Hvis man står overfor at skulle have udskiftet sin kogeplade, vil man højst sandsynligt stille sig selv spørgsmålet omkring, hvorvidt det er induktionskogepladerne eller de keramiske kogeplader, som der er de bedste på markedet indenfor elektriske komfurer.

Hertil er det dog vigtigt at understrege, at dette ofte mere er et spørgsmål om en smagssag, da det afhænger af den enkelte person, hvad man opfatter som værende det bedste, hvilke fordele og ulemper man pålægger vægt. 

Induktionskogeplader er populære

Det er ingen hemmelighed at induktionskogepladerne igennem de senere par år har vundet stor popularitet, når det kommer til valget af en ny kogeplade. Årsagerne hertil er mange, men en af de gennemgående årsager, er at induktionskogepladerne varmer både pander og gryder langt hurtigere op, end en keramisk kogeplade for eksempelvis gør.

Dette er hertil muligt på grund af induktionskogepladernes indbyggede magneter, som der er placeret rundt omkring under kogepladens overflade glas. 

Det er i forbindelse hermed dog vigtigt at understrege, at de indbyggede magneter ikke medvirker til at alt magnetisk bliver brandvarm, hvis man enten glemmer en magnetisk ting eller taber en sådan genstand på kogepladen.

Kogepladen bliver derimod kun aktiveret, såfremt et større område af den bliver dækket på samme tid. I såfald vil de fleste modeller begynde at sige en uundgåelig bib-lyd, for således at gøre opmærksom på, at der ligger noget på kogepladerne. 

Større opmærksomhed er påkrævet

At induktionskogepladerne formår at opvarme gryder og pander hurtigere end keramiske kogeplader gør, virker som udgangspunkt som en tiltalende fordel.

Men det er i forbindelse hermed vigtigt at understrege, at induktionskogeplader i forlæng hermed, kræver en større opmærksomhed under en madlavning, end keramiske kogeplader for eksempel gør.

Dette skyldes blandt andet, at der er større tendens til at maden hurtigere brændere på, end hvad man er vant til, hvis man førhen kun har arbejdet med keramiske kogeplader.

Mange skal derfor vænne sig til, at bare fordi man bruger det højeste niveau på en keramisk kogeplade, er det ikke ens betydning med at det er nødvendigt at bruge samme niveau ved en induktionskogeplade, for at opnå samme effekt af varme. 

Mindre brandfare 

Eftersom at en induktionskogeplade bliver hurtigere varm end en keramisk kogeplade, vil mange have tendens til at tro, at dermed også er forbundet en større brandfare med induktionskogeplader, men dette er imidlertid ikke sandt. Faktuelt forholder det sig lige modsat. 

En induktionskogeplade er ikke lige så brandfarlig som en keramisk kogeplade er. Dette skyldes, at så snart man fjerner en magnetisk bund fra en af kogepladerne ved induktionskogeplader, vil selve kogezonen blive deaktiveret af sig selv, ligesom den aktivere sig selv når en gryde eller pande med en magnetisk bund (en induktionspande eller induktionsgryde) påsættes kogezonen. 

Det kan keramiske kogeplader ikke

En anden måde, hvorpå induktionskogepladerne adskiller sig fra de keramiske kogeplader, er tilmed ved at flere modeller af induktionskogeplader kan samarbejde med emhætten.

Det vil med andre ord sige, at så snart man tænder for selve induktionskogepladen, så startes emhætten tilmed uden man selv behøver at tænde denne manuelt. Når man atter slukker induktionskogepladerne igen, vil emhætten ligeledes slukke af sig selv et par minutter efter.