Kalkmaling er igen blevet meget populær de senere år, på grund af dens unikke egenskaber. Men hvad gør kalkmaling til noget særligt? Er kalkmaling bedre for vores miljø og hvad kan man forvente det vil koste? Der er mange spørgsmål og dem har vi tænkt os at besvare, her er alt, hvad du har brug for at vide om kalkmaling.

100% Gratis & uforpligtende.
Hvor kan man købe kalkmaling?
Du kan enten tage turen ned til dit lokale byggemarked eller malerforretning, her kan du helt sikkert finde kalkmaling af en god kvalitet. Samtidig kan du også stille dine spørgsmål om brugen af kalkmaling og få noget professionel hjælp.
Du kan selvfølgelig også undgå køen og besværet og købe malingen online, vi anbefaler:
Hvorfor male med kalkmaling?
Kalkmaling har nogle helt unikke egenskaber i forhold til udseende, det giver en mat og mere organisk overflade, som er mere levende. Det gør at farverne og væggenes tekstur fremstår mere rolige og romantiske.
Kalkmaling giver altså ikke den her hårde og bastante baggrund, det er meget levende og organisk, enten er man vild med det ellers er man ikke. Vi elsker det og den vibe det efterlader i et rum.
Hvordan bruger man kalkmaling?
Det kommer an på det udtryk du vil have på væggene, ønsker du et roligt udtryk, så er det de mere lange penselstrøg der skal bruges, hvor imod at hvis du ønsker lidt mere intensitet og drama, så gør strøgene kortere og mere kontante.
Vi anbefaler at du udvælger et lille område hvor du kan prøve dig frem, så du opnår lige netop den effekt som du ønsker. Når først du har fundet teknikken er det bare med at komme igang.
Til kalkmaling anbefaler vi at man buger en hvidtekost, det giver ofte det flotteste og mest naturlige udtryk.
Er kalkmaling bedre end almindelig maling?
Ja, kalkmaling er en god løsning for miljøet, husets indeklima og dit helbred, da det ikke indeholder hverken mikroplast eller uønskede kemikalier, det indeholder blot en række naturlige ingredienser.
Så er du typen som hvilke langt for at undgå så meget kemi i din og din families hverdag som muligt, så bør du gå med kalkmaling.
For de mere traditionelle typer af maling, indeholder nemlig rigtig mange kemikalier og de dampe som malingen udsender, de kan fremkalde allergi.
Kan man male direkte på kalkmaling?
Ja, du kan godt male direkte ovenpå kalkmaling. Væggene skal blot grundes først, eventuelt med en akreylgrunder, inden du påfører den nye maling.
Så har du et par vægge som der er kalkmaling på og vil du gerne male dem over med en mere almindelig, så er der intet i vejen for at gøre dette.
Kan male kalkmaling med rulle?
Ja, du kan godt male kalkmaling med en rulle. Deet flotteste resultat får du dog oftest når du bruger en kalkkost eller en god bred pensel.
Det tager selvfølgelig lidt længere tid at male et helt rum med en pensel, men det er det værd, udtrykket bliver meget flottere og mere organisk.
Kan kalkmaling tåle vand?
Ønsker du at bruge kalkmaling i et badeværelse, så ja, kalkmaling kan godt tåle vand, hvis det får en klar topcoat ovenpå, så det bliver vandtæt.
Vi anbefaler at du forhører dig med forhandleren og spørger specifikt ind til det enkelte produkt, så du ikke kommer i tvivl.
Hvor lang tid tager det for kalkmaling at tørre?
Det tager ca. 2-8 timer før kalkmaling er tør nok til at du kan røre ved det. Før det er hærdet helt, kan det dog tage 2-4 uger. For at sætte fart i processen, kan du lufte godt ud.
Hvor mange lag skal kalkmaling have?
For at opnå den bedste dækning og effekt skal kalkmaling som regel have 2 lag. Det kan svinge fra produkt til produkt, så følg anvisningen nøje så du opnår det bedste resulatet.
Hvor langt rækker kalkmaling?
Du kan forvente at der går 1 liter kalkmaling på ca. 10-15 m2. Der vil helt sikkert stå bag på malingen hvor langt den rækker, det kan nemlig svinge meget.
Der er også stor forskel på hvor lang malingen rækker alt efter hvilken slags underlag der er tale om.
Hvor kan man bruge kalkmaling?
Kalkmaling kan bruges på stort set alle overflader, om det er en gipsvæg, eller trævæg, det eneste krav er blot at væggen bør være grundet, så kalkmalingen hæfter bedre og syner bedre.
Der er også mange der vælge at bruge kalkmaling til udendørs brug, et kalket hus, kan give en unik følelse og er især set brugt på de mere romantiske bondehuse.
Kan man male med kalkmaling på savsmuldstapet?
Ja, kalkmaling kan sagtens hæfte på savsmuldstapet. Du behøver dermed ikke at skulle fjerne tapettet, du kan blot komme kalkmalingen på og væggen vil igen blive flot.
Kan man bruge kalkmaling på plastik?
Det korte svar er nej, det er ikke nogen god ide at bruge kalkmaling på plastik. Kalkmaling er bedst på gips, murede- og cementholdige overflader.
Ligeledes er det bedst at undgå kalkmaling på metal, med mindre at producenten specifikt skriver på dåsen, at det kan bruges til denne type overflader.
Kan kalkmaling blive for gammel?
Ja, kalkmaling kan godt blive for gammelt, som regel siger man at kalkmaling kan holde mellem 5-7 år. Typisk kan du lugte hvis malingen er for gammel, så stinker den.
Du kan også se det hvis malingen ikke binder sig sammen når du enten rør i den eller ryster den. Er den for gammel så skal den bortskaffes på den lokale genbrugsstation.
Skal man bruge grunder først?
For at opnå det bedste resultat med kalkmaling, anbefaler vi at grundmale først, det gør at man får en mere ensartet overflade at male på og at man opnår en bedre vedhæftning, ligeledes vil du opnå en langt bedre dækkeevne med kalkmalingen.
Hvad er kalkmaling lavet af?
Kalkmaling er et naturprodukt og består udelukkende af kalk, bindinger, pigmenter og vand. Der er dermed ingen uønsket kemi i kalkmaling og det giver et bedre indeklima og du undgår at skulle være bekymret for dit helbred.
Kalk er igen blevet populært da der er kommet mere fokus på at vælge produkter som ikke indeholder kemi, samtidig med at du kan få malingen i nogle utrolig flotte og naturlige nuancer.
Kalkmaling kan bruges i alle rum i boligen, såvel ude som inde.
Kan man kalkmale møbler?
Ja, du kan sagtens bruge kalkmaling til møbler, det er især populært at male alt fra kommoder, skabe, låger og hylder med kalkmaling.
Du skal sørge for at have lidt vand klar ved din side, hvis man maler for langsomt, så har kalkmaling det med at tvære lidt ud og så er det en god ide at sprøjte lidt vand på med en sprayflaske og så kan du trække malingen ud igen.
Er kalkmaling diffusionsåben?
Ja, kalkmaling er diffusionsåben, det betyder at den er åndbar og fugt kan dermed trænge gennem malingen og ikke blive siddende inde i væggene.
Derfor egner kalkmaling sig især godt til kældre, børneværelser, stuen, køkkener, badeværelser, facader og historiske bygninger.

100% Gratis & uforpligtende.