary.com, kan man forvente at maling på mursten vil holde 15-20 år. De nævner dog også i artiklen at meget kommer an på hvor god man er til at få vedligeholdt murværket og i hvilket klima man bor, samtidig med at det også har en betydning hvilken type af maling der er blevet brugt.

Du kan dog forvente at der vil komme små reparationer med tiden, så hvis du er god til at gå og klatmale og vedligeholde, så vil du også kunne se at malingen holder i længere tid.

Kan man male mursten med rulle?

Ja, du kan sagtens male mursten med en malerrulle, vi anbefaler at du maler de store flader med en malerrulle, mens du kan bruge en pensel til at komme ind i alle hjørner, kroge samt i fugerne.

Den nemmeste og hurtigste metode er dog at bruge en sprøjtepistol, men er du ikke sikker på at du kan styre den, så kan du sagtens gøre det med rulle og pensel og opnå et flot resultat.

Hvornår på året bør jeg male mit murværk?

Når du skal male dit murværk skal du være sikker på at der er stabilt vejr på +10 grader og ingen regn eller frost i vejrudsigten. Derfor anbefaler vi at du maler murværk i perioden Maj til September.

I denne artikel på Malgodt.dk, kan du læse mere om hvornår du bør male udendørs og hvad du skal være opmærksom på, hvad enten du maler træværk eller murværk.

Er maling af murværk en dårlig ide?

Der er fordele og ulemper ved alt, nu har vi givet dig nogle tips til hvordan du selv kan male dit murværk, men du skal også være opmærksom på de ulemper der kan være.

  • Maling kan ødelægge murværk – Vælger du en maling som ikke er diffusionsåben, så vil fugt og damp blive fanget inde bag malingen og når det ikke kan trænge ud, så kan det forårsage store skader på facaden og helt ned i konstruktionen på huset.
  • Det kræver mere vedligeholdelse – En almindelig murstensvæg kræver ikke meget vedligeholdelse, blot lidt rengøring og vaskning. Men en malet murstensvæg kræver vedligeholdelse, da malingen ellers vil begynde at krakelere og flække.
  • Tænk på historien – Der findes ikke mange af de gamle mursten mere og i dag bygges der med nogle helt andre materialer, derfor bør du også overveje og du vil male ovenpå et stykke historie, men valget er selvfølgelig dit.

Få 3 tilbud på maling af murværk

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.