Lakering af Køkkenlåger – Gør det selv guide


Går du og overvejer om du skal udskifte hele køkkenet med et nyt eller blot istandsætte det gamle, så kan du her finde lidt inspiration, til hvordan du kan friske de gamle og kedelige køkkenlåger op med en omgang lakering. Vi viser dig både hvordan du kan gøre det selv, samt besvarer nogle af de typiske spørgsmål i forbinde med lakering af køkkenlåger.

HURTIG OPSUMMERING

  • Lakering af køkkenlåger er en nem og enkel måde at friske køkkenet op på og så bliver overfladen nem at vedligeholde.
  • Du kan forvente at dine nylakerede køkkenlåger kan holde i hele 10 år.
  • Når du har påført det sidste lag lak, skal du vente 24 timer før du hænger lågerne tilbage.

Få 3 tilbud på lakering af køkkenlåger

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


GØR DET SELV GUIDE

DU SKAL BRUGE: Pensel, Slibepapir, Rystepudser, Gummihandsker, Mikrofiber klude, Grundrens, Støvsuger, Lak.

1. Afmonter køkkenlågerne

Det første du bør gøre er at afmontere køkkenlågerne og finde et godt arbejdsbord. Det vil gøre hele opgaven meget nemmere, hvis du kan stå ordenligt og arbejde.

2. Slib lågerne

Inden du begynder at påføre laken, skal overfladen slibes godt ned, så du har en jævn overflade. Er der huller eller revner kabineterne, så bør du købe noget træfiller, så du kan fylde hullerne ud.

Hvis du har mange låger som skal slibes og lakeres, så anbefaler vi at du gør arbejdet med en rystepudser, da det vil gøre arbejdet hurtigere og nemmere.

3. Rens lågerne grundigt

Når du har slebet lågerne, så er det tid til at rense dem grundigt, det meste kan du fjerne med en støvsuger. men er de meget fedtede efter mange års brug, så kan du vaske dem ned med vand og sæbe.

4. Påfør første lag lak

Når køkkenlågerne er helt tørre kan du påføre det første lag lak. Det gør du enten med en rulle, pensel eller med sprøjte udstyr. Det er klart at det vil gå langt hurtigere at sprøjtelakere lågerne, men har du ikke en sådan maskine, så er det også fint at gøre det med en pensel.

5. Slib let mellem hvert lag lak

Da træet ofte rejser sig når det første lag lak er kommet på, så er det vigtigt at du sliber meget let henover det første lag lak inden det næste lag kommer på.

6. Fjern støv igen

Der vil igen komme støv, det kan fjernes med en mikrofiber klud eller ved at støvsuge lågerne.

7. Påfør et ekstra lag lak

Vent 2-4 timer før du påfører det nye lag lak. For at opnå det bedste resultatet, skal du give 2-3 lag lak, fordelt i tynde lag.

8. Tjek om lågerne skal have et lag mere

Skal dine låger have en tredje omgang så gentag trin 5-7 igen, altså slib lågerne led, fjern slibestøvet og påfør et tyndt lag lak mere.

9. Vent på at lakken hærder

Nu er der ikke andet for end at vente på at lakken hærder færdigt. Du bør følge anvisningerne på emballagen grundigt, vi anbefaler at du venter 24 timer før køkkenlågerne monteres igen.


Få 3 tilbud på lakering af køkkenlåger

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


SPØRGSMÅL & SVAR

Er lak et godt valg til køkkenlåger?

Ja, lak er en særdelen god overflade behandling til dine køkkenlåger, det er både billigt og sikrer en lang levetid, samtidig med at det er ret nemt at udføre arbejdet selv.

I og med at lak bliver hurtigt tørt, så er det også nemt at arbejde med og noget som ikke tager alt for lang tid. Bedst af alt er måske at lak er nemt at vedligeholde og den daglige rengøring behøves blot at bestå af at du svinger en let fugtet mikrofiber klud henover overfladen.

Hvor mange år vil lakerede køkkenlåger holde?

Du kan forvente at nylakerede køkkenlåger kan holde i op til 10 år, det skyldes ikke mindst at lågerne vil være vand- og fugt afvisende og at de dermed er nemme at gøre rene.

Men som med alt andet her i livet, jo bedre du er til at passe på dine ting og jo bedre du er til at vedligeholde, jo længere tid vil dine genstande også holde.

Hvor mange lag lak skal lågerne have?

Som regel kan du forvente at køkkenlåger skal have 2-3 lag lak, før de fremstår bedst. Meget kommer du an på den købte lak og hovr tynde lag der bliver påført.

Skal jeg slibe køkkenlågerne først?

Ja, du skal slibe lågerne inden du påfører lakken. Det skal du gøre for at få en overflade som lakken kan hæfte ordenligt på og for at få et flot og jævnt underlag.

Det er dog også vigtigt at huske på at du giver lågerne en let slibning, mellem hvert lag af lak. Det gør man fordi træet kan rejse sig når du har påført det første lag lak.

Skal laken påføres med sprøjtepistol eller pensel?

Det er helt op til dig og hvad du føler dig bedst tilpas med at bruge. En professionel fagmand vil helt klart bruge en sprøjtepistol og noget professionelt udstyr, da det vil gå hurtigere og resultatet bliver også meget mere detaljeret.

Hvis du gerne selv vil anvende en sprøjtepistol, så kan du forhøre dig i dit lokale byggemarked om du kan leje et sæt for et par dage.

Hvor lang tid skal der gå mellem hvert lag lak?

De fleste lak typer er finger tørt efter blot 30 minutter, men vi anbefaler at du læser grundigt bag på emballagen hvor lang tid du skal vente mellem hvert lag. Som regel er det et sted mellem 2-4 timer.


Få 3 tilbud på lakering af køkkenlåger

Skal du bruge en fagmand, så kan du her indhente tilbud og sammenlige priser, helt gratis.


Fagtilbud.dk