Det er måske efterhånden blevet tid til at skifte det gamle køkken ud med et nyt og mere moderne køkken, eller måske har du blot brug for at udskifte din gamle kogeplade. Uanset hvad din årsag er, er det vigtigt at have styr på blandt andet hvor stor en afstand der skal være mellem hhv. selve kogepladen og den bagvedstående væg. 

Afstand fra væg til kogeplade

Står du overfor at skulle montere en ny kogeplade i dit køkken, er det vigtigt at du har godt styr på hvor langt væk fra den bagvedstående væg at kogepladen som minimum skal være.

Flere eksperter indenfor området anbefaler en minimumsafstand på 40 centimeter mellem hhv. selve komfuret og vasken. Dertil anbefales det at sørge for at der som minimum er 30 centimeter imellem hhv. kogepladen og tilstødende skabe, køleskab, vægge, eller lignede. 

Årsagen til denne anbefaling af afstand fra kogepladen til køkkenets øvrige inventar, skyldes blandt andet er risiko for at beskadige det øvrige inventar med varmen fra kogepladerne, såfremt minimumsafstanden ikke overholdes som udgangspunkt.

Det er således selvsagt, at jo større køkken man har, jo flere muligheder er der ligeledes for at indrette det på forskellige måder, hvor der stadig bliver taget hensyn til de nødvendige afstande fra kogepladerne. 

Placering af kogeplade i bordplade

Hvis man ønsker at placerer den nye kogeplade midt i sin nuværende bordplade, er det vigtigt først og fremmest at tænke over, hvor meget plads man har til rådighed i køkkenet i det hele taget.

Hertil er det særlig vigtigt at tænke nærmere over hvor kogepladen præcis ønskes placeres, samt hvilket behov man har i forbindelse med madlavning. 

Det er ingen hemmelighed at kogeplader som udgangspunkt er mere frit placeret i dagens køkkener, end de har været førhen i historien. Dette skyldes ikke mindst nutidens forbedrede muligheder for at skabe ventilation på små steder.

Der er derfor næsten heller ingen grænser for, hvor du kan vælge at placere din kogeplade, så længe minimums afstandene overholdes.

Det vil dog altid være en fordel at have tænkt over hvor man ønsker sin kogeplade placeret, inden man går ud og køber denne. På denne måde har man mulighed for at måle op forinden, og således sikre sig at man får købt en kogeplade i de rette mål. 

Kontakt en fagkyndig

Hvis du undervejs i dit projekt med at skifte kogeplader – hvad end det er før selve påbegyndelse af projektet, undervejs i projektet, eller først bagefter – har du altid mulighed for at rådfører dig med fagkyndig indenfor området.

I de fleste byggemarkeder og lignede butikker/virksomheder, er personalet ofte mere end villige til at være behjælpelige med alverdens tænkelige spørgsmål du måtte sidde inde med.

Du bør derfor aldrig tøve med at spørge om råds, hvis der er noget du er i tvivl om. I modsatte tilfælde, hvis du ikke er sikker på hvad du skal gøre, men blot prøver dig frem, kan dette i værste tilfælde gå gruelig galt, og således ende med at blive en meget dyrere fornøjelsen, end man først havde anset det for værende.